Prawo jazdy zdobyc w polsce jako obcokrajowiec (z UE)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy zdobyc w polsce jako obcokrajowiec (z UE)

Postprzez xavier » piątek 21 sierpnia 2009, 11:16

Witam!
Mieszkam we Francji. Mam zamiar zrobic prawo jazdy (z A1 na A) w polsce, bo sa one tutaj tansze. Jak wyglada taka sprawa?
Czy musze sie zameldowac w polsce? I na jak dlugo? Albo ile czasu wczesniej? Od 01.01.2009 nie ma obowiazku meldunkowego w polsce, jest tylko zgloszenie miejsca pobytu. Jak ta sprawa wyglada aktualnie?

Dzieki za pomoc !
xavier

Postprzez Duszek » wtorek 25 sierpnia 2009, 14:58

W Polsce wciąż istnieje obowiązek meldunkowy.

Art. 90.
1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:
1) osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek;
2) uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem, o ile jest ono wymagane;
3) odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie;
4) zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii.
5) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

Aby ubiegać się o prawo jazdy w Polsce należy spełniać wyżej wymienione warunki.

xavier, czy byłeś kiedykolwiek zameldowany w Polsce?
Jakie masz obywatelstwo?

Zastanawiam się, czy nie będzie potrzebne zameldowanie w Polsce, które jest nie krótsze niż 185 dni. Teoretycznie, czytając ustawę dosłownie, wystarczy samo przebywanie w kraju, ale z drugiej strony obowiązek meldunkowy zabrania nam mieszkania na terytorium Polski bez zameldowania. Wiem, że w przypadku np. wymiany prawa jazdy ukraińskiego na polskie Wydziały Komunikacji wymagają potwierdzenia zameldowania z Urzędu Gminy.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez xavier » wtorek 25 sierpnia 2009, 16:23

Duszek, dziekuje Ci za odpowiedz.

"xavier, czy byłeś kiedykolwiek zameldowany w Polsce?"
Tak, przed stanem wojennym. :D

"Jakie masz obywatelstwo?"
Polskiego juz nie mam, jestem obywatelem innego panstwa UE.

To znaczy, ze obowiazek meldunkowy jeszcze istnieje?
http://www.mswia.gov.pl/portal.php?serw ... earch=4350

"(...)przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe (...) Jak to w rzeczywistosci wyglada? Slyszalem, ze ktos podal, ze poszukuje pracy w Polsce i to wystarczylo.
xavier

Powrót do Egzamin na prawo jazdy