Egzamin na C. Ograniczenie tonażowe.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na C. Ograniczenie tonażowe.

Postprzez Michau90 » piątek 12 grudnia 2008, 22:43

Witam. Jest następująca sytuacja: jade samochodem ciężarowym na egaminie i widzę znak "zakaz ruchu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad 2,5 t" I tu pojawia się moje pytanie: co zrobić jeśli nie wiem ile waży mój samochód ? Sprawa jest jasna ze znakiem do 10 t bo wiem ze samochod egzaminacyjny napewno tyle nie waży ale np 2,5 czy 3,5 t to co innego. Z góry wielkie dzięki o pomoc ;) Pozdrawiam.
Michau90

Re: Egzamin na C. Ograniczenie tonażowe.

Postprzez Duszek » piątek 12 grudnia 2008, 23:03

Michau90 napisał(a): I tu pojawia się moje pytanie: co zrobić jeśli nie wiem ile waży mój samochód ?

Zapytac instruktora/egzaminatora?

Michau90 napisał(a): Sprawa jest jasna ze znakiem do 10 t bo wiem ze samochod egzaminacyjny napewno tyle nie waży

Jestes pewien? Czym jezdzisz? Ja jezdzie Renault Midlum (DMC-12 ton), ile ma rzeczywistej masy to nie wiem, ale mimo to na wjazd na 10tonowe ograniczenie bym sie chyba nie zdecydowala.

Michau90 napisał(a):np 2,5 czy 3,5 t to co innego

Jezeli robisz kategorię C to na 100% wazy więcej, wiec nie polecam proby wjazdu na takie ograniczenie :wink:
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez Gregs » sobota 13 grudnia 2008, 13:09

Przy wsiadaniu po raz pierwszy do samochodu, którego tonaż budzi wątpliwości, proponuję proste rozwiązanie: zaglądam do dowodu rejestracyjnego, gdzie podano masę własną pojazdu, dopuszczalną masę całkowitą pojazdu i w oparciu o te dane i stan rzeczywisty (masa pojazdu i ładunku) wiemy, jak się poruszać, napotykając na znaki zakazu, które dotyczą masy rzeczywistej pojazdu albo dopuszczalnej masy całkowitej. Są tacy kierowcy, którzy nie widza w tym żadnej róznicy. Pozdrawiam.
Gregs
Gregs

Powrót do Egzamin na prawo jazdy