Pytania odnośnie egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania odnośnie egzaminu

Postprzez JMC » czwartek 16 lipca 2009, 19:09

Dowiedziałem się właśnie że teraz trzeba stojąc na skrzyżowaniu na światłach dawać luz czy rzeczywiście tak jest :) ?
I drugie moje pytanie czy stojąc przed przejazdem kolejowym zamkniętym trzeba wyłączyć samochód :) ?
JMC

Postprzez ghoti_mp » czwartek 16 lipca 2009, 21:25

Na oba pytania odpowiedź brzmi: NIE.

Zacznę od drugiego pytania: Po co masz wyłączać silnik? Jest to nawet nie wskazane bo nie wiesz ile czasu będziesz stał... Ale pewnie i możesz to zrobić. Obowiązku takiego nie ma!

A co do pierwszego: też nie ma obowiązku dawania na luz na światłach - można trzymać wciśnięte sprzęgło. Tyle tylko, że raz-troche szkoda sprzęgła, a dwa wydaje mi się, że bezpieczniej jest kiedy samochód stoi na luzie (ew. wciśnięty lub zaciągnięty hamulec), gdyż nie ma tego niebezpieczeństwa, że się zapomnisz albo nóżka cię rozboli, puścisz i stukniesz kogoś stojącego przed Tobą.
ghoti_mp

Postprzez cman » czwartek 16 lipca 2009, 21:35

ghoti_mp napisał(a):Po co masz wyłączać silnik?

Mogę ja? Żeby nie zużywać paliwa i nie truć środowiska w sytuacji, w której jest to całkowicie zbędne.
cman

Postprzez ghoti_mp » czwartek 16 lipca 2009, 22:42

Tak, masz rację. Co nie zmienia faktu, że takiego obowiązku nie ma.
ghoti_mp

Postprzez JaczaQ » czwartek 16 lipca 2009, 23:43

Ja na egzaminie wrzucałem na luz na światłach, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że tak się nauczyłem na jazdach.
Początek kursu - 11.03.2009

Egzamin praktyczny (+) - 06.08.2009 (PORD Gdynia)

(8/13/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(8/18/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
JaczaQ

Postprzez adaś » wtorek 21 lipca 2009, 16:07

Mam takie pytanko doczytałem sie ze wg nowych przepisów mozna dwa razy najechać na linie na placu, tzn ze jak po łuku (kat C) bede smigał to jak przypadkowo najade na linie to mam jeszcze jedna szanse ?? tak jest we wszystkich manewrach ?
adaś

Postprzez Driver'ka » wtorek 21 lipca 2009, 16:58

Wrzucanie luzu jest moim zdaniem bardziej praktyczne niż ciągłe trzymanie nogi na sprzęgle ;) No chyba, że masz pewność, że światła za chwilę się zmienią, jeśli masz poczekać troszkę dłużej, lepiej wrzucaj na luz. Noga Ci tak nie zdrętwieje ;)

Co do przejazdu kolejowego to też jestem za tym, żeby zgasić silnik. Często bywa tak, że szlabany zamykają nawet na kilka minut przed przejazdem pociągu. Jakby tak każdy stał na włączonym silniku, to ja dziękuję za wdychanie wszystkich oparów ;) Starczy, że nawdycham się ich w korkach w mieście. Poza tym sytuacje bywają różne. Ostatnio w Braniewie na przejeździe kolejowym stałam ponad 20 minut w sznurze samochodów, bo przejeżdżał długi pociąg z cysternami z paliwem. Nie to, że wlókł się niemiłosiernie, to ze trzy razy wycofywał-podjeżdżał do przodu, wycofywał-podjeżdżał do przodu itd. Miał chyba jakiś problem, żeby wjechać w bocznicę. No i mówię, stałam ponad 20 minut.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez ella » wtorek 21 lipca 2009, 21:25

regulamin napisał(a):7. Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. Jeden wątek - jeden temat. Tematy typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy