potrzebna pomoc weteranowi...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

potrzebna pomoc weteranowi...

Postprzez bez_dokumentu :( » sobota 27 czerwca 2009, 19:38

Witam! Poczytałem forum jako osoba niezalogowana lecz nie znalazłem odpowiedzi na nutrujące mnie pytanie.
Kilka m-cy temu zdawałem egzamin po raz trzeci... niestety bezskutecznie. Po egzaminie udałem się do WORD-u aby ustalić datę następnego egzaminu. Zapłaciłem za egzamin praktyczny (do dziś mam ten kwit), po czym powiedziano mi, że po trzech nieudanych próbach zdania egzaminu praktycznego muszę dokupić w szkole 5 dodatkowych godzin jazdy i okazać w WORD-zie, że wykupiłem te dodatkowe 5 godzin. Dopiero wtedy mógłbym się umówić na egzamin praktyczny. Niestety gdybym to nawet zrobił... upłynęłaby półroczna ważność egzaminu teoretycznego.
Moje pytania są takie:
-czy 112zł które wpłaciłem ponad pół roku temu na egzamin praktyczny jest jeszcze aktualne?
-czy mogę najpierw zdać egzamin teoretyczny którego ważność mi przepadła... dopiero po jego zdaniu dokupić obowiązkowe 5h jazdy i zapisać się na egzamin praktyczny?
- czy jednak kwit potwierdzający dokupienie 5-ciu dodatkowych h muszę przynieść przed umówieniem się na egzamin teoretyczny?
bez_dokumentu :(

Postprzez Driver'ka » sobota 27 czerwca 2009, 20:05

1) Raczej nie
2) Możesz
3) Tak
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez marekqqq » sobota 27 czerwca 2009, 20:14

Witam, p[ieniążki za egzamin nie przepadły, możesz zdać najpierw teorię, aby umówić się na egzamin praktyczny potrzebujesz zaświadczenie o odbyciu szkolenia (5 godzin) a nie dowód zapłaty za te godziny - to różnica!
marekqqq

Postprzez Driver'ka » sobota 27 czerwca 2009, 20:43

A przepraszam, źle przeczytałam 3 pytanie. Kolega wyżej ma rację, nie trzeba przynosić dowodów zapłaty za 5h jazd.
Co do pierwszego mam wątpliwości, czy po tak długim czasie kasa nie przepada... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez bez_dokumentu :( » sobota 27 czerwca 2009, 20:47

Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie to miałem na myśli. Wiem że muszę okazać dokument odbycia dodatkowego szkolenia... jeczsze chciałbym się dowiedziec gdzie mogę znaleźć "konsekwencje" (kary?) niezdawania kolejnych egzaminów praktycznych i teoretycznych...

Postprzez ella » sobota 27 czerwca 2009, 20:52

jeczsze chciałbym się dowiedziec gdzie mogę znaleźć "konsekwencje" (kary?) niezdawania kolejnych egzaminów praktycznych i teoretycznych...

Jakie kary? Nie bardzo rozumiem....
ella
Moderator

Postprzez bez_dokumentu :( » sobota 27 czerwca 2009, 21:04

Moja koleżanka niezdała 3 razy egzaminu teoretycznego. Musiała zaliczyć chyba kilka lekcji. Ja niezdałem trzech egzaminów praktycznych... muszę okazać dowód potwierdzający zaliczenie jazdy trwającej minimum 5 godzin. Kara dlatego że nie z własnej woli odbywam szkolenie, tylko zostaje ono narzucone przez jakieś przepisy to regulujące. Właśnie o te przepisy mi chodzi. Rozumiem... jeżeli niezdaję egzaminu... potrzebuję więcej doświadczenia. Sam wyjeździłem już około 45 h (15 ponad normę). Dodatkowe godziny jeździłem bez żadnego przymusu, czując że jeszcze czegoś brakuje w mojej jeździe. Teraz jestem zmuszony zakupić dodatkowe godziny.

Postprzez ella » sobota 27 czerwca 2009, 21:32

bez_dokumentu :( napisał(a):. Właśnie o te przepisy mi chodzi. .

Rozporządzenie ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów2)

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm
ella
Moderator

Postprzez qwer0 » sobota 27 czerwca 2009, 21:38

Co do pierwszego mam wątpliwości, czy po tak długim czasie kasa nie przepada... Rolling Eyes

a niby czemu ma przepasc?
Do zapisania sie na egzamin po3ebujesz dowodu wplaty okreslonej kwoty - nikogo nie obchodzi czy kase wplacilas rok temu czy 2 dni temu - wplacilas i masz na to pokwitowanie, wiec na zdrowy rozum - jak moze kasa przepasc?
To tak jakbys zaplacila rachunek (np. za telefon), zachowala dowod wplaty i po x miesiacach przestalby byc wazny i musialabys zaplacic jeszcze raz.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Pajejek » sobota 27 czerwca 2009, 23:03

Jeżeli egzamin praktyczny został już opłacony to kwitek tej wpłaty jest ważny. Najlepiej teraz udać się do ośrodka szkolenia, umówić się na 5 godzin. Następnie umówić się na egzamin teoretyczny i go zdać, w międzyczasie skończyć jazdy i umówić się na egzamin praktyczny. Ot cała filozofia.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez adaś » sobota 25 lipca 2009, 14:19

A można zrobić tak, że jak np nie zda się pierwszy raz iść wykupić 5h iść na egzamin nr II i też np się go nie zda i III też nie, to można przy kolejnym uzgadnianiu egzaminu pokazać kwit o odbyciu 5 godzin jazdy po pierwszym egzaminie. Czy data na tym kwitku czy jak to tam wygląda, musi być świeża ?
adaś

Postprzez Duszek » sobota 25 lipca 2009, 14:49

Szkolenie dodatkowe można rozpocząć najwcześniej w dniu trzeciego egzaminu. Nie może trwać krócej niż dwa dni.

W WORDzie w Bielsku-Białej nie można się ponadto umówić na ponowny egzamin teoretyczny, jeżeli nie ma się tego kwitka o szkoleniu dodatkowym z praktyki (nie bardzo się z tym zgadzam, bo przecież szkolenie dotyczy praktyki, a nie teorii... ale tak jest).

Wpłata w Bielsku-Białej jest ważna 5 lat (nie pytać dlaczego, bo tego nie wiem, pewnie jakieś wewnętrzne zarządzenie).

Orientuje się może ktoś jak to jest z teorią: czy powinna być możliwość zapisania się na ponowny egzamin teoretyczny przed upływem pół roku od daty ostatniej pozytywnie zaliczonej teorii?
W Bielsku-Białej nie ma takiej możliwości (co ma czasami bardzo przykre konsekwencje jeżeli chodzi o czas oczekiwania na egzaminy), a jak jest gdzie indziej?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy