Nowe testy/przykładowy egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Nowe testy/przykładowy egzamin

Postprzez karol199 » wtorek 11 grudnia 2012, 01:56

Nowa forma testów, zaskoczyła mnie - bardzo pozytywnie, szczególnie elementy z filmikami
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez Screamer » sobota 15 grudnia 2012, 22:42

Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to na egzaminach w WORD-ach będą identyczne testy z wizualizacją ?
Jeśli tak, to wydaje mi się, że będą łatwiejsze od starych :)
Screamer

Postprzez kedar006 » niedziela 16 grudnia 2012, 12:50

Dodałem 2 filmiki które nagrałem rozwiązując te nowe testy:

http://www.youtube.com/watch?v=Rl5xASEtQ8U
http://www.youtube.com/watch?v=5qHXBCZ9hL4
kedar006

błędy w Nowy Egzamin 2013

Postprzez albin » wtorek 18 grudnia 2012, 22:10

Na stronie prawojazdy.com.pl jest możliwość przećwiczenia sobie niby nowych testów jakie mają obowiązywać w przyszłym roku (wiadomo takich pytań nie będzie, ale ktoś tutaj na potrzeby tej strony taką możliwość poćwiczenia przygotował). Czy widzicie w tych pytaniach błędy??
Mnie się 2 objawiły,

1. samochód wjeżdża na skrzyżowanie o ruchu okrężnym oznakowane z każdej strony znakiem ustąp pierwszeństwa, przejeżdża wokół wyspy i w końcu natrafia na miejsce gdzie tramwaj wjeżdża na rondo. No i z jakiej racji ma mu ustępować pierwszeństwa?? Taka odpowiedź jest jako prawidłowa.
2. Przechodzi osoba przez jezdnie w miejscu niedozwolonym. Odpowiedzią prawidłową jest że kierujący który dojeżdża pojazdem ma zachować SZCZEGÓLNĄ ostrożność w takiej sytuacji, to ja się pytam, gdzie to jest napisane????

Po cóż coś takiego robić, skoro to mętlik wprowadza?
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez rusel » wtorek 18 grudnia 2012, 22:52

1. Ja juz tramwaj widze na ruchu okreznym a nie zblizajacy sie do niego

2. Pytanie brzmi "widząc osobe ktora przechodzi w niedozwolonym miejscu" jezeli autor zaklada ze widzimy to znaczy ze zachowujemy zasade ograniczonego zaufania a to oznacza wzmozoną uwage czyli szczegolna ostroznosc ktorej nie musimy zachowywac jezeli osoba nie da nam szans na jej spostrzezenie
rusel

Postprzez albin » wtorek 18 grudnia 2012, 22:57

rusel napisał(a):2. Pytanie brzmi "widząc osobe ktora przechodzi w niedozwolonym miejscu" jezeli autor zaklada ze widzimy to znaczy ze zachowujemy zasade ograniczonego zaufania a to oznacza wzmozoną uwage czyli szczegolna ostroznosc ktorej nie musimy zachowywac jezeli osoba nie da nam szans na jej spostrzezenie

No ale czemu mamy myśleć co autor miał na myśli, z tramwajem mogę przyjąć tą interpretację choć nie wiem po co te bencwały na prawym pasie stoją, skoro one stoją to ok, widzę tramwaj już jedzie.....ale jest to dla mnie nie do końca jasne, przecież ja byłem wcześniej w ruchu okrężnym niż on, ale ok, już tyle przejechał niech będzie.

ale co do tego pieszego to w ogóle się nie zgodzę, zachowanie szczególnej ostrożności jest KONKRETNIE opisane w jakich sytuacjach musi być zastosowane, i nie ma takiej sytuacji w kodeksie drogowym. Jakby napisali zastosować zasadę ograniczonego zaufania....zachować ostrożność to OK, ale nie szczególną ostrożność. TO JEST BŁĄD a może i WIELBŁĄD.

Nie można chyba dawać znaku równości między zasadą ograniczonego zaufania, a szczególną ostrożnością.
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez rusel » środa 19 grudnia 2012, 08:14

jak sie troche zastanowic i logicznie pomyslec to kazda sytuacja na drodze gdzie uczestnik ruchu stwarza zagrozenie nakazuje nam zachowanie wobec niego szczegolnej ostroznosci gdzie w pore jest dostrzezony bo okolicznosci sa szczegolne czyli wychodzimy z zasady ostroznosci ktora zachowujemy zawsze kiedy wyjezdzamy na droge, tutaj ktos nas zmusza do danej reakcji w niebezpiecznej sytuacji, jak widze przed sobą na drodze roztrzaskany samochod i swiatla awaryjne to ustawa tez nie mowi mi wprost o szczegolnej ostroznosci ale taka nalezy zachowac bo jak inaczej reagowac wobec zagrozenia....
rusel

Postprzez albin » środa 19 grudnia 2012, 22:54

rusel napisał(a):jak sie troche zastanowic i logicznie pomyslec to kazda sytuacja na drodze gdzie uczestnik ruchu stwarza zagrozenie nakazuje nam zachowanie wobec niego szczegolnej ostroznosci gdzie w pore jest dostrzezony bo okolicznosci sa szczegolne czyli wychodzimy z zasady ostroznosci ktora zachowujemy zawsze kiedy wyjezdzamy na droge, tutaj ktos nas zmusza do danej reakcji w niebezpiecznej sytuacji, jak widze przed sobą na drodze roztrzaskany samochod i swiatla awaryjne to ustawa tez nie mowi mi wprost o szczegolnej ostroznosci ale taka nalezy zachowac bo jak inaczej reagowac wobec zagrozenia....

ale ja chcę konkret, przepis, akt prawny a nie domysły. jeśli coś jest w pytaniu to oczekuję odpowiedzi w ustawie, a jak nie ma to pytanie do bani, znajdź mi konkret a flaszka dla ciebie :)
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 13:21

Art 2 pkt 22

szczególna ostrożność - ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie

no to popatrzmy na orzecznictwa SN

"Prowadzący pojazd nie może bronić się tym, że ofiara wypadku swoim nieprawidłowym zachowaniem przyczyniła się do niego, jeżeli takie zachowanie się było do przewidzenia z uwagi na jej rzucające się w oczy właściwości, które obligowały, zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania, do szczególnej nieufności i ostrożności".

inny

"Jak się powszechnie przyjmuje, przekroczenie przepisów przez innego użytkownika drogi zwalnia - zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania - osobę przestrzegającą przepisów od odpowiedzialności, gdy:

•nie mogła przekroczenia ze strony współuczestnika ruchu zauważyć lub przewidzieć;
•dostrzegając przekroczenie lub je przewidując zrobiła wszystko co było możliwe w danej sytuacji, aby zaistniałemu niebezpieczeństwu przeciwdziałać (tzn. prawidłowość manewrów obronnych);
nie była w stanie dostosować swego zachowania do powstałych warunków".

inny

Kierujący pojazdem widząc oczywiście nieprawidłowe, niezgodne z odpowiednimi przepisami, zachowanie innego użytkownika drogi, który ponadto nie reaguje na dawane mu sygnały ostrzegawcze, powinien zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania do innych uczestników ruchu - zachować szczególną ostrożność. Obowiązek zachowania szczególnej ostrożności tym bardziej zwiększa się, iż wyższy jest stopień nieprawidłowego zachowania się użytkownika drogi i im trudniejsze są warunki atmosferyczne i drogowe".

art 3 Art. 3. 1.Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
rusel

Postprzez dylek » czwartek 20 grudnia 2012, 16:33

rusel napisał(a):no to popatrzmy na orzecznictwa SN

A to jest egzamin z przepisów ruchu drogowego, czy z orzecznictwa SN ?

Pytania mają mieć odpowiedź TAK lub NIE zawartą w PoRD, a nie zawiłościami, którymi się musi SN zajmować...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 17:54

A to jest egzamin z przepisów ruchu drogowego, czy z orzecznictwa SN ?

To jest egzamin z przepisow ktorych ludzie wciaż nie rozumieją dlatego trzeba tlumaczyc i pokazywac jak w swiecie prawnokarnym nazywa sie to po imieniu

Pytania mają mieć odpowiedź TAK lub NIE zawartą w PoRD

TAK dla osob rozumiejacych ustawowe obowiazki i podstawowe definicje

NIE dla dyletantow i malkontentow

To szkolmy w taki sposob przyszlych kierowcow "drewnianą" wiedzą, jak cos nie jest wprost opisane to niewymagane bo "szczegolnych ostroznosci" jest w ustawie jedynie 17 lub 21 a unikanie zdarzen, zaniechanie manewrow przy zagrozeniach to juz zupelnie cos innego, to poprostu trywialna sytuacja na drodze...
rusel

Postprzez lith » czwartek 20 grudnia 2012, 19:05

Ale po co pisać w pytaniu 'szczególna' akurat? Albo pytania na logikę i zdrowy rozsądek, albo konkretnie z artykułów, ale jak będzie mix to nie będzie wiadomo co zaznaczać.
lith

Postprzez rusel » czwartek 20 grudnia 2012, 21:42

nie ma sie co podniecac, docelowe filmy obejrzymy to ocenimy, jak narazie dyrekcja po zapoznaniu sie baza tresci nie zakwestionowala
rusel

Postprzez dylek » czwartek 20 grudnia 2012, 22:34

rusel napisał(a):nie ma sie co podniecac, docelowe filmy obejrzymy to ocenimy, jak narazie dyrekcja po zapoznaniu sie baza tresci nie zakwestionowala

http://www.szkola-jazdy.pl/aktualnosci/single/id/1728

Serio sądzisz, że któryś dyrektor będzie kwestionował bazę ?

Ma 2 do wyboru...nie wybierze żadnej, to się ze stołkiem pożegna...
Może co najwyżej wybrać lepszą/tańszą/łatwiejszą w obsłudze...ale cała zmiana jest na tyle głupkowato wprowadzana przez rządzących, że żadna dyrekcja wydziwiać nie będzie.

Proste...po co ma zapłacić własnym stołkiem (jeśli WORD nie będzie gotowy na 19.01) ... lepiej już dla dyrekcji niech zapłacą za ten bałagan kursanci...a jeszcze lepiej, że zapłacą więcej :D

Ideę zmian popieram oboma rękami....ale niestety boję się, że wiele pytań będzie miało odpowiedzi prawidłowe jakie sobie piszący wydumał, a nie jakie są spisane w PoRD... (już nawet tutaj przy namiastce tego co ma być - się sprzeczamy o kilka pytań, a przygotowywał je nie Mietek spod budki z piwem tylko ludzie siedzący w branży)
Zawsze był bałagan z pytaniami (nawet jak ich było niespełna 500) i nigdy baza nie była bezbłędna...
Teraz jak pytań ma być więcej - nie wierzę, że wszystko jest dopracowane na tip-top.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » piątek 21 grudnia 2012, 18:58

Ma 2 do wyboru...nie wybierze żadnej, to się ze stołkiem pożegna...

obecnie to ministerstwo ma problem bo narazie są to bazy niezatwierdzone przez zadną instytucje panstwową, ktos to powinien "klepnąć" i za to odpowiadac jezeli faktycznie w praktyce wyjdzie na to ze zdawalnosc mimo merytorycznej pracy osk na teorii bedzie oscylowac na poziomie 50%
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy