Prawidłowe ustawienie znaku drogowego

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawidłowe ustawienie znaku drogowego

Postprzez ferdy » piątek 14 marca 2008, 16:01

Witam

Ostatnio miałem egzamin na prawo jazdy kategorii B, Egzaminator oblał mnie za przejechanie znaku B-1 (zakaz ruchu w obu kierunkach) znak był odwrócony w moją stronę ale stal po przeciwnej stronie jezdni, jednia była dwu kierunkowa (znak był umieszczony od paru dni roboczo ponieważ na tej drodze zepsuła się sygnalizacja świetlna). Egzaminator Powiedział że trzeba było sie zatrzymać przed znakiem i zawrócić . Dobrze stał ten znak ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3964e7b496e3f19d.html
ferdy

Postprzez skov » piątek 14 marca 2008, 17:49

a od kiedy to jak się zepsuje sygnalizacja świetlna to stawia się znak B-1?
Coś mi się wydaje ,że znak dotyczył drogi poprzecznej a wiaterek go przekręcił w inną stronę. Znak umieszczony po lewej stronie jest powtórzeniem znaku, który stoi po prawej.
Druga sprawa, że kiedy roboczo zamyka się dla ruchu jakiś odcinek drogi to znak zazwyczaj stawiają centralnie na środku jezdni.
skov

Postprzez ferdy » piątek 14 marca 2008, 18:16

Też mi się tak wydaje a żadnego znaku wcześniej nie było, dlatego nie daje mi to spokoju że ten znak stal po lewej stronie a nie po prawej.
Nie wiem czy nie napisać odwołania, co innego jak by ten znak stał po lewej to bym uznał za mój błąd. A po za tym kto patrzy sie na znaki dla przeciwnego kierunku ruchu.
ferdy

Postprzez zurson » piątek 14 marca 2008, 18:49

Jeśli znak jest odwrócony "twarzą" do Ciebie, to dotyczy Twojego - nie przeciwnego - kierunku ruchu. Fakt faktem znak, jesli już stoi po lewej, powinien być również po prawej stronie drogi.
Jak już napisał skov, znak został raczej odwrócony przez jakiegoś dowcipnisia.
Dla nich tabu, dla nas to jest oczywiste...
zurson

Postprzez Quer » piątek 14 marca 2008, 19:16

Ja to bym pisał odwołanie, nic nie zaszkodzi a może się udać :)
Quer

Postprzez DEXiu » piątek 14 marca 2008, 19:57

Powinieneś się odwołać - znak po lewej stronie, o ile nie ma identycznego znaku po prawej (czyli o ile nie jest powtórzeniem znaku umieszczonego po prawej) nie dotyczy Ciebie, więc oblanie było bezzasadne (Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, par. 2 ust. 1)
DEXiu

Postprzez albin » sobota 15 marca 2008, 14:19

Jednym ze znaków zakazu który nie musi być umieszczony z prawej strony jest znak zakaz ruchu, jednak z tego co wiem to innym miejscem niż prawa strona dla tego znaku może być jedynie jezdnia, więc raczej lewa strona odpada.
albin

Powrót do Egzamin na prawo jazdy