Problem okulistyczny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem okulistyczny

Postprzez Pienio » czwartek 06 sierpnia 2009, 20:23

Wiem, że długośc posta może zniechęcac, ale bardzo Was proszę o pomoc.

Słuchajcie,

Zacznę od tego, że lekarz na badaniu predyspozycji kierowcy miał jakieś wątpliwości co do mojego wzroku (którą to sytuację zaraz wyjaśnię) i dał mi skierowanie do okulisty. Niestety poszedłem do takiego, który ma zaraz obok gabinet optyczny, czyli większości swoich pacjentów zapisuje okulary, mi tez zapisał. Wróciłem do lekarza predyspozycyjnego i wyszło na to, że mam nosic okulary w samochodzie. Zrobiłem sobie te okulary, ale ich nie nosiłem, bo generalnie widzę dobrze, wszystkie jazdy wykeździłem bez nich, instruktor żadnych uwag nie miał i tak okulary poszły w niepamięc. Dziś rano wstaje na egzamin bardzo pozytywnie nastawiony, jadę, wchodzę, teoria zdana bezbłędnie, już się mocno cieszyłem. Idę do samochodu, a egzaminator pyta się o okulary. Zdębiałem, bo ich nie wziąłem. Na to egzaminator, że dziś egzamin odbyc się nie może, bo w zaświadczeniu jest tak i tak i ten i ten. poczułem się jakbym dostał w mordę, bo bardziej się spodziewałem, że zrąbię zawracanie czy coś, a tu takie coś. Wróciłem do domu jak trup i dopiero teraz jakoś się zebrałem, żeby poszukac pomocy.

Sprawa z przepisaniem mi okularów wyglądała tak. Badanie było w czasie kursu, w deszczowy marcowy dzień o 19. Równowaga itd. było ok. Nadeszła chwila badania wzroku. Zasłoniłem lewe oko, prawy przeczytałem wszystko dobrze. Odsłoniłem lewe i kazał mi od razu czytac, a wiadomo, że zanim oko się zaakomoduje do światła to przez pierwsze kilkanaście sekund się nie zaakomoduje do światał i widzi się mgłę. Pomyliłem ze 3 litery w najniższym rzędzie. Dostałem to skierowanie, tamten albo chciał zarobic, albo zasugerowałem się pierwszym lekarze, wiadomo jak to z nimi jest. Dostałem -0,5 na lewe i 0 na prawe.

Następny termin mam 10 września dopiero ;/ Do tego czasu mam zamiar jakoś się pozbyc tej okularowej sprawy, bo z ręką na sercu mogę powiedziec, że okulary mi potrzebne nie są. We środę idę pogadac z tym lekarzem z OSK.

1. Czy ten lekarz może zmienic swoją opinię, którą już raz wystawił? Nawet jeśli do środy zdążę się podeprzec opinią drugiego lekarza?

2. Najważniejsze. Ta opinia jest na 5 lat, wiadomo, że przez 5 lat tak się przyzwyczaję do okularów, że będę je nosił przez całe życie. Czy jeśli pójdę na egzamin w okularach, wpiszą mi na prawo jazdy, że mam je nosic, czy mogę to jakoś potem ominąc i ew czym to grozi?

3. Co jeśli po zdaniu prawka pójdę do innego lekarza i on stwierdzi, że nie muszę nosic okularów? Czy to cofnie tamtą decyzję?
Pienio

Postprzez Septolete » czwartek 06 sierpnia 2009, 20:51

Na badaniu lekarskim dostałeś kod 1 1 co oznacza jazdę tylko w okularach. To, że ich nie wziąłeś na egzamin to tylko twoja wina. Egzaminator słusznie nie dopuścił Cie do egzaminu, ponieważ na karcie, którą wypełnia po egzaminie za pewne miał zaznaczone to, że musisz mieć okulary. Przypuśćmy, że na egzaminie miałeś okulary i odebrałeś prawko. Pierwsza kontrola drogowa policjanta służbisty i niestety nie wiem co się wtedy dzieje jeśli nie jedziesz w okularach, ale na pewno nie możesz kontynuować jazdy. Moja rada jest taka. Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy to poświęć kolejne 50 zł. i idź do innego lekarza. Tylko dobrze się zorientuj który Ci bez problemu wypisze bez okularów, żeby znowu płaczu nie było. Podobno nie którzy prywatni lekarze są tacy, że osobą bez jednej nogi i oka wypisują bezterminowo więc próbuj tam uderzyć.

Edit.
Ad.3 Po zdaniu egzaminu masz kod 1 1 na prawku. Więc jeżeli miałbyś nowe badanie lekarskie bez tego kodu musiałbyś wymienić plastik.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 sierpnia 2009, 21:01 przez Septolete, łącznie zmieniany 1 raz
Septolete

Postprzez Pienio » czwartek 06 sierpnia 2009, 20:56

Z tym, że podobno teraz prawo jest takie (słyszałem od kierownika mojego OSK), że kurs na prawo jazdy zaczyna się od pozytywnego orzeczenia lekarskiego. Powiedział, że nowe orzeczenie oznacza WSZYSTKO od początku. Nie będę musiał co prawda kursu zaczynac od początku, ale wszystkie papiery i dokumentacja pójdą do kosza.

Nikogo nie obwiniam, tylko proszę o pomoc w sprawie nawarzonego piwa :D

Proszę o odpowiedzi na inne pytania.
Pienio

tak grozi

Postprzez Megapower » czwartek 06 sierpnia 2009, 21:09

Za jazdę bez okularów mandat ale to jest chyba nie wygórowana suma,stary czym się przejmujesz jedziesz autem masz okulary w schowku wyjmujesz jak jest kontrola zakładasz,w razie czego się tłumaczysz się i dostajesz pouczenie i tyle.
Megapower

Postprzez Pienio » czwartek 06 sierpnia 2009, 21:11

No żartuje się, że policjanci są głupi, ale chybaby zauważył, że zakładam.

Może jest ktoś kto miał podobny problem co ja?
Pienio

Postprzez athlon » czwartek 06 sierpnia 2009, 22:50

Teraz pipolcu zdaj egzamin w okularach. Odbierz plastik z kodem 1.1 (jazda w okularach) dostaniesz prawko na 5 lat. Po 5 latach musisz zrobic nowe badanie i wymienic prawko. Powiedz wtedy na tym badaniu ze nosisz soczewki albo miales operacje oczu. w przypadku soczewek dostaniesz adnotacje 1.6. i chyba bezterminowo, to bylo jakos tak z grubsza

Jezeli bardzo ci na tym zalezy co dokladnie musisz zrobić to napisz do mnie na gg 6960629, ja sie podpytam swojego kolegi co dokladnie trzeba zlozyc i gdzie. Bo ostatnio wlasnie on tak zrobil a ma naprawde <&%#$@>.. wade wzroku
athlon

Postprzez Pienio » czwartek 06 sierpnia 2009, 22:52

Misiu, jak będę przez 5 lat nosił okulary, albo cokolwiek innego to po 5 latach już się bez nich nie obędę.
Pienio

Postprzez Michno » czwartek 06 sierpnia 2009, 23:20

Prawo jazdy z kodem 01.01. dostaje się na 10 lat - ale to pewnie zależy od lekarza ;P

Rozwiązanie? Pójść na egzamin okularach (byle jakich, najlepiej poszukać zerówek za 20zł) i zdać. Gdzieś czytałem na forum, że po wydaniu prawa jazdy można donieść do Wydziału Komunikacji nowe badania z informacją, że wada została wyleczona - na tej podstawie zostanie wydane nowe prawo jazdy bezterminowe.
Jak znajdę ten wątek to zedytuje posta.
24.06.09 - teoria [ + ], plac [ + ], miasto [ - ]
06.07.09 - plac [ + ] miasto [ + ]
20.07.09 - prawko odebrane, 150km za mną ;-)
Michno

Postprzez Pienio » czwartek 06 sierpnia 2009, 23:45

Ok to będzie w ostateczności.

Na razie znalazłem lekarza, który mojemu znajomemu w podobnej sytuacji co moja wystawił pozwolenie na jazdę bez gadania i póki co uderzam tam.
Pienio

Postprzez Pienio » piątek 07 sierpnia 2009, 12:20

A teraz zadam pytanie inaczej.

Jeśli zdam w okularach, do prawa jazdy będzie wpis, że mam nosic okulary w czasie jazdy, to czy musz eczekac 5 lat na zmianę orzeczenia, czy w międzyczasie mogę donieśc jakieś orzeczenie lekarskie i zmienic to wcześniej?
Pienio

Postprzez qwer0 » piątek 07 sierpnia 2009, 12:53

Mozesz zmienic wczesniej ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Pienio » piątek 07 sierpnia 2009, 13:05

Super!

A teraz. Mam zaświadczenie lekarskie, że z oczami jest ok. I co dalej?
Pienio

Postprzez athlon » piątek 07 sierpnia 2009, 13:27

idź do WORDa i powedz pani w okienku że miales operacje oczków i juz masz wzroczek jak sokól i przyniosłeś zaświadczenie od lekarza. No dla mnie jakos bezsensu by było powtarzać kurs od nowa tylko z powodu innego zaświadczenia lekarskiego, z drugiej strony badanie powinno być przez rozpoczęciem kursu. Ehh najlepiej idź do WORDU tam gdzie sie rejestrowałeś i dopytaj sie tamtej flagi co tam siedzi.

P.S.

Opisz na forum jak zalatwiłeś bo penie nie jednej osobie sie to przyda
athlon

Postprzez Grzegorz199991 » piątek 07 sierpnia 2009, 14:35

Witam.
Otóż też mam nieciekawy problem ponieważ naczytałem(u nas na forum) się tych opowieści o tym jak egzaminator kazał zdjąć okulary skoro nie są wpisane w dokumenty.
Moja sytuacja wygląda tak poszedłem do lekarza sprawdzić czy się nadaję na kierowcę :wink: , i lekarka nie wiedziała co mi wpisać w pole od wzroku, wysłała mnie na badania do okulisty , się okazało że nie mam widzenia obuocznego, (jedno oko w porządku drugie okularki niewielka korekta). I lekarka powiedziała mi tak:
Że wpiszę mi bezterminowe badania ponieważ wada nie jest duża , a jak mi będą okulary pomagały to mam je zakładać i naprawdę pomagają mi za kierownicą te okularki (mimo wszystko że mógłbym prowadzić i bez nich bez większych problemów), i tu powstaje moje pytanie co mam zrobić jak egzaminator zobaczy że mam wpis "bez okularów" i spyta się czemu mam okulary albo nie daj boże każe je zdjąć bo nie ma tego w "papierach" czy mogę to jakoś wytłumaczyć że lekarka "prowadząca" moje badania tak powiedziała?.
Pozdrawiam, uff ale się rozpisałem ale nie daje mi to spać po nocach :D .
Pasjonat kolei żelaznych ;)) i miłośnik prowadzenia autka;)).
20.08.2009 (Za pierwszym podejściem zdane!):)
od 2.09.2009 szczęśliwy posiadacz kategorii B:).
Grzegorz199991

Postprzez athlon » piątek 07 sierpnia 2009, 15:57

Powiedz że to sa okulary z antyrefleks'ami żeby cie odbite promienie nie raziły w oczka bo strasznie tego nie lubisz ;] ale skoro pan egzaminator upiera sie ze mam je zdjąć, to proszę bardzo, ale strasznie to obniży mój komfort jazdy ;]
athlon

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy