Niedopuszczenie do egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Niedopuszczenie do egzaminu

Postprzez jakub298 » sobota 08 sierpnia 2009, 00:02

Witam!!! Kilka dni temu miałem egzamin praktyczny na prawo jazdy, lecz nie zostałem do niego dopuszczony z powodu braku soczewek kontaktowych. Zapomniałem ich na egzamin głównie z powodu stresu. Chciałem jechać do domu żeby jeszcze tego samego dnia być z powrotem, lecz egzaminator nie chciał nawet o tym słyszeć. Straciłem więc 112zł czy mogę się odwołać od tej decyzji?
jakub298

Re: Niedopuszczenie do egzaminu

Postprzez Edward20 » sobota 08 sierpnia 2009, 00:06

jakub298 napisał(a):Witam!!! Kilka dni temu miałem egzamin praktyczny na prawo jazdy, lecz nie zostałem do niego dopuszczony z powodu braku soczewek kontaktowych. Zapomniałem ich na egzamin głównie z powodu stresu. Chciałem jechać do domu żeby jeszcze tego samego dnia być z powrotem, lecz egzaminator nie chciał nawet o tym słyszeć. Straciłem więc 112zł czy mogę się odwołać od tej decyzji?

jak to odwolac... masz miec i tyle masz byc na swoja godzine i tyle wiec od czego tu sie odwolywac?
Jak masz wpisane ze masz byc na 11:30 i miec soczewki tzn ze tak ma byc... to nie jego wina ze czegos zapolniales... czemu mu nie wkreciles ze masz soczewki ubrane?:|
Edward20

Postprzez Olin » sobota 08 sierpnia 2009, 10:24

Nie możesz odwołać się od tej decyzji egzaminatora. Zgodnie z par. 30 ust. 3 pkt. 2 lit. c Rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu, egzaminator w takiej sytuacji był zobowiązany do odmówienia przeprowadzenia egzaminu. Jeszcze do niedawna spotkałem się jednak z sytuacją, kiedy egzaminator zezwolił kandydatowi na udanie się do domu po okulary, a o w tym czasie egzaminował następna osobę. Nie mniej jednak - egzaminator miał rację.
Olin

Re: Niedopuszczenie do egzaminu

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 16:47

Edward20 napisał(a):czemu mu nie wkreciles ze masz soczewki ubrane?:|

Przede wszystkim w jaki sposób egzaminator stwierdził ich brak?
scorpio44

Postprzez Margo » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 18:43

Może po prostu zapytał i taką odpowiedź otrzymał :twisted:
Margo

Postprzez kamix500 » poniedziałek 10 sierpnia 2009, 22:35

Margo napisał(a):Może po prostu zapytał i taką odpowiedź otrzymał :twisted:

hehe to trzeba mieć nie źle w głowie żeby powiedzieć ze nie mam :P
rozumiem okularów zapomnieć :P wtedy sie nie wykręcisz ze nie masz, ale soczewek :) nikt Ci nie karze przecież ich ściągnąć i pokazać. odwoływać sie nie masz od czego, zawiniłeś tylko ty.
kamix500

Postprzez exasperation » sobota 22 sierpnia 2009, 18:35

kamix500 napisał(a):
hehe to trzeba mieć nie źle w głowie żeby powiedzieć ze nie mam :P
rozumiem okularów zapomnieć :P wtedy sie nie wykręcisz ze nie masz, ale soczewek :) nikt Ci nie karze przecież ich ściągnąć i pokazać. odwoływać sie nie masz od czego, zawiniłeś tylko ty.

Hmm ale w jakimś celu te soczewki są. Jeżeli ktoś nie ma zbyt dobrego wzroku to nie uważasz, że bez soczewek/okularów może stwarzać zagrożenie na drodze? Raczej odpowiedzialność a nie "nie źle w głowie" Nie powiesz mi chyba, że gdybyś był ślepy jak kret to upierał byś się, żeby zdawać egzamin?

Zdarza się najlepszym zapominać. Nauczka na przyszłość + 112 zł nie Twoje.

Rada? Następnym razem weź je ze sobą!! ;D
When your mind breaks the spirit of your soul Your faith walks on broken glass..
exasperation

Postprzez dkn » sobota 22 sierpnia 2009, 19:08

exasperation napisał(a):Rada? Następnym razem weź je ze sobą!! ;D

ale mu poradziles...!!! lo jeeezuuuu......
dkn

Postprzez kamix500 » sobota 22 sierpnia 2009, 23:02

lecz nie zostałem do niego dopuszczony z powodu braku soczewek kontaktowych. Zapomniałem ich na egzamin głównie z powodu stresu.

taa ślepy jak kret i zapomniał soczewek :) pewnie nawet nie zauważył że ich nie ma... więc rozumiem ze w gre chodzi mała wada, sam mam 4,5 D wade lewego oka ( podobno dość duża wada) jednak jak zamknę oko to widzę wszystko tylko rozmazane ( jednak każdy znak z daleka potrafię rozpoznać.
kamix500

Postprzez Edward20 » niedziela 23 sierpnia 2009, 00:42

kamix500 napisał(a): jednak jak zamknę oko to widzę wszystko tylko rozmazane ( jednak każdy znak z daleka potrafię rozpoznać.

fajnie jak ja zamkne oko to nic nie widze:)
Edward20

Postprzez Dorian » niedziela 23 sierpnia 2009, 22:48

kamix500 napisał(a):
taa ślepy jak kret i zapomniał soczewek :) pewnie nawet nie zauważył że ich nie ma... więc rozumiem ze w gre chodzi mała wada, sam mam 4,5 D wade lewego oka ( podobno dość duża wada) jednak jak zamknę oko to widzę wszystko tylko rozmazane ( jednak każdy znak z daleka potrafię rozpoznać.

Mam tylko nadzieję, że nie jeździsz tak mrużąc oczy. :? Sam mam wadę -1D i mimo, że widzę całkiem całkiem, to nie odważyłbym się wsiąść bez okularów. Z resztą wszędzie w nich chodzę, jest to już dla mnie normalne. Wstaję rano i zakładam okulary.
Obrazek
Dorian

Postprzez exasperation » poniedziałek 24 sierpnia 2009, 14:41

dkn napisał(a):ale mu poradziles...!!! lo jeeezuuuu......

po 1. poradziłaś
po 2. co można więcej radzić jak się ma sklerozę?

kamix500 napisał(a):taa ślepy jak kret i zapomniał soczewek Smile pewnie nawet nie zauważył że ich nie ma... więc rozumiem ze w gre chodzi mała wada, sam mam 4,5 D wade lewego oka ( podobno dość duża wada) jednak jak zamknę oko to widzę wszystko tylko rozmazane ( jednak każdy znak z daleka potrafię rozpoznać.

Nie ważne chyba jaka wada. Na badaniach wzroku wyszło, że nosi to ma nosić skoro ma taką informację w papierach.
A zapomnieć mógł ze stresu.
Mnie się zdarzyło zapomnieć pracy nad którą się męczyłam, opracowałam, miałam przedstawiać na uczelni i myślałam o niej cały tydzień. Skleroza! Potem tylko złość, że się takim głupim jest.
When your mind breaks the spirit of your soul Your faith walks on broken glass..
exasperation

Powrót do Egzamin na prawo jazdy