Prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prosze o pomoc

Postprzez sisok » środa 26 sierpnia 2009, 16:53

Witam

Za tydzień mam egzamin i powoli zaczynam się stresować. Mam jeszcze kilka niejasności i bardzo chciałbym je rozwiązać.
Prosze o niekasowanie tematu przynajmniej przez kilka najbliższych dni i bardzo proszę o odpowiedzi na zadane pytania.

1. Chciałbym się dowiedziec jak wyglądaja odległości znaków ostrzegających o przejeździe kolejowym na terenie zabudowanym i niezabudowanym. Chodzi o znaki z czerwonymi liniami. Wiem, że różnią się one odleglościa ustawienia od przejazdu w zależności terenu zabudowanego i niezabudowanego.

2. Na jakiej zasadzie funkcjonuje "omijanie". Wymijanie to po prostu gdy mijamy kogoś jadącego z przeciwka, wyprzedzanie, wiadomo gdy następuje manewr w którym zwiekszamy predkosc itd, a "omijanie"?

3. Czy Grande Punto posiada światła postojowe?

4. Czy obecnie na egzaminie mogę dostać Fiata Punto mimo, że cały kurs odbywalem na Fiacie GRANDE Punto?

5. Głupie pytanie, ale nie potrafię tego zrozumieć. Które światła w Grande Punto świeca się z tyłu podczas jazdy gdy nie wykonujemy żadnego manewru (hamowanie, wyprzedzanie, cofanie)? Naturalnie z przodu są to światła mijania lub do jazdy dzienniej czy też w okreslonych warunkach drogowe, ale jakie swiatla swieca sie z tyłu?

6. Czy moga pojawic sie inne pytania z pokrywy przedniej samochodu procz tych zawartych w materialach przygotowujacych mnie do egzaminu?

Prosze o rozwiazanie moich watpliwosci. Z góry bardzo dziekuje i prosze o nie zamykanie i nie kasowanie tematu.. :wink:
sisok

Re: Prosze o pomoc

Postprzez silossi » środa 26 sierpnia 2009, 17:03

sisok napisał(a):(...)i prosze o nie zamykanie i nie kasowanie tematu.. :wink:

Ten temat zostanie zamknięty, bo większość, jak nie wszystkie odpowiedzi są do znalezienia na forum/google.

silossi
silossi

Postprzez Nadzienie » środa 26 sierpnia 2009, 17:11

1.
Słupek z trzema kreskami jest umieszczany pod znakiem A-9 lub A-10, słupek z dwiema kreskami - na 2/3 odległości znaku ostrzegawczego od przejazdu. A słupek z jedną kreską - na1/3 tej odległości. Znaki ostrzegawcze ustawione są na drogach do 60 km/h włącznie w odległości do 100m, powyżej tej prędkości miejsce przed którym ostrzega nas znak znajduje sie w odległości 150-300m.

2.
Wymijanie- przechodzenie, przejeżdżanie obok uczestnika ruchu poruszającego sie w przeciwnym kierunku.

Wyprzedzanie- Przechodzenie, przejeżdżanie obok uczestnika ruchu jadącego w tym samym kierunku.

Omijanie- przejeżdżanie, przechodzenie obok nieruchomej przeszkody (stojący pojazd itp.)
Ostatnio zmieniony środa 26 sierpnia 2009, 17:15 przez Nadzienie, łącznie zmieniany 2 razy
Nadzienie

Postprzez nyku » środa 26 sierpnia 2009, 17:13

posłużyłem się google.pl i odp są na wszystkie pytania...

1. http://img524.imageshack.us/i/29287576.jpg/
http://img11.imageshack.us/i/72695048.jpg/

2. http://eti.agh.edu.pl/brd/strony/omijanie_sp.html

3. Każdy samochód posiada potocznie nazywane światła postojowe a na egzaminie używa się światła pozycyjne.

4. Zdajesz na takim aucie jakim dysponuje dany ośrodek egzaminacyjny.

5. Świecą światła pozycyjne...
http://www.word.slupsk.pl/g2/2006_06/270_filebig.jpg

6. Masz 2 wylosowane rzeczy do omówienia przez komputer które MUSISZ omówić, a egzaminator może ci jakieś dodatkowe pytanie które nie wpłynie na wynik egzaminu(zdarzały się i takie przypadki).

Nie zauważyłeś bo pisaliśmy w tym samym czasie ;D
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez xPawelecx » środa 26 sierpnia 2009, 17:17

Witam!

1. Odległość znaku ostrzegawczego od miejsca niebezpiecznego wynosi od 150 do 300 m. na drogach, na których dopuszczalna prędkość pojazdów przekracza 60km/h. A od 100 m na pozostałych drogach:) Jedynym wyjątkiem jest znak A-7(ustąp pierwszeństwa), który umieszcza się w odległościach do 50 m od skrzyżowania na drogach, na których dopuszczalna prędkość pojazdów przekracza 60km/h, oraz 25 m od skrzyżowania na pozostałych drogach.

A do torowiska polecam to:

http://img24.imageshack.us/img24/2561/skang.jpg

2. Wymijanie- przejeżdżanie obok pojazdu poruszającym się w przeciwnym kierunku.

Omijanie- przejeżdżanie obok nieporuszającego się pojazdu lub przeszkody.

Wyprzedzanie- przejeżdżanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku.

3 i 5 to polecam obejrzeć to:

http://www.speedyshare.com/539454124.html

4. Nie umiem odpowiedzieć. Raczej w OSK są takie same samochody jak na egzaminie.

Pozdrawiam
Kurs rozpoczęty 24 czerwca 2009:
Jazdy: 3 lipiec 2009
Egzamin: 10 sierpień 2009:
Teoria: :)
Praktyka: Plac :) Miasto :)
Od rozpoczęcia kursu do egzaminu: 47 dni
xPawelecx

Postprzez qwer0 » środa 26 sierpnia 2009, 17:18

3. Każdy samochód posiada potocznie nazywane światła postojowe a na egzaminie używa się światła pozycyjne.

Cos kiepsko sie googlami poslugujesz.
Swiatla pozycyjne, a postojowe to 2 rozne rzeczy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez nyku » środa 26 sierpnia 2009, 17:37

mój błąd...
ale to i tak nie zmienia odp, że każdy nowy samochód posiada światła postojowe... a o pozycyjnych pewnie myślałem o 5 i stąd głupio napisałem...
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Re: Prosze o pomoc

Postprzez sisok » środa 26 sierpnia 2009, 17:41

silossi napisał(a):
sisok napisał(a):(...)i prosze o nie zamykanie i nie kasowanie tematu.. :wink:

Ten temat zostanie zamknięty, bo większość, jak nie wszystkie odpowiedzi są do znalezienia na forum/google.

silossi

To zamknij go jutro. Dziś chciałbym sie dowiedziec nurtujacych mnie rzeczy.

Co do tych światałe postojowych, to w takim razie jakie to są, jak się je włącza itd?
sisok

Postprzez sisok » środa 26 sierpnia 2009, 17:53

xPawelecx napisał(a):3 i 5 to polecam obejrzeć to:

http://www.speedyshare.com/539454124.html

To już oglądałem ale nie wyjaśnia to ani tego gdzie są światła postojowe, ani też jakie światła świeca się podczas jazdy gdy nie wykonujemy zadnego manewru.
sisok

Postprzez xPawelecx » środa 26 sierpnia 2009, 18:00

To już oglądałem ale nie wyjaśnia to ani tego gdzie są światła postojowe, ani też jakie światła świeca się podczas jazdy gdy nie wykonujemy zadnego manewru.

To polecam google.pl :) a światła podczas jazdy to świecą się Tobie takie jakie sobie włączysz :)
xPawelecx

Postprzez piotrekbdg » środa 26 sierpnia 2009, 18:03

ani też jakie światła świeca się podczas jazdy gdy nie wykonujemy zadnego manewru.

Takie jakie uprzednio włączysz. Zalecam światla mijania.
piotrekbdg

Postprzez sisok » środa 26 sierpnia 2009, 18:33

piotrekbdg napisał(a):
ani też jakie światła świeca się podczas jazdy gdy nie wykonujemy zadnego manewru.

Takie jakie uprzednio włączysz. Zalecam światla mijania.

Panowie, ale mi chodzi o tył.
Włączając światła mijania ktore swieca sie z przodu, jakie światła świecą się z tyłu?
sisok

Postprzez xPawelecx » środa 26 sierpnia 2009, 18:36

Mi się zdaje że pozycyjne, bo tyłu to nie mamy zbyt dużego wyboru (2 i 3 rząd od dołu). A z przodu mijania(duża żarówka) i pozycyjne (mała żarówka).

Albo mi się już w głowie miesza..
Ostatnio zmieniony środa 26 sierpnia 2009, 18:43 przez xPawelecx, łącznie zmieniany 1 raz
xPawelecx

Postprzez cman » środa 26 sierpnia 2009, 18:42

nyku napisał(a):ale to i tak nie zmienia odp, że każdy nowy samochód posiada światła postojowe...

Chyba raczej mało który nowy samochód posiada światła postojowe.
cman

Postprzez sisok » środa 26 sierpnia 2009, 19:04

W takim razie uporządkujmy to.

Pytanie nr. 1 jest dla mnie jasne dzięki za pomoc.

Pytanie nr. 2 to samo.

Pytanie nr. 3 rozumiem tak, ze w nowych samochodach ktore zapewne sa na egzaminach nie ma światel postojowych, prawda?

Pytanie nr. 4 dalej nie rozwiązane. Skoro podczas kursu mam GRANDE, to osrodek moze mi dac punto? Tam wyglada to mimo wszystko troche inaczej i nie chcialbym na takim czymś polec.. :|

Pytanie nr. 5 zrozumialem, ze z tylu podczas jazdy świecą się światła pozycyjne czyli 2 i 3 rząd. I jest to na 100% pewne?

Pytanie nr. 6 jasne.

I jeszcze jak to jest ze światłami do jazdy dziennej. Również nie muszą być w każdym samochodzi, tak, dobrze rozumiem?
sisok

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy