Odwołanie-czy mam szansę na wygraną?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odwołanie-czy mam szansę na wygraną?

Postprzez wiśnia » czwartek 03 stycznia 2008, 11:20

Witam forumowiczów!

Przeglądam wszystkie fora w poszukiwaniu wyczerpującej odpowiedzi na dręczący mnie temat,otóż wczoraj oblałem na łuku:podaczas jazdy do tyłu w"rękawie"byłem o kilka milimetrów od nóżki tylnego pachołka,który stał w 2/3 w polu zatrzymania a nie na linii(bo"mi się tak postawiło"-stwierdził egzaminator poźniej,zapytany o ten fakt :x ),dodam iż samochód nie wystawał poza wewnętrzną krawędź linii pola zatrzymania.Czy słusznie mnie oblał? :hmm: Gdzie powiien stać ten ch...pachołek?Czy egzaminator może go sobie dowolnie ustawiać? :x Chcę obejrzeć taśmę z egzaminu i się odwołać ale czy mam szanse na pozytywne załatwienie sprawy?
wiśnia

Postprzez gazelek » czwartek 03 stycznia 2008, 13:47

Obejrzenie tasmy z egzaminu kosztuje 80zl (tak przynajmniej jest w Saczu), a skladajac odwolanie mozesz uzyskac tylko nastepny termin egzaminu - bez placenia. Wiec chyba na jedno wychodzi, a po co robic sobie wrogow wsrod egzaminatorow...
gazelek

Postprzez Hell_soul » czwartek 03 stycznia 2008, 14:12

moim zdaniem nie opłaca się odwoływać.. za tą kasę i czas masz kolejny egzamin.. a procent wygranych odwołań jest bardzo niski.. Wiadomo, że sytuacja wkurza no ale cóż poradzić, oby następnym razem sie udało :wink:
Obrazek
Hell_soul

Postprzez wiśnia » czwartek 03 stycznia 2008, 14:32

Pomśle nad tym,15 stycznia kończy mi się ważność egzaminów teoretycznych,zaliczę je i poroszę(jeśli wygram)o praktyczny w Gdyni(to filia PORD-u w Gdańsku)bo jak tak wszyscy bedą sobie to odpuszczać to oni będą działać dalej w sposób nieuczciwy.A włapę nie chcę dać(bo nadal się daje-bez zmian,egzaminatorzy sami to jasno sugerują,i wierzcie mi na ma przeszkód) Dziękuję za odpowiedź.
wiśnia

Postprzez jjaacc » czwartek 03 stycznia 2008, 20:26

gazelek napisał(a):Obejrzenie tasmy z egzaminu kosztuje 80zl (tak przynajmniej jest w Saczu), a skladajac odwolanie mozesz uzyskac tylko nastepny termin egzaminu - bez placenia. Wiec chyba na jedno wychodzi, a po co robic sobie wrogow wsrod egzaminatorow...

Co takiego? To nie możliwe, nie ma żadnej opłaty. Zapis może oglądać osoba która się odwołuje.
Jeżeli masz wątpliwości to się odwołuj, jeżeli w dalszym ciągu będzie taka społeczna bojaźliwość, to nic się nie zmieni. Dalej będą was w konia robić.
jjaacc

Postprzez gazelek » czwartek 03 stycznia 2008, 20:34

jjaacc napisał(a):Co takiego? To nie możliwe, nie ma żadnej opłaty. Zapis może oglądać osoba która się odwołuje.

gazelek napisał(a):Obejrzenie tasmy z egzaminu kosztuje 80zl (tak przynajmniej jest w Saczu), a skladajac odwolanie mozesz uzyskac tylko nastepny termin egzaminu - bez placenia. Wiec chyba na jedno wychodzi, a po co robic sobie wrogow wsrod egzaminatorow...
gazelek

Postprzez mjk » czwartek 03 stycznia 2008, 20:38

A Nowy Sącz to jakaś strefa eksterytorialna gdzie prawo nie obowiązuje?
mjk

Postprzez assik » czwartek 03 stycznia 2008, 20:42

gazelek napisał(a):Obejrzenie tasmy z egzaminu kosztuje 80zl (tak przynajmniej jest w Saczu)

jestes tego na 100% pewny? to jest tak legalnie ? :shock: Czy moze poza kolejka i pismami do odwolania mozna zaplacic i obejrzec od razu
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez gazelek » czwartek 03 stycznia 2008, 22:00

Wozilem kolege na egzamin, skladal odwolanie i zazyczono sobie 80zl za obejrzenie tasmy.
gazelek

Postprzez wiśnia » piątek 04 stycznia 2008, 11:28

:D Właśnie dzwoniłem do PORD-u,obejrzenie taśmy nic nie kosztuje,ale trzeba napisać podanie w tej sprawie.Zaraz do nich jade.Spróbuję powalczyć,właściwie nigdzie mi się nie spieszy z tym prawkiem.A zależy mi na udup... ich,bo zdawałem 5 raz ale z łukiem nigdy nie miałem problemów,i jestem pewien że gdyby ten pachoł stał tam gdzie jego miejsce to nie byłby sprawy.
A tak wogóle to jak zdawałem za 4 razem i jak wracałem już do PORD-u(miałem wszystkie zadania porawnie zaliczone).Ci co zdawali w Gd wieczorem to wiedzą że jest tam pewien spory nieoświetlony odcinek drogi,to wyskoczył mi na drogę pies włóczęga(takiego pecha to mogłem mieć tylko ja) i zachamowałem razem z egzaminatorem w tym samym czasie,ale on mnie oblał twierdząc że spowodowałem kolizję.Czy miał podstawę?
wiśnia

Postprzez loser » piątek 04 stycznia 2008, 12:41

wiśnia napisał(a): wczoraj oblałem na łuku:podaczas jazdy do tyłu w"rękawie"byłem o kilka milimetrów od nóżki tylnego pachołka,który stał w 2/3 w polu zatrzymania a nie na linii(bo"mi się tak postawiło"-stwierdził egzaminator poźniej,zapytany o ten fakt

Dotknąłeś pachołka czy nie?
Jak dotknąłeś to szanse praktycznie żadne.

Co znaczy "w 2/3 w polu zatrzymania" ????

Co masz wpisane na karcie przebiegu egzaminu?

wiśnia napisał(a):
wyskoczył mi na drogę pies włóczęga(takiego pecha to mogłem mieć tylko ja) i zachamowałem razem z egzaminatorem w tym samym czasie,ale on mnie oblał twierdząc że spowodowałem kolizję.Czy miał podstawę?

Raczej za możliwość spowodowania kolizji.
Jeśli pierwszy wcisnął hamulec to miał podstawę.
Trudno, żeby czekał czy zdążysz zahamować czy pies wyląduje na masce, szybie, czy będzie rozjechany przez koła (niepotrzebne skreślić, zależnie od wielkości psa i prędkości auta).
loser

Postprzez wiśnia » piątek 04 stycznia 2008, 13:07

Właśnie że zatrzymałem sie o te kilka cm czy mm(juz sam nie wiem!)przed nóżką pachołka(w jeździe do tyłu),który był źle ustawiony przez egzaminatora,bo zamiast stać na równo na linii to on był wsunięty do środka pola(Proszę czytać ze zrozumieniem,choć wiem że sytuacja jest skąplikowana) Ja już postanowiłem że idę obejrzeć tą taśmę prawdy,i jeśli nie będzie na niej widoczny(rzekomy moj błąd)to się będę odwoływał(bo mam takie prawo).Co do tego mojego 2 pytania to serdecznie dziękuję za odpowiedź,przynajmniej wiem na czym stoję.
PS.W karcie mam nabazgrane:egzamin przerwany,wjechanie na tyczkę
wiśnia

Postprzez skov » piątek 04 stycznia 2008, 22:36

Paragraf 13 pkt. 3 Instrukcji przeprowadzania egzaminów....
"Stanowiska powinny posiadać na krawędziach pachołki drogowe z tyczkami lub tyczki...."
Czyli, określenie dość ogólne. Krawędzią tu jest linia, więc pachołek ma stać na niej tak po prostu.
Z drugiej strony...pole zatrzymania to 5 m na 3m, moim zdaniem sporo miejsca.
skov

Powrót do Egzamin na prawo jazdy