Prawo jazdy kat.B odwołanie!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat.B odwołanie!

Postprzez petr » środa 12 sierpnia 2009, 21:51

Witam!
Wczoraj po raz pierwszy przystąpiłem do egzaminu praktycznego kat. B. Po wykonanej obsłudze przyszedł czas na zadanie nr 2 - jazda po łuku na placu manewrowym. Po pierwszej próbie wykonanej wg mnie bezbłędnie, egzaminator powiedział, że nieprawidłowo wykonałem maner, przysługuje mi jeszcze jedna próba. Nie wiedziałem o co mu chodzi. Na pytanie co zrobiłem źle, powiedział, że nie może odpowiedzieć, bo byłaby to podpowiedź. Zrobiłem jeszcze raz to samo, wg mnie dobrze. I co? Egzamin przerwany, druga próba nieprawidłowa, nie patrzył Pan w lusterka wsteczne przy cofaniu, wykorzystując tylko i wyłącznie tylną szybę. Wpadłem w szał! Czy egzaminatorzy są tacy złośliwi? Złożyłem już odwołanie. Nadal nie rozumiem, czy można za taką błachostkę oblać egzamin! Czy macie jakieś argumenty, które mogłyby mnie uratować?
petr

Postprzez MajzelTychy » środa 12 sierpnia 2009, 22:11

powiedz że egzaminator był jakiś nie taki bo go żona rano nie dopieściła
29.05.2009r - teoria (+)
30.07.2009r - praktyka (+)
05.08.2009r - Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
12.08.2009r - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
13.08.2009r - Prawko w kapsie :D
MajzelTychy

Postprzez athlon » środa 12 sierpnia 2009, 22:44

Powiedz że robiłeś zeza i widziałeś jednocześnie tylną szybe i lusterka :twisted: No a serio to mów że patrzyłeś głównie przez tylną szybe ale jednocześnie miejscami zerkałeś na lusterka ;]
athlon

Postprzez nyku » środa 12 sierpnia 2009, 22:47

dokładnie, mów, że zerkałeś bo nie możesz jedynie cofać na lusterka.
Ale i tak odwołania Ci raczej nie przyjmą. Mało komu się udaje.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez Edward20 » czwartek 13 sierpnia 2009, 00:05

nyku napisał(a):dokładnie, mów, że zerkałeś bo nie możesz jedynie cofać na lusterka.
Ale i tak odwołania Ci raczej nie przyjmą. Mało komu się udaje.

Glupoty gadasz wlasnie duzo osob dostaje odpowiedz pozytywna na odwolanie a to ze jedziesz nawet na sama tylnia szybe to nie jest blad
Edward20

Postprzez loser » czwartek 13 sierpnia 2009, 07:54

Poszukajcie rozporządzenia.
Temat już był na forum wałkowany.
loser

Postprzez albin » sobota 15 sierpnia 2009, 20:01

W jakim mieście takie szopki robią?
O tym to jeszcze nie słyszałem, owszem jak ktoś patrzy tylko w lusterka to wpisywana jest "N"-ka, ale żeby komuś "pałę" postawić za patrzenie tylko w tylną szybę to jeszcze nie słyszałem. Przecież to jest bezpieczniejszy sposób.
albin

Postprzez skov » sobota 15 sierpnia 2009, 23:25

czym się różni patrzenie ''tylko w lusterka'' od ''tylko w tylną szybę'' w świetle rozporządzenia?
skov

Postprzez petr » niedziela 16 sierpnia 2009, 09:14

albin napisał(a):W jakim mieście takie szopki robią?

Wałbrzych

Właśnie nie wiem czym się różni, ale w ustawie jest napisane "w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka" i bądź tutaj mądry. Nie ma wskazania nawet czy to lusterka wsteczne czy jakie?
petr

Postprzez lith » poniedziałek 17 sierpnia 2009, 09:26

ja na wszelki wypadek cały czas patrzyłem po kolei we wszystkie lusterka i w tylna szybę :P... ale tylko na prostej, gdzie byłem pewny, że dobrze jade, bo w ten sposób można troche jobla dostać :D W miejscach, gdzie potrzebabyło więcej uwagi patrzyłem tylko w to co mi wygodnie- przy wchodzeniu w łuk przez szybę, przy wychodzeniu z zakrętu w zewnętrzne lusterka, a przed zatrzymaniem w tylną szybę.
lith

Postprzez moNniaaaa » wtorek 18 sierpnia 2009, 15:41

Hej. Właśnie dzisiaj miałam egzamin na prawko, niestety zakończony wynikiem negatywnym :( . Egzaminator uwalił mnie na światłach. Wyglądało to mniej więcej tak: Skręcałam w lewo. Ruszyłam samochodem kiedy jeszcze paliło się zielone światło. W momencie kiedy skręcałam w lewo (byłam już na skrzyżowaniu) zapaliło się światło żółte. Egzaminator powiedział, że przejechałam na żółtym świetle i przerwał egzamin:(. Ciekawe jakim cudem miałam się zatrzymać?? Na środku skrzyżowania??!! Przecież o ile się nie mylę, to nawet w testach na prawko jest taka sytuacja, w której pojazd nie może być zatrzymany bez gwałtownego hamowania na żółtym świetle. A pewnie gdybym zahamowała gwałtownie, to uwaliłby mnie za stwarzanie zagrożenia:(.
Proszę, niech ktoś mi odpisze, co o ty myśli:)
moNniaaaa

Postprzez athlon » wtorek 18 sierpnia 2009, 17:47

Ehh, jest taki przepis że nie możesz wjechać na skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną jeżeli nie zdążysz go opuścić przed zmianą nadawanego sygnału (czy jakoś to tak podobnie brzmi). W teorii wszystko ładnie i pięknie, niestety w życiu na "nieznanym" skrzyżowaniu nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak długo będzie nadawany dany sygnał. Powiedzmy egzaminator miał prawo przerwać egzamin, jednak w życiu zwłaszcza przy lewoskręcie na ruchliwych skrzyżowaniach tak się jeździ. W którymś mieście padł pomysł aby nad sygnalizacją świetlną byly wyświetlacze informujące za ile sekund zmieni sie nadawany sygnał. Oczywiście mądrzy urzednicy zaraz ten pomysł chyba uwalili, bo oczywiście uważają że wtedy kierowcy będą wymuszac przejazd w ostatniej chwili itp.
athlon

Postprzez loser » wtorek 18 sierpnia 2009, 20:47

Spójnik "i" wskazuje, że należy patrzeć się i w tylną szybę i w lusterka.

A problem bierze się stąd, że ludzie nie patrzą ani w szybę ani w lusterka tylko szukają kołków na szybce, żeby zgodnie z niezawodną metodą, kręcić o ileś tam stopni kierownicą.

Pretensje można tylko mieć do belfra od niezawodnej metody, że nie powiedział kursantowi, że na egzaminie ma się patrzeć nie tylko na kołki.
loser

Postprzez piotrekbdg » czwartek 20 sierpnia 2009, 11:44

Egzamin oblany w sposób beznadziejny i o odwołanie aż się prosi. Na łuku jedzie się do tyłu i patrzy przez tylną szybę, a lusterko prawe może służyć jako pomoc dodatkowa. Poza tym podczas wykonywania łuku egzaminator wysiada z samochodu, więc to musiałbyć niezły agent skoro widział cały czas położenie twojej głowy względem szyby/lusterek;)
piotrekbdg

Powrót do Egzamin na prawo jazdy