błagam pomóżcie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

błagam pomóżcie

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 19:33

witam Was
mam problem, w czwartek miałam pierwszy egzamin w tarnobrzegu, po zaliczonych testach, sprawdzeniu płynów i świateł przystąpiłam do wykonywania łuku. I co się okazało, jade już sobie do przodu, wjeżdzam w koperte, chciałam sobie leciutko dochamować zeby precyzyjnie się zatrzymać. Lekko wcisnęłam chamulec a auto od razu sie zatrzymalo i niestety tył samochodu wystawał mi za koperte i egzamin został przerwany
Na kursie jeździlam autem w którym trzeba było mocniej chamulec docisnąć, kwestia przyzwyczajenia poprostu. A na egzaminie auto szybko reagowało

Co mi radzicie przed następnym egzaminem? Prosze pomóżcie
justynka-m

Postprzez chupacabra » sobota 01 grudnia 2007, 19:38

Jeżeli auto zatrzymało Ci się za wczesnie to odrazu się odwołuj. Mialaś mieć 2 probe. Ale coś mi sie nie wydaje, żeby to była prawda...
Obrazek
chupacabra

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 19:41

była druga próba i bylo to samo, troche lepiej ale auto i tak wystawało za linjestem na siebie zła bo łuk mi zawsze wychodził
justynka-m

Postprzez Driver'ka » sobota 01 grudnia 2007, 19:42

2 próba może być po tym, jak auto zgaśnie. Na moim egzaminie, dziewczyna zrobiła idealnie łuk, ale maską zatrzymała się jeszcze przed słupkami na końcowej kopercie i niestety pan egzaminator ją oblał za to.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 19:45

z tego co wiem to korekta łuku jest własnie w takim przypadku jak mój, jeśli sie przewróci słupek to nie ma drugiej próby, egzaminatora miałam w miare wporządku, nie mam go co obwiniać, to był moj blą - wielbłąd
justynka-m

Postprzez DEXiu » sobota 01 grudnia 2007, 19:53

Jeśli przed jazdą po łuku masz możliwość przetestowania mechanizmów samochodu (np. masz podjechać skądśtam na placyk, albo ustawić auto w kopercie startowej, to sobie potrenuj i zobacz jak czułe jest sprzęgło i hamulec. Jeśli nie - to za drugą próbą powinnaś już to wiedzieć. Brutalne, ale tak jest.
DEXiu

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 19:56

przed jazdą po łuku wjeżdzam sobie w swoje stanowisko, ale to jest zaledwie kilka metrów, już wiem ze auto jest bardzo delikatne i szybko reaguje.
justynka-m

Postprzez chupacabra » sobota 01 grudnia 2007, 20:03

Driverka jak sie zatrzymasz w złym miejscu to masz prawo powtórzyć byle nie tracić słupka ani nie wyjechać za linie.
Obrazek
chupacabra

Postprzez Driver'ka » sobota 01 grudnia 2007, 20:09

Ja też miałam obawy, że nie wyczuję egzaminacyjnego samochodu, zwłaszcza sprzęgła. Wykorzystałam chwilę, kiedy ruszałam z koperty "startowej" na łuk i delikatnie puszczałam sprzęgło. Tam jest kilka metrów prostej nim zacznie się łuk, więc na tych kilku metrach przetestowałam sprzęgło. Ogólnie na łuku poruszałam się wyłącznie na półsprzęgle, więc jakieś mocne hamowanie mi nie było potrzebne. Po prostu najpierw delikatnie spróbuj przyciskać hamulec, jeśli auto słabo reaguje, spróbuj troszkę mocniej, ale wszystko z wyczuciem.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 20:19

ze sprzęłem nie ma problemu. Na łuku zawsze jazda na samym sprzegle. Niestety ten hamulec szybko reaguje, a tak auto chodzi bez zarzutu.
justynka-m

Postprzez neri » sobota 01 grudnia 2007, 22:34

ja także wyczuwałem na tej prostej przed łukiem i wydawalo mi sie nawet ze w lepiej chodziło w niej sprzęgło niż w tej co się uczyłem jeździć(panda)
Obrazek

01.12.2007 kat.B pierwsze podejście i egzamin zaliczony :)))
neri

Postprzez withme » sobota 01 grudnia 2007, 22:57

jak mozesz mowic, ze egzaminator byl wporzadku skoro zrobil cie w konia :D mialas prawo do drugiej proby a teraz sie odwoluj kolezanko!
Juz kierowca :P
withme

Postprzez ella » sobota 01 grudnia 2007, 23:03

withme napisał(a): mialas prawo do drugiej proby a teraz sie odwoluj kolezanko!

przecież wyraźnie napisała, że miała drugą próbę

justynka-m napisał(a):była druga próba i bylo to samo
ella
Moderator

Postprzez justynka-m » sobota 01 grudnia 2007, 23:33

Była druga próba i nic z tego, widać potrzebuje ciut więcej czasu żeby wyczuć dane auto. Przed następnym egzaminem poradze się jeszcze instruktora i coś może z tego będzie
justynka-m

Postprzez SP20 » niedziela 02 grudnia 2007, 00:55

najwyrazniej nie wyczuwasz rozmiaru samochodu i moim zdaniem mozna zaradzic na to tylko dokupujac wiecej jazd, im wiecej sie jezdzi tym lepiej sobie radzimy z czyms takim wlasnie. Bo sprzeglo to rzeczywiscie trzeba wyczuc, w kazdym samochodzie jest inne, ale zatrzymanie sie w kopercie, dla mnie nie ma zwiazku z wyczuciem hamulca w samochodzie. Podkreslam, ze dla mnie, zeby nie bylo, ze uogolniam ;)
(2007-12-07) Prawo Jazdy: odebrane!!! :D:D:D
SP20

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy