Łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk

Postprzez xandrx » środa 08 lipca 2009, 17:45

Witam
Siostre dzisiaj oblał egzaminator za to, że na łuku co chwila zerkała w lusterka.
Czy miał takie prawo, przeciez lusterka chyba sa po to by w nie zaglądać, skoro to niby jest złe niezgodne z technika jazdy to czemu podczas jazdy do przodu zerkamy w lusterka?

Mamy sie odwoływać czy nie?

Dziekuje za odpowiedzi
xandrx

Postprzez cman » środa 08 lipca 2009, 18:01

Nie tyle można, co należy korzystać również z lusterek.
Tylko czy na pewno tak było? A nie tak, że patrzyła wyłącznie w lusterka?
cman

Postprzez realkoi » środa 08 lipca 2009, 18:05

Witam.
Wykonując łuk nawet wskazane jest chociaz "raz" zerknąć w lusterko. Twoja siostra wykonująć tą część egzaminu nie popełniła żadnego innego błędu? Nie najechała na linię? Nie zatrzymała sie?
Moze egzaminatorowi chodziło o te ze przez patrzenie w lusterka popełniła inny błąd?
Łuk możesz wykonac jak chcesz, ważne zeby zrobić to poprawnie, tak uważam.
realkoi

Postprzez _MS » środa 08 lipca 2009, 18:09

Być może została oblana, ponieważ za dużo patrzyła w lusterka, a za mało (lub wcale) w tylną szybę. W Katowicach często na tym "łapią".
31.03.2009 - teoria - pierwsze podejście - wynik pozytywny
02.06.2009 - praktyka - pierwsze podejście - wynik pozytywny
_MS

Postprzez ewa837 » środa 08 lipca 2009, 18:16

Niestety ja też się z tym spotkałam że na łuku lusterkami należy się tylko wspomagać a patrzymy przez prawe ramię w tylną szybę
ewa837

Postprzez albin » środa 08 lipca 2009, 18:44

_MS napisał(a):Być może została oblana, ponieważ za dużo patrzyła w lusterka, a za mało (lub wcale) w tylną szybę. W Katowicach często na tym "łapią".

Buhahahahahahahahah, cóż za brednie. Kto tak "łapie"? Toż to samobójstwo jest, jeśli egzaminator wystawi ocenę negatywną za to że ktoś za mało patrzy w tylną szybę to ma sytuację nie do obrony. Nie jest napisane ile trzeba patrzeć tu a ile tu.....Z tego co ja wiem, to na to nie jest kładziony nacisk, jeśli ktoś spojrzy w tylną szybę raz, dwa....to warunek spełnił. Nikt się tego nie czepia i nie wystawia ocen negatywnych za to. Owszem jeśli ktoś w ogóle nie spojrzy w tylną szybę to zadanie do poprawki.
albin

Postprzez _MS » środa 08 lipca 2009, 19:02

albin napisał(a):Buhahahahahahahahah, cóż za brednie.

To jest Twoje zdanie. Niestety ludzie za to oblewają. Nie musisz wierzyć, ale tak jest, przynajmniej w Katowicach :)

albin napisał(a):Owszem jeśli ktoś w ogóle nie spojrzy w tylną szybę to zadanie do poprawki.

I jeżeli został nauczony na lusterka, pachołki itd. to dokładnie w ten sam sposób powtorzy zadanie i po egzaminie.
31.03.2009 - teoria - pierwsze podejście - wynik pozytywny
02.06.2009 - praktyka - pierwsze podejście - wynik pozytywny
_MS

Postprzez xandrx » środa 08 lipca 2009, 19:18

Witam

Patrzała i w tylna sszybe i lusterka ale egzaminator powiedzial ze za duzo patrzała w lusterka i dlatego nie moze jej tego zaliczyc i do widzenia, i to nie bylo w Kato tylko w Tychach
xandrx

Postprzez piotrq » środa 08 lipca 2009, 19:39

Wychodzą efekty jazdy 'na sposób' lub 'na lusterka'. Wystarczyło nauczyć się kontrolowania ruchu pojazdu na łuku przy pomocy tylnej szyby - w tym przypadku w każdej chwili kontrolujemy co się dzieje i dokonujemy ewentualnych korekt. Nie ma szans żeby przekroczyć jakąkolwiek linię.
09.02.2009r. - pierwsza godzina teorii
23.02.2009r. - pierwsza godzina jazd
16.04.2009r. - egzamin wewnętrzny
11.05.2009r. - egzamin teoretyczny (zdany!)
07.07.2009r. - egzamin praktyczny (zdany!)
piotrq

Postprzez lith » środa 08 lipca 2009, 19:46

@piotrq
Mi tam obraz z lusterek na łuku podczas wychodzenia z łuku tyłem i jazdy do tylu mówi dużo więcej niz patrzenie w tylną szybę.
W tylną szybę patrze znowu wjeżdżając tyłem w łuk i potem już parkując tyłem na kopercie.
lith

Postprzez xandrx » środa 08 lipca 2009, 19:47

tak łatwo Ci mowic ona umie łuk sam ja uczylem nie na zaden spodob tylko wlasnie na wyczucie ale korekta lusterkami jest dozwolona ja tez dzis zdawalem i extra sie egzaminatora pytalem powiedzial ze wrecz trzeba patrzec w lusterka i jakos mnie przepuscil a ją nie, obydwoje mielismy innych egzaminatorow oczywiscie
xandrx

Postprzez sht » czwartek 09 lipca 2009, 10:35

No ale chwila, na łuku przysługuje poprawka w takich sytuacjach. Nie najechała na linie, nie potrąciła tyczki, więc wydaje mi się, że miała prawo do drugiej próby. Chyba ktoś tu kręci z tymi lusterkami (może wstyd przyznać się jej, że oblała za coś innego, łatwiej zwalić winę na egzaminatora niż przyznać się do błędu).
sht

Postprzez Smolar » czwartek 09 lipca 2009, 12:22

Idiotyzm nie zna granic. Jak ktos przejedzie na lusterka to dodatkowy plus dla niego , że posiada taką umiejętność...to czy ktoś woli na samą tylną szybę lub same lusterka to powinna być tylko i wyłącznie jego sprawa, byle tylko wykonał prawidłowo manewr. U mnie też kładziono nacisk, żeby patrzeć w tylną szybę a na lusterko, jeżeli już, to tak żeby egzaminator nie widział. Ciekawi mnie co zrobią ludzie, których uczono cofać za pomocą obracania się a na lusterka nie, kiedy przyjdzie im cofnąć Jakimś Fiatem Doblo z paką ;] .

Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
8 Września 2008 - Rozpoczęcie Kursu
20 Stycznia 2009 - Egz. Teoretyczny zdany
14 marca 2009- Egzamin praktyczny zdany
Smolar

Postprzez stoyu » czwartek 09 lipca 2009, 12:28

ja jak się uczyłem instruktor gdy widział, że jadę na same lusterka cał czas mi powtarzał, że bym oblał. Nauczyłem się cały czas patrzeć w tylną szybę + gdy czułem, ze coś jest nie tak lusterka, na egzaminie zerknąłem do lusterek myślę 2-3 razy i plac poszedł ładnie:)
WORD B-B
20 kwietnia 09 testy A+B - 1. podejście
11 maja '09 jazda kat. B - 1. podejście
16 lipca '09 jazda kat. A - 1. podejście
28 lipca '09 Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
04 sierpnia '09 Prawko odebrane :D
stoyu

Postprzez Ammut » piątek 10 lipca 2009, 18:28

albin napisał(a):
_MS napisał(a):Być może została oblana, ponieważ za dużo patrzyła w lusterka, a za mało (lub wcale) w tylną szybę. W Katowicach często na tym "łapią".

Buhahahahahahahahah, cóż za brednie. Kto tak "łapie"? Toż to samobójstwo jest, jeśli egzaminator wystawi ocenę negatywną za to że ktoś za mało patrzy w tylną szybę to ma sytuację nie do obrony. Nie jest napisane ile trzeba patrzeć tu a ile tu.....Z tego co ja wiem, to na to nie jest kładziony nacisk, jeśli ktoś spojrzy w tylną szybę raz, dwa....to warunek spełnił. Nikt się tego nie czepia i nie wystawia ocen negatywnych za to. Owszem jeśli ktoś w ogóle nie spojrzy w tylną szybę to zadanie do poprawki.

Żadne brednie...
Mnie też uczono jazdy po łuku "na tylną szybę".
Nawet instruktor złożył mi lusterko podczas nauki ,bo zbyt często w nie zerkałam...
Dla mnie ,to też bez sensu...
Jednak prawda jest taka ,że można rzeczywiście za to oblać :roll:
11.02.09
Plac -
07.05.09
Plac +
Miasto -
24.06.09
Plac +
Miasto -
Ammut

Następna strona