przez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 19:59
przez wkurzonychlopak » poniedziałek 28 stycznia 2013, 21:13
przez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 00:35
U dzieci. To są zalecenia organizacji medycznych, a one mają to do siebie że się zmieniają. Jak dla mnie pytanie bezsensowne, bo polegające na tępym wkuwaniu regułek - jeśli by zapytać osobę układającą pytanie "a dlaczego tak?" to mam 95% pewności że nie odpowie. I właściwie jeśli chodzi o pierwszą pomoc w razie wypadku raczej bym tej regułki nie zastosował - przynajmniej nie bezmyślnie.rusel napisał(a):5 wdechow ratowniczych nastepnie 30 ucisniec klatki piersiowej i kolejno 2 wdechy
przez Szopszop » środa 30 stycznia 2013, 02:45
Radhezz napisał(a):U dzieci. To są zalecenia organizacji medycznych, a one mają to do siebie że się zmieniają. Jak dla mnie pytanie bezsensowne, bo polegające na tępym wkuwaniu regułek - jeśli by zapytać osobę układającą pytanie "a dlaczego tak?" to mam 95% pewności że nie odpowie. I właściwie jeśli chodzi o pierwszą pomoc w razie wypadku raczej bym tej regułki nie zastosował - przynajmniej nie bezmyślnie.rusel napisał(a):5 wdechow ratowniczych nastepnie 30 ucisniec klatki piersiowej i kolejno 2 wdechy
przez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 09:39
przez jerzynka81 » środa 30 stycznia 2013, 18:44
przez Szopszop » środa 30 stycznia 2013, 22:04
Radhezz napisał(a):Właśnie tak. Generalnie moim zdaniem, mimo tego że uważam, iż DOBRY kierowca powinien wiedzieć jak auto jest zbudowane przynajmniej ogólnie, to jednak obsługa techniczna i wiedza z tego zakresu nie powinna być weryfikowana na egzaminach - tak samo jak technika jazdy. Bo w zasadzie kierowca ma umieć jeździć przepisowo i bezpiecznie, a to czy będzie zajeżdżał dwa sprzęgła rocznie, czy też sprawdzał poziom oleju w silniku własnego auta to już jego zmartwienie.
Milka94 napisał(a):Ja dzisiaj w Opolu trafiłam na pytanie (treść zapamiętana mniej więcej) : Kiedy nie można poruszać się samochodem po drodze?
a.jeżeli filtr jest zanieczyszczony
b.jezeli ktoraś część jest przegrzana(nie pamietam dokladnie która)
c.jeżeli są uszkodzone wahacze tylne
Były też dwa pytania o ABS oraz o światła bezkolizyjne
przez 24antoni » czwartek 31 stycznia 2013, 10:09
przez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 12:12
przez Mas74 » czwartek 31 stycznia 2013, 14:02
rusel napisał(a):nie rozumiem dlaczego taksowkarz czy kierowca ze stazem ma byc wyznacznikiem trudnosci tego egzaminu, tak sie sklada ze najwiekszy problem ze znajomoscia pord maja osoby ktore poruszaja sie po drogach kilkanascie lat, jezeli los kieruje ich na ponowny egzamin to egzamin teoretyczny ktory zdawali nawet na starych zasadach mial wsrod nich identyczna zdawalnosc....to obecny kursant ma byc elita na drodze, w nim jest nadzieja a nie w kierowcy autobusu, taksowkarzu ktorzy przepisi pamietali w latach 70tych
przez 24antoni » czwartek 31 stycznia 2013, 20:02
przez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 20:03
Elitą kierowców chcesz zrobić osoby tuż po kursie i egzaminie
przez Mas74 » czwartek 31 stycznia 2013, 20:40
przez skov » czwartek 31 stycznia 2013, 20:58
przez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 21:05
Nie można robić z czynności tak pospolitej jak prowadzenie samochodu nie wiadomo jakiego cudu i limitowanego dobra!
Rusel, ale samochód służy do przemieszczania się...