Egzamin teoretyczny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin teoretyczny

Postprzez betti1982 » niedziela 05 sierpnia 2007, 15:27

Witam
Jestem początkującą uczestniczka kursu na egzaminatora (w trakcie intensywnej nauki :) ) i bardzo proszę o pomoc. Na czym polega zdawanie egzaminu grupowego (teoretycznego) tzn jednocześnie na więcej niż 3 kategorie? Jeśli osoba zdaje na jednym terminie jednocześnie egzamin teoretyczny z kat A, C,D to w takim przypadku ile pytań w zakresie każdej z tych kategorii musi rozwiązać i jaki ma łączny czas na rozwiązanie testu? Słyszałam że jeśli zdaje sie np jednocześnie na kat A i B to zmniejsza sie liczba pytań tzn nie jest ich po 18 i równocześnie czas egzaminu? Bardzo proszę mi wyjaśnić na czym to polega , w zakresie różnych łączonych kategorii. Dziękuję bardzo.
Beata
betti1982
betti1982

Postprzez cman » niedziela 05 sierpnia 2007, 15:56

Jeśli chodzi o czas na rozwiązanie testu to podstawą jest 25 minut, którą zwiększa się o 10 minut dla każdej dodatkowej kategorii z: A, A1, B, B1 i T - i o 25 minut dla każdej dodatkowej kategorii z C, C1, D, D1.
Jeśli chodzi o liczbę pytań z kategorii: A, A1, B, B1 i T to zwiększa się ona o 6 dla każdej dodatkowej kategorii i te 6 jest z testu specjalistycznego, a dla kategorii: C, C1, D, D1 zwiększa się o 18 pytań, czyli o cały zakres testu specjalistycznego dla danej kategorii.
A więc dla przykładu:
Kategoria A i B: 24 pytania, 35 minut
Kategoria A, B i T: 30 pytań, 45 minut
Kategoria A, C i D: 54 pytania, 75 minut

I ucz się intensywnie, bo potrzeba nowych egzaminatorów :-).
cman

Postprzez betti1982 » niedziela 05 sierpnia 2007, 16:42

Dziękuję bardzo za udzieloną odpowiedź. Teraz dokładnie to zrozumiałam chociaż nie byłam pewna czy jest tak w 100%. Czy jeśli będę miała jakieś wątpliwości mogę pytać??
Jeśli tak to może mogę dostać od Pana jakiś bezpośredni kontakt?/
Pozdrawiam Beata
betti1982
betti1982

Postprzez betti1982 » niedziela 05 sierpnia 2007, 20:36

czy ktoś zna może odpowiedź na pytanie:?

Po usunięciu osoby z egzaminu teoretycznego na prawo jazdy:
1. natychmiast po wciśnięciu przycisku , informacja przekazywana jest do systemu WORD,
2. osoba jest wykreślana z listy,
3. egzaminator sam podejmuje decyzje X ub N

Z góry dzięki za odpowiedź
betti1982
betti1982

Postprzez cman » niedziela 05 sierpnia 2007, 22:59

Jak masz wątpliwości to pytaj, od tego jest forum. I jaki tam Pan :wink: - zresztą to forum. A jak bezpośredni kontakt chcesz? Jak co to PW, ale najlepiej pisz na forum, inni się czegoś dowiedzą, a poza tym jest tu wielu fachowców.

Co do ostatniego pytania to moim zdaniem prawidłowa jest tylko odpowiedź nr 1.
cman

Postprzez betti1982 » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 08:44

Moim zdaniem odp 1 i 3 jest prawidłowa ale oczywiście pytam bo nie jestem pewna.Może ktoś się wypowie na ten temat??
Dzięki, będę pytać w razie wątpliwości. Pozdrawiam

:D Kolejna moja wątpliwość POMOCY!!! :D
2. Jeżeli osoba spóźni się na egzamin teoretyczny :
a) zostanie przesunięta na inna godzinę tego samego dnia
b) nie zostanie dopuszczona do egzaminu tego samego dnia
c) zostanie dopuszczona do egzaminu jeżeli nie został uruchomiony system „EGZAMIN

Edytuj posty/moderator
betti1982
betti1982

Postprzez cman » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 22:55

Wracając do pierwszego pytania, to wydaje mi się, że odpowiedź nr 3 nie jest prawidłowa. Jeżeli osoba jest usuwana z egzaminu to znaczy, że jej egzamin jest przerywany, a to może oznaczać tylko jedno: N. Egzaminator nie może przecież wpisać wtedy X, czyli że osoba nie przystąpiła do egzaminu.

W drugim pytaniu wydaje mi się, że tylko odpowiedź C jest prawidłowa.
cman

Postprzez ella » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 23:41

2. Jeżeli osoba spóźni się na egzamin teoretyczny :
a) zostanie przesunięta na inna godzinę tego samego dnia
b) nie zostanie dopuszczona do egzaminu tego samego dnia
c) zostanie dopuszczona do egzaminu jeżeli nie został uruchomiony system „EGZAMIN

Ja bym powiedziała, że B.
Przy odpowiedzi C - IMHO, zanim zostanie uruchomiony systym "EGZAMIN" jest jeszcze sprawdzanie swoich danych. Jest to obowiązkowe więc dlatego mi ta odpowiedź nie pasuje.
ella
Moderator

Postprzez betti1982 » wtorek 07 sierpnia 2007, 14:52

Co do pierwszego pytania to dlatego pomyślałam że C tez jest prawidłowa, bo w sytuacji np losowej gdy osoba zasłabnie tez jest usuwana z egzaminu i myślę że wtedy wynik powinien być X, ale to tylko takie gdybanie. Natomiast co do drugiego pytania to właśnie to miałam na myśli, sprawdzanie danych , no ale skoro jeszcze EGZAMIN nie został uruchomiony to chyba egzaminator zdążył by sprawdzić dane spóźnionej osoby :) a w przypadku kiedy jednak nie zostanie dopuszczona do egzaminu np o godzinie 7.00 rano to jest teoretyczna możliwość wzięcia udziału w egzaminie tego samego dnia np o godzinie 16, gdy z jakiś przyczyn ktoś zrezygnuje a lista na godzinie 16 nie będzie jeszcze zamknięta.Tak tłumaczy mi kolega ale tak naprawdę to nie jestem pewna dlatego pytam.

Dlatego przychylałabym się też do odpowiedzi C
betti1982
betti1982

Postprzez ella » wtorek 07 sierpnia 2007, 15:06

no ale skoro jeszcze EGZAMIN nie został uruchomiony to chyba egzaminator zdążył by sprawdzić dane spóźnionej osoby

Miałam na mysli nie sprawdzenie dowodu przez egzaminatora tylko sprawdzenie poprawności swoich danych w komputerze. Czy prawidłowo napisane jest nazwisko, pesel....żeby potem nie było niespodzianek
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy