Kat. C - Wrocław - wrażenia po egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C - Wrocław - wrażenia po egzaminie

Postprzez endru1 » czwartek 05 czerwca 2008, 12:26

Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich:)
30 maja udało mi się zdać egzamin kat. C w WORD'zie we Wrocławiu. W związku z tym chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami, które mogą przydać się osobą zdającym w przyszłości.

(1) Biegi - w zasadzie chodzą normalnie jednak czasem występuje problem z wrzuceniem 2 lub wstecznego, ale mi wystarczyło, że wysprzęgliłem jeszcze raz i po tym wchodziły gładko. Jest odczuwalna granica przy wciskaniu dwójki więc nie ma obawy, że przez pomyłkę wskoczy wsteczny - czego się bałem bo słyszałem różne opowieści.

(2) Widoczność - dość dziwna sprawa jest z widocznością prawego tylnego koła w lusterku. Mi nie udało się lusterek ustawić tak, żeby było ono dobrze widoczne (myślę że to przez plandekę na "pace" która się wzdęła i zasłoniła koło) w związku z tym musiałem się nieźle nagimnastykować, żeby zobaczyć koło, i troche zatoczke i łuk robiłem "na czuja"

(3) Jazda - podczas jazdy radzę wielką wagę przykładać do znaków, bo miałem sytuację że jeździłem podczas kursu jedną trasą chyba ze 20 razy i na egzaminie jechałem na pamięć i prawie bym nie zauważył znaku zakazu ruchu powyzej 3,5, który postawili chyba dzien przed egzaminem, więc radzę bacznie obserwować znaki:)

(4)prędkość - ja jeździłem po mieście przeważnie od 40-50km/h i egzaminator nie zwrócił mi uwagi. Co do strefy zamieszkania to maksimum na 4 biegu:)

(5) egzaminator - byłem "straszony", że egzaminatorzy na C są bardzo nieprzyjemni a to jest kłamstwo. Egzaminator, który mnie egzaminował był bardzo spokojnym i miłym człowiekiem. Po prostu nie można się niepotrzebnie denerwować i wszystko pójdzie dobrze:)

mam nadzieję, że moje wskazówki się do czegoś przydadzą:)
pozdrawiam
endru1

Postprzez amputator » czwartek 05 czerwca 2008, 12:49

Jak to jest ze skrzynia biegow w autach ciezarowych? Ile masz biegow?
amputator

Postprzez endru1 » czwartek 05 czerwca 2008, 13:23

W tym mercedesie Atego na którym sie zdaje jest 6 biegów + wsteczny. Jednak mnie uczono, że 1 jest tylko do ruszania kiedy jesteś załadowany a 6 jest do szybkiej jazdy na trasie, wiec w zasadzie korzysta się z biegów od 2 do 5 i wstecznego. Po prostu rusza się z dwójki a nie z jedynki :)

Rozkład biegów w tym mercu przedstawia się chyba tak:

.....1...3...5
.....|....|....|
+--+--+--+
|....|....|....|
R...2....4...6
A, B, C za pierwszym razem :)
endru1

Postprzez scorpio44 » czwartek 05 czerwca 2008, 14:02

scorpio44

Postprzez maciekn » czwartek 05 czerwca 2008, 17:06

Ja uczylem sie jezdzic na Manie 12-224, ktory mial 8 biegow +wsteczy+polbieg. Biegi 1-4 wchodza normalnie, natomiast aby przejsc do biegow 5-8 trzeba odpowiednio przesunac dzwignie. Egzamin zdawalem natomiast na Starze L70/LE 12.180. Co ciekawe okazuje sie, ze ten Star to to samo co Man na ktorym uczylem sie jezdzic, tylko nazwa jest inna. :)
maciekn

Postprzez endru1 » czwartek 05 czerwca 2008, 20:20

ja w czasie kursu też jeździłem czasem Atego sprowadzonym z niemiec, który miał taką skrzynię biegów, czyli od 1 do 4 normalnie, potem ruszenie dźwignią w prawą stronę i przejście na wyższe biegi.
Ale we wrocku na egzaminie jest ten z 6-o biegową skrzynią.
A, B, C za pierwszym razem :)
endru1

Powrót do Egzamin na prawo jazdy