egzamin kat.B z automatyczną skrzynią biegów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin kat.B z automatyczną skrzynią biegów

Postprzez rynekok » środa 14 października 2009, 11:25

Proszę uprzejmie o informację, czy samochód na kat.B z automatyczną skrzynią biegów , zapewniony przez zdającego , powinien pasiadać dodatkowy hamulec roboczy dla egzaminatora,2 lusterka zewnętrzne i jedno wewnętrzne,ogrzewaną szybę tylną, apteczkę i ogumione koło zapasowe zgodnie z par. 43. 1 Rozporządzenia Min. Infr. w sprawie warunków tech. pojazdów i ich niezbędnego wyposażenia. Może ktoś z praktycznego doświadczenia np. egzaminator odpowie . Z góry dziękuję.

rynekok
rynekok

Postprzez Borys68 » środa 14 października 2009, 12:18

Ahoj!
Samochód na którym zdawałem - wynajęty z OSK i służący do nauki jazdy - posiadał chyba wszystkie wymienione elementy. Na pewno hamulec dla instruktora/egzaminatora i dużo :) lusterek - na pewno po obydwu stronach i w środku, w tym kilka dla instruktora. Ogrzewana tylna szyba też była.
Takie rzeczy jak apteczka czy koło zapasowe mnie - kurstanta/zdającego - nie interesowały, więc nie wiem.

Czyli był to samochód przygotowany do nauki jazdy i nie zauważyłem (co jeszcze o niczym nie świadczy) żadnych zmian w wyposażeniu pomiędzy jazdą na kursie a na egzaminie. Instruktorzy podstawiający wóz też nic nie mówili o specjalnych przygotowaniach "do egzaminu".

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez rynekok » środa 14 października 2009, 13:30

Dziękuję za szybką odpowiedź. Może ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia?
rynekok
rynekok

Postprzez Borys_q » środa 14 października 2009, 16:41

musi spełniać w/w warunki chyba, że jest to pojazd przystosowany do schorzenia osoby niepełnosprawnej, i osoba zdająca ma orzeczenie lekarskie o niepełnosprawności to wtedy nie musi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy