Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez adalberthus » środa 04 stycznia 2006, 13:28

Stare zasady znikają na kat.B wszędzie.Tylko kamery i plac na wyższe kategorie jest przesunięty.A prawo jazdy nie jest wydawane temu,co się uczył starych czy nowych zasad, tylko temu co umie prowadzić w sposób prawidłowy pojazd.
Porada: parkowanie równoległe ma się odbywać na drogach publicznych, w miejscach, gdzie odległość między pojazdami jest conajmiej równa 2 długościom pojazdu egzaminacyjnego.Ja jeżdżąc po Toruniu, nie bardzo widzę takie miejsca.Przeważnie jest na wcisk.
Tak więc jak kiedyś egzaminatorzy latali z linijkami,teraz weżcie na egzamin swoje linijki i wymierzajcie te długości.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez milena » środa 04 stycznia 2006, 16:21

A ja mam takie pytanie, które pośrednio odnosi się do tego tematu.
Jak już zdążyłam się dowiedzieć, to na "nowym" egzaminie trzeba będzie umieć,
w ramach przygotowania do jazdy, sprawdzić poziom płnów.

No i tu nasówa się moje pytanie:
Czy silnik opla różni się od silnika fiata :?:
Chodzi mi o "wlewy".
Czy są umieszczone mniej więcej w tych samych miejscach :?:
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez Ciacho » środa 04 stycznia 2006, 18:24

adalberthus napisał(a):Stare zasady znikają na kat.B wszędzie.Tylko kamery i plac na wyższe kategorie jest przesunięty.

Akuku - nie prawda. Dziś zdawałem w tarnowie i cały czas nagrywana byłą trasa z przodu, tyłu no i ja. Mikrofon tez był. I przy moim ruchu na prakingu podczas czekania na egzaminatora gdy tylko sie chwile nie ruszalem - wyłączało się nagrywanie (ekranik był mi widoczny) gdy tylko machnolem ręką włączała się.
04.01.2006 - zdane za pierwszym razem kat B
18.01.2006 - odebrane 8)
Posiadam
a) Karte pływacką
b) Specjalną kartę pływacją tzw "żółty czepek" - nie wiesz co to? znajdz i poczytaj
Ciacho

Postprzez kamilka » środa 04 stycznia 2006, 21:35

milena napisał(a):A ja mam takie pytanie, które pośrednio odnosi się do tego tematu.
Jak już zdążyłam się dowiedzieć, to na "nowym" egzaminie trzeba będzie umieć,
w ramach przygotowania do jazdy, sprawdzić poziom płnów.

No i tu nasówa się moje pytanie:
Czy silnik opla różni się od silnika fiata :?:
Chodzi mi o "wlewy".
Czy są umieszczone mniej więcej w tych samych miejscach :?:

Jest specjalny topic o zawartości samochodu :wink2:

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=4128
kamilka

Postprzez Mesee » czwartek 05 stycznia 2006, 00:26

a ja mam takie pytanie-
jak myslicie-jak to jest-jezeli np. wykona sie manewr na miescie powiedzmy-parkowanie prostopadle przodem i po zakonczeniu tego manewru z jednej strony nie bardzo bedzie mozliwosc pelnego otworzenia drzwi- czy wtedy egzamin juz konczy sie wynikiem negatywnym, czy jest jeszcze mozliwosc wykonania tego manewru w tym samym lub innym miejscu-czyli kolejna szansa-poprawka-jak to bylo na placu? oczywiscie wiem, ze przysluguje prawo do jednej korekty.ale jesli i z korekta nie wyjdzie?
Mesee

Postprzez jjaacc » piątek 06 stycznia 2006, 01:12

Traszkę będzie trzeba się przestawić, jeżeli chodzi o egzamin praktyczny na mieście. Teraz jest tak, że jeżeli kursant nie zda załóżmy zaraz po wyjechaniu, np. dwa razy najechał ciągłą linie. To egzamin mógł być zakończony, przerwany, i za stery często i gęsto zasiadał egzaminator, żeby szybciutko wrócić. Teraz egzamin będzie trwał do końca, mimo że jego wynik będzie już przesądzony. Egzaminator będzie mógł przerwać egzamin jeżeli wystąpią okoliczności wymienione w tabeli 12 załącznika lub na wniosek osoby egzaminowanej. Egzaminator powie „no już nie zdałeś” to nie będzie tak jak teraz „wracamy” o tym czy wracamy musi zadecydować zdający, oczywiście pod warunkiem nie popełnienia wykroczenia wymienionego w tabeli 12. myślę że ludzie szybko nauczą się traktować egzamin jako dodatkową jazdę i mam nadzieje że będą jeździć do końca.
Jeżeli chodzi o parkowanie to mamy dwie szanse. Chyba że podczas wykonywania manewru dojdzie do wykroczenia ujętego w tabeli 12. np. nie ustąpienie pieszemu podczas cofania, nie ustąpienie pojazdowi przy włączaniu się do ruchu, spowodowanie kolizji. Wtedy egzamin jest przerywany a jego wynik negatywny.
jjaacc

Postprzez Agawa » piątek 06 stycznia 2006, 09:52

Naprawdę, współczuję Wam, tym którzy zdają na nowych zasadach.
Nigdy nie wiadomo jaki manewr Wam egzaminator każe wykonać i do czego sie przyczepi.
I jeszcze jazda po mieście ma trwać 45 minut. Ale chyba i tak będzie sie to szybciej odbywało bo nie będzie męczarni na placu manewrowym.Trzeba było zdac manewry a potem czekac jeszcze bądź ile na wyjazd na miasto.
Ciekawe jakie będą relacje po tych egzaminach :?: :shock:
Agawa

Postprzez poweredjj » piątek 06 stycznia 2006, 11:16

No nareszcie ktos nazwal rzeczy po imieniu. Wspolczucie, to jedyne co mozna wyrazic w obliczu tego dramatu - nowego egzaminu.
"...a to Polska wlasnie". Wszystko niby dla zdajacych, a tak naprawde to ich kosztem.
11.03.2006 - moj szczesliwy dzien, 6 podejscie

:: forumowy specjalista ds. przypadkow beznadziejnych ::
poweredjj

Postprzez Myslovitz » piątek 06 stycznia 2006, 12:58

Agawa napisał(a):Naprawdę, współczuję Wam, tym którzy zdają na nowych zasadach.
Nigdy nie wiadomo jaki manewr Wam egzaminator każe wykonać i do czego sie przyczepi.
I jeszcze jazda po mieście ma trwać 45 minut. Ale chyba i tak będzie sie to szybciej odbywało bo nie będzie męczarni na placu manewrowym.Trzeba było zdac manewry a potem czekac jeszcze bądź ile na wyjazd na miasto.
Ciekawe jakie będą relacje po tych egzaminach :?: :shock:

No nie wiem, czy szybciej :?
Mój drugi egzamin: czekałam na swoją kolej 10 minut - placyk trwał jakieś 15 min., może nawet krócej a potem OD RAZU na miasto.
Poza tym nie dla każdego plac był męczarnią, mnie on jakoś tak strasznie nie przeszkadzał.
Tego można było się wyuczyć.
Myślę, że pierwszą relację po egzaminie na nowych zasadach zda nam Milena, bo ona zdaje 11 stycznia :D
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez Dokaz » piątek 06 stycznia 2006, 14:56

Ja się wczoraj zapisalem na egzamin w wwa, termin to 27.01.06 teoria + praktyka...
Dokaz

Postprzez Myslovitz » piątek 06 stycznia 2006, 16:31

Na Odlewniczej? Bo ja się dzisiaj zapisałam na Bemowie i pierwszy wolny termin to: 7 lutego, no ale sama praktyka, może dlatego :hmm:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez grze » sobota 07 stycznia 2006, 00:57

Co do nowego egzaminu zobaczymy czy lepiej czy gorzej.Osobiscie jesli chodzi o manewry to wydaje mnie sie ze bedzie latwiej pod katem ze nie obleja cie za przejechanie lini ktorej w zasadzie czlowiek sie uczyl na wyczucie gdzie jest, teraz bedzie mozna delikatnie najechac na kraweznik i wiadomo ze to juz koniec, tak jak to ma miejsce przy zawracaniu na 3.Osobiscie wolalbym parkowac w realnych warunkach niz na placu miedzy pacholkami.Przynajmiej tak uwazam po 3 latach jezdzenia autkiem na B i C+E.Co do czasu samego egzaminu to hmm poprzednio chyba bylo 25 min z tego co zauwazylem nikt tyle nie jezdzil zawsze krocej bo jesli widzial ze dany kerowca radzi sobie to go kierowal juz z powrotem mysle ze teraz bedzie podobnie chyba ze po zamontowaniu kamer beda pokazywac czas no to juz bedzie gorzej.
grze

Postprzez Dokaz » niedziela 08 stycznia 2006, 18:57

Myslovitz napisał(a):Na Odlewniczej? Bo ja się dzisiaj zapisałam na Bemowie i pierwszy wolny termin to: 7 lutego, no ale sama praktyka, może dlatego :hmm:

No ja tez na bemowie ;]
Dokaz

Postprzez Myslovitz » niedziela 08 stycznia 2006, 19:05

Dokaz, dostałeś wcześniejszy termin pewnie dlatego, że zapisałeś się na egzamin łączony, no bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć :hmm:
Zapisałeś się dzień przede mną, a różnica wynosi 11 dni :?
Ciekawa jestem bardzo, czy Twój termin zostanie dotrzymany :what:

Mam w związku z tym pytanie: w jaki sposób Word informuje kandydata na kierowcę o zmianie terminu jego egzaminu i z jakim wyprzedzeniem powinien/musi to zrobić?

List polecony, telefon, gołąb pocztowy, tam-tamy, umyślny... :> :mad3: :mad2:
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez dagmusia » niedziela 08 stycznia 2006, 21:21

Myslovitz napisał(a):w jaki sposób Word informuje kandydata na kierowcę o zmianie terminu jego egzaminu i z jakim wyprzedzeniem powinien/musi to zrobić?

List polecony, telefon, gołąb pocztowy, tam-tamy, umyślny... :> :mad3: :mad2:

albo sądząc z dotychczasowych zwyczajów traktowanie petentów - wywieszka na zamknietej klamce... :evil: :x
nauka jazdy to świetna sprawa :D
polecam swojego super-instruktora;-)
dagmusia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy