Ponowne wydanie prawa jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ponowne wydanie prawa jazdy

Postprzez djinsekt » sobota 06 czerwca 2009, 00:57

Witam wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem.Zwracam się o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Prawo jazdy zdawałem w 2007 roku.Badania zostały mi wpisane na 2 lata i zatem otrzymałem prawo jazdy terminowe z ważnością do dnia 20.02.2009.
Otóż z racji studiowania nie zebrałem się do tego wcześniej ale czy ktoś mógłby mi bardziej naświetlić procedurę ponownego wydania dokumentu?! Czy należy zrobić jeszcze raz badania i isć złożyć wniosek do odpowiedniego oddziału w Urzędzie Miasta.CZy będę musiał coś od nowa zdawać?! Bo oczywiście badania będę musiał wykonać od nowa. :P Pozdrawiam
djinsekt

Postprzez ella » sobota 06 czerwca 2009, 01:23

ella
Moderator

Postprzez djinsekt » sobota 06 czerwca 2009, 11:06

Dziękuję serdecznie za pomoc.Pozostaje mi tylko stwierdzić,że to bardzo dobre forum i będę je częściej odwiedzał. :P Pozdrawiam serdecznie :x
djinsekt

Postprzez vila_ » środa 10 czerwca 2009, 12:47

Podczepie moje małe pytanko pod ten temat coby nowego nie zakładać ;]

Prawo jazdy na kategorię B mam bezterminowe, natomiast przy badanieach na C, lekarz wpisał mi na 5 lat. Czy mogą mi przez to zmienić prawko na B z bezterminowego na terminowe..?
vila_

Postprzez haxigi » sobota 13 czerwca 2009, 10:38

vila_ napisał(a):Podczepie moje małe pytanko pod ten temat coby nowego nie zakładać ;]

Prawo jazdy na kategorię B mam bezterminowe, natomiast przy badanieach na C, lekarz wpisał mi na 5 lat. Czy mogą mi przez to zmienić prawko na B z bezterminowego na terminowe..?

z tego co słyszałem prawo nie działa wstecz, więc nie.
20.12.2008 - Zapisałem się na prawko
05.01.2009 - pierwsza teoria
12.01.2009 - pierwsza jazda
13.03.2009 - I egzamin (oblane miasto)
03.04.2009 - poprawka (zdana)
haxigi

Postprzez qwer0 » sobota 13 czerwca 2009, 10:58

z tego co słyszałem prawo nie działa wstecz, więc nie.

no i??
A jesli komus urwie reke, noge, straci wzrok i sluch - moze dalej jezdzic, bo x lat temu dostal prawko bezterminowe?
Tu nie ma nic do rzeczy niemoc prawa wstecz.

pewno zalezy jak Ci machnie lekarz kwitek.
Jesli zaznaczy sama kat. C to tylko na C bedzie na 5 lat, a jesli zaznaczy B,C to Ci pewno wydadza na 5lat.
Ale nawet jesli Ci zostanie B bezterminowe, to bedziesz lecial na badania na C po 5 latach, wiec to raczej nie robi roznicy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez vila_ » sobota 13 czerwca 2009, 11:44

qwer0 napisał(a):
Ale nawet jesli Ci zostanie B bezterminowe, to bedziesz lecial na badania na C po 5 latach, wiec to raczej nie robi roznicy.

No właśńie lekarz zaznaczył mi zarowno C jak i B ;/ Trochę mi się to nie uśmiecha, bo nie wiążę swojej przyszłości z pracą kierowcy... A na B miałabym już spokój.. Teraz bede ciągle musiała tegopilnować i wydawać kasę.. Co prawda jest to co 5 lat, ale jak sobie pomyślę, ze nie musiałabym robić tego w ogóle.. :/ A nie dałoby rady jakoś tego odkręcić?
vila_

Postprzez qwer0 » sobota 13 czerwca 2009, 11:50

A nie dałoby rady jakoś tego odkręcić?

pojsc do innego lekarza bo nowe orzeczenie - o ile on orzeknie tak, jak Ty chcesz.
No właśńie lekarz zaznaczył mi zarowno C jak i B ;/ Trochę mi się to nie uśmiecha, bo nie wiążę swojej przyszłości z pracą kierowcy... A na B miałabym już spokój.. Teraz bede ciągle musiała tegopilnować i wydawać kasę..

w takim razie po co Ci w ogole kat. C?
Zrobienie kursu, egzamin itd to znacznie wyzszy koszt niz tylko poxniejsze badanie i 70zeta za dokument.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » sobota 13 czerwca 2009, 11:58

cman

Postprzez vila_ » sobota 13 czerwca 2009, 12:03

qwer0 napisał(a):w takim razie po co Ci w ogole kat. C?
Zrobienie kursu, egzamin itd to znacznie wyzszy koszt niz tylko poxniejsze badanie i 70zeta za dokument.

Mam co do niego plany, ale nie wykraczające 5 lat do przodu..

Ale co do tego badania, to mnie załamaliście.. :( No nic.. Porozmawiam jeszcze z instruktorem.. Może on coś doradzi..
vila_

Postprzez qwer0 » sobota 13 czerwca 2009, 12:11

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?p=172885#172885

po co prawko to ja wiem, nie wiem tylko po co na 5 lat.
Mam co do niego plany, ale nie wykraczające 5 lat do przodu..

no i wszystko jasne ;)
Ale co do tego badania, to mnie załamaliście.. Sad

eetam, nie ma sie co martwic, idz do innego lekarza to moze i kat. C ta bezterminowo ;)
qwer0

Postprzez dei001 » piątek 03 lipca 2009, 12:22

Witam! Jestem nowa na tym forum :)
Kilka pytań blondynki ;)

Bardzo proszę o pomoc.
Muszę do 30.07 wymienić prawo jazdy wydane terminowo. I mam w związku z tym kilka pytań:
1) ponoć przysyłają jakieś zawiadomienie, że trzeba wymienić? (do mnie jeszcze nic nie przyszło)
2) czy mogę iść do byle jakiego okulisty, czy do jakiegoś specjalnego?
3) czy mogę iść np. teraz, czy muszę czekać aż mi to zawiadomienie przyślą?
4) czy wizyta u okulisty wystarczy, czy trzeba iść jeszcze gdzieś?
5) czy trzeba dać im nowe zdjęcie do tego prawka, czy zrobią z tym, które im dałam wcześniej?
W ogóle jak ktoś wymieniał, to niech napisze jak to wyglądało, baaaardzo proszę

Aha, jeszcze jedno, w sumie najważniejsze: co będzie jak ja tego prawka nie zdążę wymienić do 30 lipca? :/
dei001

Postprzez noobio » poniedziałek 06 lipca 2009, 11:59

1)nie ma zawiadomień żadnych
2)musisz iść do lekarza uprawnionego do badań kierowców a nie do okulisty
3)możesz iść teraz, nie ma zawiadomień to nie musisz czekać na nic
4)wystarczy wizyta u lekarza pkt.2
5)trzeba dać nowe zdjęcie

potem z badaniami idziesz do wydziału komunikacji, wypełniasz wniosek o wydanie prawa jazdy dołączasz do tego badania lekarskie i zdjęcie i czekasz do 14 dni na nowy dokument.

A co będzie?
nic, po prostu nie będziesz mieć uprawnień do kierowania dopóki nie wymienisz
noobio

Postprzez dei001 » wtorek 07 lipca 2009, 10:16

Co do punktu 2, to zwykły lekarz mnie nie przebada na oczy przecież... Ale dzięki serdeczne za odpowiedź :)

A ten lekarz uprawniony do badania kierowców, to jest to samo, co lekarz medycyny pracy?
dei001

Postprzez ella » wtorek 07 lipca 2009, 19:48

A ten lekarz uprawniony do badania kierowców, to jest to samo, co lekarz medycyny pracy?

To samo
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy