Kamery i mikrofony w samochodach egzaminacyjnych ??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » poniedziałek 28 lutego 2005, 11:19

a w ogole to przed jazda dowiedzialem sie ze w Gda nie wszystkie autka sa wyposazone w kamery, i zaczelo zastanawiac mnie od czego zalezy jego wybor..

Dlatego, że Ministerstwo Infrastruktury wycofało się z tego projektu i WORDY tak jak w Katowicach na własną rękę montuje kamery w kilku swoich autach. Kierownictwo ośrodka uznało, że zainteresowanie tym rozwiązaniem jest na tyle duże, żeby eksperymentalnie wprowadzić taką formę nadzoru nad prawidłowością przebiegu egzaminu. Będzie ona dostępna dla tych zdających, którzy sami będą chcieli z niej skorzystać.

Taki sposób monitorowania będzie stosowany tylko podczas egzaminów praktycznych w ruchu drogowym, nie na placu manewrowym. W samochodach będą montowane po 3 kamery. Jedna będzie obserwowała drogę przed autem, druga za nim, a trzecia miejsce kierowcy - deskę rozdzielczą, drążek zmiany biegów i pedały.
ella
Moderator

Postprzez Luna » niedziela 06 marca 2005, 13:07

A w Gdyni gdzie zdawałam (a właściwie nadal zdaję :) ) kamery we wszystkich samochodach są od dłuższego czasu. Jednak nawet to 'utrudnienie' dla nieuczciwych egzaminatorów można ominąć.
Na moim egzaminie przy losownaiu zestawów poinformowano zdajacych że wprowadzone zostały dwa dodatkowe samochody bez kamer i mikrofonów, podobno by usprawnić i przyspieszyć przebieg egzaminów. Są to tak zwane samochody bez numeru. Zastanawiające jednak jest, że kiedy przysła moja kolej egzaminator podał mi kluczyki i powiedział 'prosze do samochodu bez numeru', a na parkingu stały 4 samochody z czego tylko jeden nie miał kamer :? . Można sadzić że niekórym kamery mogą przeszkadzać w pracy... Ale może ja zbyt podejżliwa jestem :)
Luna

Postprzez Jerzyk » niedziela 06 marca 2005, 13:31

No wlasnie ja nad tym samym sie zastanawialem - na jakiej zasadzie dobiera sie auto do zdajacego i egzaminatora :) a to ten sam PORD tylko inny oddzial :)
Z błękitnym niebem :!: 8)

-- B od lutego 2005, C w drodze --
Jerzyk

Postprzez mpaszko » środa 09 marca 2005, 21:37

Chyba trzeba"popić wodą ' kamery w samochodach egzaminacyjnych jako standard we wszystkich WORD.
Ministerstwo Infrastruktury pod wpływem dyrektorów WORD wycofało sie proponowanych zmian w zakresie szkolenia i egzaminowania kierowców.
mpaszko

Postprzez Wojtek Malicki » wtorek 22 marca 2005, 21:39

Pomysł dobry. Przeciwnikom chciałbym powiedzieć, że nawet jak dzwonią do informacji TP na 913, są podsłuchiwani przez tych co nadzorują pracę telefonistów. To samo w WORDACH, praca egzaminatora powinna być nadzorowana, gdyż niestety na tej profesji wisi plakietka nieuczciwości. Oczywiście, że nie mówię o wszystkich egzaminujących, ale ktoś jednak musiał wypracować te niechęć do nich, inaczej spora część społeczeństwa chwaliłaby ich pracę, a jest zupełnie odwrotnie.
Co do kursantów, powtórzę prawdę oczywistą - kto nie będzie miał niczego do ukrycia, temu kamery i mikrofony nie będą straszne :)
Wojtek Malicki

Kamery w samochodzie ???????????

Postprzez złośliwy » niedziela 27 marca 2005, 14:48

W jednym z miast wojewódzkich po uzyskaniu oceny negatywnej kursant wysiadł z samochodu Przeszedł na drugą stronę samochodu i wymierzył raz Panu egzaminatorowi. I tu jest problem nic nie zarejestrowało się na taśmie Video. Mam pytanie to po co te kamery skoro nie widać to cosię dzieje w środku?????????
złośliwy

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy