Egzamin z teorii po nowemu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Nowy egzamin pytania

Postprzez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 19:59

5 wdechow ratowniczych nastepnie 30 ucisniec klatki piersiowej i kolejno 2 wdechy, co do znaku zakaz ruchu pow 3t jezeli na znaku byl symbol to dotyczy rzeczywistej masy calkowitej i nie mozna powyzej tej wartosci wjechac, wartosc rowna wartosci na znaku jest dopuszczlna, co do stezenia alkoholu to 0.10 mg na metr szescienny w wydychanym powietrzu to 0.2 promila to jest gorna granica dopuszczalna, 0.11mg to stan po spozyciu
rusel

Postprzez wkurzonychlopak » poniedziałek 28 stycznia 2013, 21:13

Aha dziękuje bardzo czyli wyłożyłem się na tym znaku,apteczce,drodze jednokierunkowej i alkoholu:(
wkurzonychlopak

Postprzez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 00:35

rusel napisał(a):5 wdechow ratowniczych nastepnie 30 ucisniec klatki piersiowej i kolejno 2 wdechy
U dzieci. To są zalecenia organizacji medycznych, a one mają to do siebie że się zmieniają. Jak dla mnie pytanie bezsensowne, bo polegające na tępym wkuwaniu regułek - jeśli by zapytać osobę układającą pytanie "a dlaczego tak?" to mam 95% pewności że nie odpowie. I właściwie jeśli chodzi o pierwszą pomoc w razie wypadku raczej bym tej regułki nie zastosował - przynajmniej nie bezmyślnie.

To tak jak w starym egzaminie na kat. C przy parkowaniu na wzniesieniu prawidłową odpowiedzią było żeby pozostawić samochód z włączonym hamulcem postojowym i dla pewności zostawić na biegu... No to ja życzę "powodzenia" i "szerokości" z tym biegiem gdy auto ma sprzęgło wspomagane/sterowane pneumatycznie, a z układu w czasie postoju zejdzie powietrze... I to jest chyba największy problem tych testów - brak weryfikacji i nadzoru. Z braku pomysłów na pytanie wychodzi czasem właśnie taki babol, który ma zastosowanie np. tylko w części pojazdów (pytanie jest zbyt precyzyjne, lub wręcz przeciwnie). W wypadku starych testów takie "kwiatki" się wyławiało przerabiając testy, bo na logikę nie szło tego wziąć, a teraz już takiej opcji nie będzie.

Po raz kolejny: cieszę się że mam to za sobą... No chyba żeby mi się kiedyś zachciało motoru albo autobusu :D
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Szopszop » środa 30 stycznia 2013, 02:45

Radhezz napisał(a):
rusel napisał(a):5 wdechow ratowniczych nastepnie 30 ucisniec klatki piersiowej i kolejno 2 wdechy
U dzieci. To są zalecenia organizacji medycznych, a one mają to do siebie że się zmieniają. Jak dla mnie pytanie bezsensowne, bo polegające na tępym wkuwaniu regułek - jeśli by zapytać osobę układającą pytanie "a dlaczego tak?" to mam 95% pewności że nie odpowie. I właściwie jeśli chodzi o pierwszą pomoc w razie wypadku raczej bym tej regułki nie zastosował - przynajmniej nie bezmyślnie.

Witam na forum.

Napisałeś "wkuwaniu" i w moim zdaniem w tym sęk, stąd znikoma zdawalność. W starych testach można było nauczyć się odpowiedzi. Obecnie można (każdy kierowca musi :mrgreen: ) nauczyć się na pamięć ze zrozumieniem ustaw, rozporządzeń i orzecznictwa. To są przepisy, które obowiązują wszystkich, są dostępne bezpłatnie, dla każdego.
ALE
Na jakich podstawach konstruowane są pytania z obsługi pojazdu, techniki kierowania itp? Prawa można (trzeba?) się nauczyć. Tyle, że pytania dotyczą też innego materiału, którego nie wiem, gdzie mam szukać. Nowa forma miała zmusić do uczenia się. Jasne, ale - czego?
Ostatnio zmieniony środa 30 stycznia 2013, 21:56 przez Szopszop, łącznie zmieniany 1 raz
Szopszop

Re: Egzamin z teorii po nowemu

Postprzez Radhezz » środa 30 stycznia 2013, 09:39

Właśnie tak. Generalnie moim zdaniem, mimo tego że uważam, iż DOBRY kierowca powinien wiedzieć jak auto jest zbudowane przynajmniej ogólnie, to jednak obsługa techniczna i wiedza z tego zakresu nie powinna być weryfikowana na egzaminach - tak samo jak technika jazdy. Bo w zasadzie kierowca ma umieć jeździć przepisowo i bezpiecznie, a to czy będzie zajeżdżał dwa sprzęgła rocznie, czy też sprawdzał poziom oleju w silniku własnego auta to już jego zmartwienie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Nowy egzamin na prawo jazdy będzie zmieniany

Postprzez jerzynka81 » środa 30 stycznia 2013, 18:44

jerzynka81

Postprzez Szopszop » środa 30 stycznia 2013, 22:04

Radhezz napisał(a):Właśnie tak. Generalnie moim zdaniem, mimo tego że uważam, iż DOBRY kierowca powinien wiedzieć jak auto jest zbudowane przynajmniej ogólnie, to jednak obsługa techniczna i wiedza z tego zakresu nie powinna być weryfikowana na egzaminach - tak samo jak technika jazdy. Bo w zasadzie kierowca ma umieć jeździć przepisowo i bezpiecznie, a to czy będzie zajeżdżał dwa sprzęgła rocznie, czy też sprawdzał poziom oleju w silniku własnego auta to już jego zmartwienie.

Nie do końca się zgodzę - stan techniczny pojazdu ma oczywisty wpływ na bezpieczeństwo. Tyle że trudno ułożyć pytanie z tej kategorii, na które istnieje jednoznaczna odpowiedź. Np.
Milka94 napisał(a):Ja dzisiaj w Opolu trafiłam na pytanie (treść zapamiętana mniej więcej) : Kiedy nie można poruszać się samochodem po drodze?
a.jeżeli filtr jest zanieczyszczony
b.jezeli ktoraś część jest przegrzana(nie pamietam dokladnie która)
c.jeżeli są uszkodzone wahacze tylne

Były też dwa pytania o ABS oraz o światła bezkolizyjne

Dlatego nowy egzamin wydaje mi się być nadal sprawdzianem z odgadywania intencji układającego pytania.

dlatego też troszkę irytuje mnie "nareszcie zaczną się uczyć przepisów" ;] W jakim przepisie znajdę odpowiedź na takie pytanie: viewtopic.php?f=10&t=32490&p=309031#p309017
Szopszop

Nawet taksówkarka i kierowca rajdowy polegli na egzaminie

Postprzez 24antoni » czwartek 31 stycznia 2013, 10:09

Jak zdać nowy egzamin teoretyczny, skoro nie radzą z nim sobie nawet praktycy. To jakiś absurd!

Pytanie z egzaminu:
Co musi mieć samochód: Gaśnicę, koło zapasowe, czy trójkąt ostrzegawczy. Można zaznaczyć tylko jedną odpowiedź.

Reportaż z egzaminu:
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/751031,egzamin-na-prawo-jazdy-oblala-taksowkarka-i-kierowca,id,t.html
24antoni

Re: Nawet taksówkarka i kierowca rajdowy polegli na egzamini

Postprzez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 12:12

nie rozumiem dlaczego taksowkarz czy kierowca ze stazem ma byc wyznacznikiem trudnosci tego egzaminu, tak sie sklada ze najwiekszy problem ze znajomoscia pord maja osoby ktore poruszaja sie po drogach kilkanascie lat, jezeli los kieruje ich na ponowny egzamin to egzamin teoretyczny ktory zdawali nawet na starych zasadach mial wsrod nich identyczna zdawalnosc....to obecny kursant ma byc elita na drodze, w nim jest nadzieja a nie w kierowcy autobusu, taksowkarzu ktorzy przepisi pamietali w latach 70tych
rusel

Re: Nawet taksówkarka i kierowca rajdowy polegli na egzamini

Postprzez Mas74 » czwartek 31 stycznia 2013, 14:02

rusel napisał(a):nie rozumiem dlaczego taksowkarz czy kierowca ze stazem ma byc wyznacznikiem trudnosci tego egzaminu, tak sie sklada ze najwiekszy problem ze znajomoscia pord maja osoby ktore poruszaja sie po drogach kilkanascie lat, jezeli los kieruje ich na ponowny egzamin to egzamin teoretyczny ktory zdawali nawet na starych zasadach mial wsrod nich identyczna zdawalnosc....to obecny kursant ma byc elita na drodze, w nim jest nadzieja a nie w kierowcy autobusu, taksowkarzu ktorzy przepisi pamietali w latach 70tych

Rusel, a to dlatego że te osoby są praktykami? Może swoimi dokonaniami potwierdzili ze umieją jeżdzić? Nie będę wchodził w w kwestię zdawalności pijaków (trafiających na powtórkę z egzaminu) ale jeśli ktoś ma czyste konto to chyba coś z tym testem jest nie teges?
Elitą kierowców chcesz zrobić osoby tuż po kursie i egzaminie... Mój Boże....życzę Ci zdrowia gdy będzie Ciebie operować elitarny chirurg bez doświadczenia.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Nowy test (CAŁY ZESTAW)

Postprzez 24antoni » czwartek 31 stycznia 2013, 20:02

24antoni

Postprzez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 20:03

Elitą kierowców chcesz zrobić osoby tuż po kursie i egzaminie

dokladnie tak bo w nich pokladam nadzieje na rozsadek na drodze, nikt nie musi umieć kręcic jedną reka i wspaniale operowac sprzeglem zeby nazwac siebie dobrym kierowcą, jak bym zaprosil na egzamin na nowych zasadach 10 osob swiezo po kursie i 10 doswiadczonych kierowcow to roznicy na testach bys nie zobaczyl....jezeli bylaby to ze wskazaniem na kursanta, zaden doswiadczony kierowca nie sledzi przepisow, nie interesuje sie tym, samochod sluzy mu tylko do przemieszczania sie, ci co cos wiedza i sledzą to naprawde niewiele procent, co chwila dostaje smsy z relacji "wiedzy" naszych doswiadczonych kierowcow od funkcjonariusza RD, ludzie nie nawet wiedzą na czym polega wyprzedzanie...o czym tu mowa
rusel

Postprzez Mas74 » czwartek 31 stycznia 2013, 20:40

Rusel, ale samochód służy do przemieszczania się...
Z prawem o ruchu drogowym powinno być jak z konstytucja USA. Mało, minimalnie mało zmian... Skoro są kierowcy którzy mają prawo jazdy od X lat a zmiany nie rzutują drastycznie na ich poziom jazdy to te zmiany są kosmetycznymi!
Nie można robić z czynności tak pospolitej jak prowadzenie samochodu nie wiadomo jakiego cudu i limitowanego dobra!
Zabrano się za to od zadka strony i teraz będzie wstyd jak to trzeba będzie odkręcać.
Przy okazji czytam sobie też Wasz temat w dziale dla mnie zamkniętym - dyskusje egzaminatorów i szkoleniowców...
To co czasem tam wypisujecie odnośnie pytań woła o pomstę do nieba.
"no i hit do tej pory

czlowiek lezy z twarzą w kałuży, jest ranny i pytanie brzmi m.i.n czy nalezy go tak pozostawic zeby nie uszkodzic kregoslupa, duzo osob zaznacza ze czeka na odpowiednie sluzby, moze gosc wypije ta kaluze i uratuje sobie zycie ".
Jaki to uraz kręgosłupa? Skąd wiadomo ze ta osoba już przypadkiem nie żyje? - pytanie o wezwanie jakie służby powinny przyjechać do zgonu na miejscu wypadku sugeruje ze to kierujący ma określić kto jest ranny (wg przepisów medycznych reanimacji nie podlegają TYLKO osoby w widocznym rozkładzie i zdekapitowane...) Innymi się zajmujemy tak jakby ofiary żyły i dopiero lekarz może stwierdzić zgon. Stąd moja odpowiedź na to pytanie brzmiałaby - wezwać pogotowie....

Dopracujcie, doprecyzujcie tą bazę bo ktoś rozsądny i z doświadczeniem jak będzie musiał to zdać to polegnie! Stąd też jakaś część po prostu to oblewa!
Ps. Oczywiście gdy będę miał sytuacje że ktoś leży twarzą w kałuży a istnieją przesłanki że mogło dojść do urazu rdzenia kręgowego to będę go ratował umożliwiając mu oddychanie i zastosuję inne rękoczyny które mogą mu pomóc, ale chętnie usłyszę pytanie w dosłownym brzmieniu.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 stycznia 2013, 21:02 przez Mas74, łącznie zmieniany 1 raz
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez skov » czwartek 31 stycznia 2013, 20:58

Prawo drogowe w naszym kraju jest dość mało przystępne dla przeciętnego pożeracza kilometrów, co nie znaczy, że jest jakieś wybitnie trudne. Na kursach od wielu lat wręczało się płyty CD z testami, resztę uczyła sama droga i od tego modelu próbuje się odejść. Przypominam także, że około 30% nie zdawało starych testów, które były ogólnie dostępne. Był to obraz czego?
Rozwiązałem kilka nowych testów. Od poprzednich są mniej abstrakcyjne, powiedziałbym banalne.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 stycznia 2013, 21:11 przez skov, łącznie zmieniany 1 raz
skov

Postprzez rusel » czwartek 31 stycznia 2013, 21:05

Nie można robić z czynności tak pospolitej jak prowadzenie samochodu nie wiadomo jakiego cudu i limitowanego dobra!

no.... zobacz na statystyki od 3 lat smierc za kierownica to druga przyczyna zgonu w polsce zaraz za chorobami, ta pospolita czynnosc sporo nas wszystkich kosztuje
Rusel, ale samochód służy do przemieszczania się...

tylko jak sie to ma do przepisow i warunkow w jakich sie poruszamy
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy