Jakie pytania może zadać egzaminator przez jazdą?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Rafix » wtorek 10 czerwca 2008, 19:09

scorpio44 napisał(a):
Quer napisał(a):"Jaki olej wlałabyś teraz do silnika, gdybyś stwierdziła, że jest go za mało?"Największy problem w tym, że nie było żadnej karteczki mówiącej o tym jaki olej był ostatnio wlewany(gdzie zazwyczaj jest). Dziewczyna była w stresie i teraz jeszcze bardziej się zestresowała i powiedziała "nie wiem"

No na miły Bóg, przecież chodziło o odpowiedź, że takiego samego typu, jaki jest wlany. A nie o podanie go. Swoją drogą, nie słyszałem dotąd o żadnych karteczkach...
Niekoniecznie. W wypadku Pandy mogliby się przyczepic do tego, bo na wszystkich z którymi miałem styczność pod maską była naklejka z nazwami wszystkich zalecanych płynów - olej, płyn chłodniczy, olej. No tyle, że wtedy sobie czytasz, ze "Producent zaleca... bla bla bla" :D
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez papjerz » poniedziałek 23 czerwca 2008, 18:53

Odpowiedź na to pytanie jest następująca: "Należy dolać taki olej, jaki był nalewany ostatnio, a informacja o ostatnio nalewanym oleju znajduje się w książce serwisowej samochodu". Ew. od razu: "Taki, jaki jest wymieniony w książce serwisowej". Ot, i cała filozofia. Nie mają prawa się przyczepić do takiej odpowiedzi.
papjerz

Postprzez kamiles » poniedziałek 23 czerwca 2008, 23:13

papjerz napisał(a):"(...) a informacja o ostatnio nalewanym oleju znajduje się w książce serwisowej samochodu"

A jak nie ma książki serwisowej? :wink: albo w książce nie ma wpisu :roll: to co? Nie dolewamy oleju, bo nie wiemy, co z tym fantem zrobić? :wink:
kamiles

Postprzez papjerz » wtorek 24 czerwca 2008, 08:42

Książka musi być. A w książce wpis. Nie ma książki - samochód kradziony, nie ma wpisu - stacja obsługi, w której był wymieniany olej leci w kulki. Ot, i cała historyja :).
papjerz

Postprzez bruno666 » wtorek 24 czerwca 2008, 09:05

Jeśli nie wiemy jaki był olej, to wymieniamy na 10W40. :wink:
...
bruno666

Postprzez Quer » wtorek 24 czerwca 2008, 12:44

Przecież nie każdy samochód posiada "książeczkę serwisową"... :?
14.05.08r. Egzamin teoretyczny (+)
25.07.08r. Egzamin praktyczny (+) jupi ^^,)
Quer

Postprzez kamiles » czwartek 26 czerwca 2008, 00:55

papjerz napisał(a):Nie ma książki - samochód kradziony

hahaha
no dobrze, to jeszcze powiedz, co zrobisz w sytuacji, gdy auto ma książkę serwisową, a w niej ostatni wpis sprzed kilku lat (bo właściciel wymieniał olej "we własnym zakresie") - zgodnie z Twoją teorią ostatnia wymiana oleju odbyła się kilka lat temu?

...świat nie jest tylko biały albo czarny...
...ale chyba powoli odchodzimy od tematu wątku.
kamiles

Postprzez papjerz » czwartek 26 czerwca 2008, 09:35

Ech, ironii ludzie nie umieją wyłapać. Chodzi o to, że pytanie dotyczy samochodu egzaminacyjnego, który musi mieć AKTUALNĄ książkę serwisową. A co do tego, jak to faktycznie wygląda, to spokojnie można odpowiedzieć, że żeby mieć pewność co do oleju, to trzeba spuścić obecny i nalać nowy. Bo nie ma innej opcji, nawet nie rozróżnisz minerala od syntetyka czy półsyntetyka na bagnecie, trzeba by rozkładać cały silnik i szukać osadów, albo poddać olej dokładnej analizie, np. chromatograficznej. Jak ktoś chce, to można i tak odpowiedzieć, jeśli nie ma metki na silniku ani książki serwisowej. Ale fakt pozostaje faktem, że odpowiedź o książce serwisowej muszą uznać za poprawną.
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez Gość » czwartek 26 czerwca 2008, 12:47

ja miałam pytania np czym ładujemy akumulator

- prostownicą :D
- dobrze, prostownikiem ;D

albo najlepsze pytanie

- a co by pani zrobila gdyby któregoś ranka samochód poprostu nie zapalił?
- no to zależy.. możliwe ze poszłabym na autobus, z rana zazwyczaj sie spiesze ;)
- no jakby nie patrzeć jest to rozwiązanie..

szczerze to jako typowa kobieta mam prawo się nie znać na tym co jest pod maską, i podejrzewam ze gdybym trafiła na innego egzaminatora to by odpowiedz nie przeszła ;P
Gość

Postprzez Hiphopast » czwartek 26 czerwca 2008, 20:31

Te sprawdzanie płynów w aucie to jest nie na miejscu ale mało inteligentne. No może na miejscu ale już pytania co by pani/pan zrobił jak auto nie chce odpalić. Odpowiedz zadzwonię do mechanika, sprzedam samochód albo rozkręcę silnik i sprawdzę co jest nie tak. Co ich to interesuje. Pytanie typu jaki olej należy dolać? Odpowiedz: Nie wiem ale mechanik do którego zaprowadzę na pewno będzie wiedział!! Co to ich interesuje!!! Mój samochód i moja sprawa!!
Hiphopast

Postprzez Gość » czwartek 26 czerwca 2008, 21:41

a dla mnie ogólnie pytania co jest pod maską samochodu egzaminacyjnego jest śmieszne.. co najwyzej powinni sprawdzac symbole i w teorii czy wiesz jak.. ja na przykład raczej nie bede jeździła samochodem typu tego co jest na egzaminie.. wiec wsumie po kit mi wiedziec gdzie w grande punto jest wlew oleju jak w swoim Renault`ie bede to miala w innym miejscu?

moze skomplikowane, ale taka prawda..
Gość

Postprzez dariex » czwartek 26 czerwca 2008, 21:43

Lisiula napisał(a):.. wiec wsumie po kit mi wiedziec gdzie w grande punto jest wlew oleju jak w swoim Renault`ie bede to miala w innym miejscu?

Może dlatego,zeby mniej było Blondynek,które szukają u mechanika części 710? :lol: :lol:
dariex

Postprzez cman » czwartek 26 czerwca 2008, 21:47

Hiphopast napisał(a):Co to ich interesuje!!! Mój samochód i moja sprawa!!

Egzaminatorzy nie pytają o takie rzecz, żeby "uwalić", tylko po prostu, żeby zobaczyć, czy dana osoba potrafi samodzielnie myśleć, a nie tylko jak dyktafon odtwarzać to, co powiedział instruktor.
cman

Postprzez Gość » czwartek 26 czerwca 2008, 21:49

dariex napisał(a):Może dlatego,zeby mniej było Blondynek,które szukają u mechanika części 710? :lol: :lol:

może sprecyzujmy określenie BLONDYNKA .. i chyba nie zrozumiałes o co mi chodzi - tak jak mówie - wiedziec co i do czego,

ale np wiele znajomych (w tym MĘŻCZYZN ) umie zapalić światła i wskazać w grande, ale zaskoczeniem jest dla nich symbol danego światła "instruktor pokazał że tak się włacza" i to jest ich definicja np światła drogowego ;)

pozatym jak już do mechanika to ja jako krwista blondynka jednak wzielabym doświadczoną osobe która się w porównaniu do mnie na tym zna ;P

Kazdy jest tylko człowiekiem i nie musi wiedzieć wszystkiego ;P
Ja np moge Ci powiedzieć z czego składa sie twój komputer wliczając w to bramki logiczne.. o ktorych przecietny człowiek nawet nie wie że istnieją ;)

ale ok, bo robie OT
Gość

Postprzez dariex » czwartek 26 czerwca 2008, 22:25

Lisiula,generalnie nie zrozumiałaś dowcipu.
Po pierwsze- sama jestem blondynką.
Po drugie- pewnie nie znasz dowcipu o części 710.Proponuję google.
Po trzecie-i tak uważam,że to sprawdzanie oleju na egzaminie,choćby w syrence bosco,coś tam da.
dariex

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy