Maćka napisał(a):Ale też rozmawiamy tutaj o interpretacji zgodnej z odpowiedziami w testach.
I w odpowiedziach testowych jest, że 2 ma pierwszeństwo nad 3? To masz jakieś uszkodzone testy. Sprawdź dobrze, bo wg mnie to w testach ,,2 ma pierwszeństwo nad 3'' w ogóle nie występuje, bo pytania są o 1-2 i 1-3.
qwer0 napisał(a):Albowiem?
jest całkiem inaczej: 2 musi przepuścić 3!
mamy tu do czynienia z sytuacją patową, nierozwiązywalną przepisami.
mnie tam sie wydaje, ze takie krzyzowki to juz dzieci w 4klasie podstawowki pykaja, jak sie na karte rowerowa ucza.
To jest na obrazku, nie w realu.
Chodzi Ci o targowisko real;-? Czy o warunki drogowe? Bo w warunkach drogowych jak najbardziej skrzyżowania równorzędne są (choć często kierowcy rozstrzygają je na zasadzie ,,szersza droga'' albo ,,droga prosto'' i faktycznie przepisy mają w d. nawet jak nie ma sytuacji patowej).
qwer0 napisał(a):Nie ma tu mowy o tym, ze ktos sie nie zmiesci, czy bedzie za wasko.
No to sobie przestaw niebieskiego na środek. Możesz użyć drukarki i nożyczek albo GIMP-a[1]. Nie ma szans, żeby się przepchnęła ta ciężarówka.
[1] Wiem, gupie, ale nie ja chciałem rozważać obrazek, a nie sytuację drogową.
qwer0 napisał(a):W realu jak na rownorzednym znajda sie wiecej niz 2 auta to jakis straszny tlok musi byc.
No przecież o tym pisałem, stąd zaproponowałem 2 rozwiązania: 1 machnie 3 albo ciężka ciężarówka odpuści sobie wjazd.
(zapomniałem jeszcze o rozwiązaniu: 1 zmieni zdanie i pojedzie w prawo, bo tak też do domu dojedzie. Albo 3 uzna, że nie skręca, tylko jedzie prosto)
qwer0 napisał(a):Tu rozwazamy czysto teoretycznie.
No to przestawiłem różne możliwe teoretyczne rozwiązania.
qwer0 napisał(a):Jak 3 wyjedzie na srodek to pierwszy pojedzie 2, bo 3 bedzie mial po prawej 1.
Owszem, być może tak też. Ale to nie jest jedyne rozwiązanie. Zresztą nie takie proponowała Maćka.
qwer0 napisał(a):Tak uczyli i tak ucza czy to w podstawowkach czy na kursach na prawko,
I potem niektórzy zaznaczają w testach, że 3 pojedzie pierwszy, bo im się kojarzy, że skoro wjeżdża w środek, to pojedzie pierwszy. A to co ty proponujesz to 3-2-1-3.
O czym na niektórych kursach pomimo wszystko nauczają.
BTW: Zrób coś z polskimi znakami, bo coś Ci je bezczelnie zjada i bardzo źle się czyta ten tekst. Trzeba się domyślać o co chodzi.