Przygotowanie do jazdy na egzaminie (Nissan Micra)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przygotowanie do jazdy na egzaminie (Nissan Micra)

Postprzez panna_marianna » poniedziałek 17 listopada 2008, 15:16

Egzamin tuż, tuż, a wątpliwości mnóstwo. Kurs skończyłam na Corsie, na egzaminie będę pierwszy raz siedziała w Micrze i stąd moje, z pewnością banalne, pytania.
1. Włączenie świateł przeciwmgielnych: http://zord.pl/nowa/stantech/swiatla.htm - przekręcam jakby środkową część tej 'dźwigni', na której jest znak świateł przeciwmgielnych?
2. Generalnie pokazać muszę światła: STOPu (hamulec) i cofania (włączyć wsteczny), mijania, pozycyjne (podświetlenie tablicy?), drogowe, awaryjne, kierunkowskazy - zgadza się? I tu rodzi się kolejne pytanie: gdzie w Micrze jest przycisk do włączenia oświetlenia wewnętrznego pojazdu?
3. Czy włączając wsteczny muszę "podciągnąć" coś do góry, jak np. w Corsie, czy wrzucam wsteczny jak normalny bieg?
4. Jak otwiera się maskę? Wiem, że najpierw po lewej stronie w kabinie naciskamy/pociągamy za dźwignię, ale jak wygląda otworzenie maski? Czy pośrodku, od spodu, jest jakiś uchwyt?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!
21.11.2008 r., WORD Bydgoszcz, ZDANE! :D
panna_marianna

Postprzez ag_100 » poniedziałek 17 listopada 2008, 15:41

1. Dokładnie tak, raz do góry są przednie, dwa przełączenia przednie i tylne, tylko że akurat tam nie ma tego pokazane.
2. Tak.
Wewnętrznego światła nie musisz pokazywać, ale jeśli się nie mylę jest po środku nad tobą, po prostu przełącznik.
3. Włączając wsteczny nie musisz żadnych wajch do góry unosić. Jest normalna zmiana biegów.
4. Jeśli chodzi o maskę, to masz mniej więcej po środku uchwyt, który musisz przechylić w lewo i otwierasz maskę.
ag_100

Postprzez panna_marianna » poniedziałek 17 listopada 2008, 18:33

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to dla mnie naprawdę ważne.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, odnośnie tej nieszczęsnej maski. W jaki sposób w kabinie otwiera się pokrywę silnika? Naciskając jakiś przycisk czy pociągając za dźwignię?
Nie wykupiłam odpowiednio wcześnie godzin, a teraz jest już za późno i stąd te komiczne pytania tutaj, na forum.
21.11.2008 r., WORD Bydgoszcz, ZDANE! :D
panna_marianna

Postprzez ag_100 » poniedziałek 17 listopada 2008, 20:14

Tzn. jeśli chodzi Ci o otwarcie poprzez "wajche" - po lewej stronie kierownicy pod elektrycznym przełącznikiem lusterek masz wajchy z otwarciem maski i baku.
ag_100

Powrót do Egzamin na prawo jazdy