dodatkowe godziny w OSK - konieczne ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

dodatkowe godziny w OSK - konieczne ?

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:17

Witam,

Czyli jeśli wyjeździłem już wszystkie godziny w OSK (teoria zdana za pierwszym razem) i nie zdałem pierwszy raz praktyki to muszę dokupywać dodatkowe godziny? Bo OSK każe mi wykupić 10h lub 6h + kolejny egzamin prakt. Nie chcą mi wydać papierów dopóki nie wyjeżdzę 10h lub 6h i znowu egzamin. Mogę w takiej sytuacji zmienić OSK i spróbować tam zdac egzamin praktyczny? Bo nie chciałbym dopłacać 400 zł (10h*40zł), bo to dla mnie bardzo dużo. W innych OSK z tego co wiem mozna podchodzic do praktyki i teorii 3 razy bez zadnej dopłaty. Dopiero po 3 oblaniu praktyki trzeba dokupić 5h (a nie 10 !). Jak to w końcu jest? Jakie rozwiązanie polecacie ?

Bardzo będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi !!!
arek686

Postprzez anonimowa18 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:24

Z tego co wiem, dopiero po trzech egzaminach zakończonych wynikiem negatywnym trzeba dokupić obowiązkowo 6 czy 5 godzin doszkalających, ale nie trzeba tego robić jak egzamin jest oblany dopiero pierwszy raz. Każdy ma trzy szanse! Jeżeli OSK Ci każe wykupić te godziny po pierwszym oblaniu to lepiej go zmień na jakiś normalny, gdzie sobie np. w dniu egzaminu wykupisz jedną godzinkę dla przypomnienia i pójdziesz zdawać bez żadnych problemów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
anonimowa18

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:26

Ale OSK nie chce mi dać papierów ! Muszą mi dać czy mają prawo trzymać ?
arek686

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:27

A tak wogóle bez zdanej praktyki wew. mogę przystąpić do państwowego ?
arek686

Postprzez anonimowa18 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:28

To chyba zależy od ośrodka.... Jedni wypisują Ci po prostu w papierach, że wewnętrzny zaliczony inni go robią i się nie wymigasz. Jeżeli o to Ci chodzi.
anonimowa18

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:31

a to ze musze wybulic 400 zł to tez zalezy od osrodka ?
Jak pojde do innego OSK to podpiszą mi za darmo ze wew. zaliczony czy jak ?
arek686

Postprzez ella » piątek 28 sierpnia 2009, 11:41

Jak pojde do innego OSK to podpiszą mi za darmo ze wew. zaliczony czy jak ?

Na pewno ci za darmo papierka nie podpiszą. Będziesz musiał tam pewnie wykupić kilka jazd, żeby sprawdzili co umiesz. Nikt w ciemno zaswiadczenia ci nie da.
Czyli jeśli wyjeździłem już wszystkie godziny w OSK (teoria zdana za pierwszym razem) i nie zdałem pierwszy raz praktyki to muszę dokupywać dodatkowe godziny?

Wszystkie czyli 30 godzin to jest minimum
roz[porządzenie napisał(a):§ 3. 1. Liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych dla każdej osoby podlegającej szkoleniu podstawowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym:
1) liczba godzin dla zajęć teoretycznych nie może być mniejsza niż:
a) 30 godzin w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T prawa jazdy lub pozwolenia - w tym co najmniej 4 godziny szkolenia teoretycznego i ćwiczeń w zakresie udzielania pierwszej pomocy ofiarom wypadków drogowych,
ella
Moderator

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 11:43

No to jak radzisz ? Przenieść się do innego OSK czy wybulic te 4 banki ?
arek686

Postprzez ella » piątek 28 sierpnia 2009, 11:49

Zapytaj w innych OSK ile godzin będziesz musiał wykupić zanim dadzą ci zaświadczenie. Jeżeli mniej to zabieraj papiery ze swojego OSK i składaj gdzie indziej.
ella
Moderator

Postprzez arek686 » piątek 28 sierpnia 2009, 21:58

W kazdym OSK mowia ze to zalezy jak jezdze - jeśli źle to może nawet do 15-20 h bede musiał wykupić ! A czemu ja juz za pierwszym oblaniem musze dokupować godziny (i to aż 10 !) przy czym moi znajomi mieli prawo zdawac 3 razy wew. (bez ponoszenia zadnych kosztów) i za 3 oblaniem dokupic tylko 5 h ???!!!
arek686

Postprzez Edward20 » sobota 29 sierpnia 2009, 00:36

arek686 napisał(a):W kazdym OSK mowia ze to zalezy jak jezdze - jeśli źle to może nawet do 15-20 h bede musiał wykupić ! A czemu ja juz za pierwszym oblaniem musze dokupować godziny (i to aż 10 !) przy czym moi znajomi mieli prawo zdawac 3 razy wew. (bez ponoszenia zadnych kosztów) i za 3 oblaniem dokupic tylko 5 h ???!!!

jakim prawem narzucaja Ci godziny dodatkowe? Co to za szkola? Powiedz ze wykupiles godziny u kogos innego i niech sie paluja i ze u nich mozesz kupic godzine zeby zrobili Ci kolejny egzamin wewnetrzny... zrobil bym tam taki burdel na Twoim miejscu ze zaraz by dali papiery
pieprzone wyludzacze forsy...
Edward20

Postprzez antykwa » sobota 29 sierpnia 2009, 09:15

Witam, nie dawno skoncyzyłem kurs, zdalem egz, mam prawko i jest ok :) Dziwi mnie to, ze OSK przeprowadza egzamin wewnętrzny z praktyki, ja miałem tylko egz z teorii przed rozpoczęciem jazd, wyjezdzłem 3o h i zapisałem sie bez zadnego problemu na egz panstwowy, zastanawiam sie czy wogóle prawnie jest to jakos uregulowane z tymi egz wewnetrznymi-praktycznymi, przeciez co egz szef OSK moze stwerdzic ,ze nie nadajesz sie do egz panstwowego. Dziwna sprawa jka dla mnie. Pozdro
antykwa

Postprzez anonimowa18 » sobota 29 sierpnia 2009, 09:32

No bo Twoja szkoła nie wprowadziła tego egzaminu "w życie". Ja też się zastanawiałam dlaczego ja muszę przechodzić egzamin wewnętrzny z jazdy i przepisów w swoim OSK a moje koleżanki, które szkoliły się w innych ośrodkach nie wiedzą w ogóle co to wewnętrzny, bo u nich w szkołach się tego nie praktykuje. Więc postanowiłam zapytać mojej instruktorki i ona mi powiedziała, że wew. jest tak jakby podsumowaniem całej naszej wiedzy i umiejętności przed tym już "prawdziwym egzaminem", tyle tylko, że jedne szkoły wypisują w papierach, że dana osoba już to zaliczyła i jest zdolna do podjęcia się państwowego egzaminu a inne szkoły najzwyczajniej go przeprowadzają, żeby mieć pewność, czy oby na pewno jest sens kursanta wysyłać już z papierami do WORDu. Jeżeli nie wierzycie, to przejrzyjcie swoje papiery zanim je zaniesiecie do WORDu. Tam jest wyraznie napisane, że osoba przeszła przez egzamin wewnętrzny w swoim ośrodku zarówno z praktyki i teorii i jest przygotowana do egz. państwowego. Dokładnie nie pamiętam, jak to jest napisane w tych papierach ale sensu zdania na pewno nie zmieniłam.
anonimowa18

Postprzez antykwa » sobota 29 sierpnia 2009, 09:50

Tylko trzeba sobie zadac takie małe pytanko: Czy ten egz praktyczny nie jest przypadkiem wyciaganiem kasy od kursanta? Jak wczesniej pisałem instruktor moze co egz paktyczny twierdzic ze sie nie nadajesz jeszcze, a ty płacisz za dodatkowe jazdy i placzesz...
Przeciez to egz panstwowy weryfikuje Twoje umiejetnosci a nie OSK, wyjezdziłem 30 h moja sprawa czy chce juz sie zapisac na egz czy nie i OSk bez zadnych problemów powinien mi wydac moje papiery.
[/img]
antykwa

Postprzez cman » sobota 29 sierpnia 2009, 10:01

Nie Twoja sprawa, tylko tysięcy innych osób, które czekają potem miesiącami na egzamin przez to, że do egzaminu są właśnie dopuszczane osoby po 30 godzinach, bez egzaminu wewnętrznego i bez umiejętności.
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy