Zmiany, zmiany

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiany, zmiany

Postprzez herva » niedziela 26 lipca 2009, 22:34

Niestety jestem nowym użytkownikiem forum i nie do końca wiedziałam, gdzie mogę ten temat umieścić. Przepraszam za robienie bałaganu.

Urodziłam się 28 grudnia 1991, z czego wynika, że mogę zacząć kurs na prawo jazdy 28 września tego roku. Jednak mam co do tego spore obawy, gdyż wiem, że przewidziane zostały zmiany zarówno w samym egzaminie jak i warunkach, jakie trzeba spełnić po zdaniu egzaminu. Czy, gdy rozpocznę kurs we wrześniu, będę mogła zdawać egzamin na warunkach obowiązujących we wrześniu? Czy jeśli lekarz wyda pozwolenie na prawko bezterminowe, a w przededniu egzaminu zostanie wprowadzony przepis na terminowe prawa jazdy, czy mam szansę mieć bezterminowe?
Próbowałam uzyskać informacje na ten temat w miejscowym WORDzie, jednak nie dowiedziałam się niczego konkretnego
herva

Postprzez Helis » niedziela 26 lipca 2009, 22:56

Zmiany mają wejść po nowym roku, o ile w ogóle wejdą w najbliższych miesiącach. Więc spiesz się, bo liczy się w jakim czasie zdajesz egzamin, a nie zaczynasz kurs. Jeśli egzamin zdasz, gdy będą obowiązywać nowe zasady, to oczywiście załapiesz się na nowe zasady :).
Pozdrawiam.
Helis

Postprzez canter » niedziela 26 lipca 2009, 23:32

Co do ważności prawka to nie sadzę, aby było ono jakoś terminowane, gdy lekarz wypisał ci kwit na bezterminowe
Zresztą jeżeli te zmiany w ogóle będą, to z odpowiednim wyprzedzeniem (chociaż... to tylko Polska niestety :? )
Impossible is nothing
canter

Re: Zmiany, zmiany

Postprzez ella » niedziela 26 lipca 2009, 23:48

herva napisał(a):
Czy jeśli lekarz wyda pozwolenie na prawko bezterminowe, a w przededniu egzaminu zostanie wprowadzony przepis na terminowe prawa jazdy, czy mam szansę mieć bezterminowe?

Napiszę jeszcze raz. Po wprowadzeniu zmian WSZYSCY ( i ci co juz mają i dopiero będą mieć prawka) będą mieli terminowe.

Jedni przy wymianie będą musieli robić ponownie badania a inni nie. Badania lekarskie potrzebne będa tylko osobom, które dostały prawo jazdy terminowe ze względu na zdrowie.
Polecam FAQ zwłaszcza punkt 14
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=14106

a także opcję SZUKAJ bo o zmianach wątków jest tu sporo.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy