lusterka-ustawienie na placu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

lusterka-ustawienie na placu

Postprzez jola1 » wtorek 07 lipca 2009, 10:45

Egzaminator przed jazdą po łuku kazał synowi ustawić lusterka tak aby była widoczna jego twarz/egzaminatora/, stanął z tyłu za samochodem.Czy egzaminator może nakazać zdającemu jak ma ustawić lusterka,wydaje mi się że każdy kierowca ustawia sobie lusterka tak żeby mu było wygodnie widzieć.Syn oczywiście nie zdał bo nic nie widział w tak ustawionych lusterkach.
jola1

Postprzez noobio » wtorek 07 lipca 2009, 10:48

nie może tak kazać i można się odwołać w tej sytuacji. Jedyny wymóg co do lusterek to taki, że mają być ustawione aby było widać lewy/prawy bok i przestrzeń za pojazdem
noobio

Postprzez Zoe23 » wtorek 07 lipca 2009, 14:31

Na moim egzaminie mówili, żeby lusterka ustawiać pod jazdę na mieście, tzn. nie "na łuk", bo podobno niektórzy kursanci uczą się pokonywać rękaw na pamięć wg specjalnie pod to nastawionych lusterek... swoją drogą do głowy by mi nie przyszło, żeby zmieniać ustawienie lusterek w zależności od okoliczności - tzn. inaczej na placu, inaczej w rzeczywistym ruchu drogowym
Zoe23

Postprzez Dorian » wtorek 07 lipca 2009, 15:23

Nie wiem jak z lusterkami, ale nie mógł syn jechać na słupki? Wyraźnie widać po słupkach jak idzie łuk. Ja ustawione miałem, tak jak być powinny, czyli do jazdy miejskiej. Na łuku głowa do tyłu i jedziemy. ;)
Dorian

Postprzez ewa837 » wtorek 07 lipca 2009, 16:52

No właśnie problem polega na tym że większość jeździ na egzaminie na lusterka a powinni patrzeć przez prawe ramię a lusterkami się tylko wspomagać.Mimo to egzaminator nie mógł kazać ustawić lusterek tak jak on chciał bo egzaminowany w tym momencie jak by wyjechał na miasto z źle ustawionymi lusterkami było by mu ciężko bo mógłby w nich nie wiele widzieć co mogło by skutkować zagrożeniem ruchu:))Takie jest moje zdanie!
ewa837

Postprzez Khay » wtorek 07 lipca 2009, 18:03

Z opisu OP można wywnioskować, że egzaminator doskonale wiedział jak się ustawić, by lusterka były ustawione zgodnie z wymogami egzaminacyjnymi. I szczerze wątpię w to, by takie ustawienie przeszkadzało komukolwiek normalnie jeżdżącemu. A że syn pewnie nauczony jeździć "na linię" z lusterkami skierowanymi na buty egzaminatora to i poradzić sobie bez tego nie mógł.

Nie ma się co czarować: jeśli ja widzę coś w lustrze (np. przestrzeń za samochodem) to ktoś stojąc w tej przestrzeni powinien zobaczyć mnie. Nie rozumiem czemu niektórzy sądzą, że ocena ustawienia lusterek z zewnątrz jest niemożliwa... ;)

Niech syn nauczy się właściwie jeździć na łuku, to następnym razem prawidłowe ustawienie lusterek nie będzie problemem.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez martinos » wtorek 07 lipca 2009, 18:17

ktoś mi kiedyś opowiadał tak:

ustaw sobie lusterka tak aby widzieć klamkę od tylnych drzwi na środku lusterka i wtedy jak weźmiesz rękę za zagłówek pasażera będziesz widziałem linie

na ostatnich jazdach przed egzaminem trzeba będzie to sprawidzić
martinos

Postprzez BOReK » wtorek 07 lipca 2009, 18:33

Tylna klamka na środku lusterka? Powodzenia. Na mieście widok na sąsiednie pasy i na wieksze odległości będzie wprost genialny.
BOReK

Postprzez qwer0 » wtorek 07 lipca 2009, 18:46

Zapewne komus chodzilo o widok tejze klamki na srodku wysokosci lusterka, a nie, ze w ogole na srodku.
Zapewne albo cos zle zrozumiales, albo teraz cos przekreciles lub tez komus, kto to mowil, cos sie pochrzanilo, albo zle wypowiedzial mysli :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez BOReK » wtorek 07 lipca 2009, 18:51

Wiesz, wróżbiarstwem się nie zajmuję, więc opieram się dokładnie na tym co napisano. ;)
BOReK

Postprzez przemcus » wtorek 07 lipca 2009, 19:21

martinos napisał(a):ktoś mi kiedyś opowiadał tak:

ustaw sobie lusterka tak aby widzieć klamkę od tylnych drzwi na środku lusterka i wtedy jak weźmiesz rękę za zagłówek pasażera będziesz widziałem linie

na ostatnich jazdach przed egzaminem trzeba będzie to sprawidzić

A co zrobisz jak samochód będzie trzydrzwiowy? :P
przemcus

Postprzez s3uton » wtorek 07 lipca 2009, 21:28

mazak i domaluje klamke :lol:
s3uton

Postprzez martinos » wtorek 07 lipca 2009, 21:33

qwer0 napisał(a):Zapewne komus chodzilo o widok tejze klamki na srodku wysokosci lusterka, a nie, ze w ogole na srodku.
Zapewne albo cos zle zrozumiales, albo teraz cos przekreciles lub tez komus, kto to mowil, cos sie pochrzanilo, albo zle wypowiedzial mysli :P

no wydaje mi sie ze chodzilo o widok tej klami na srodku wysokosci lusterka
martinos

Powrót do Egzamin na prawo jazdy