TERMINY PROBLEM PROSZE O SZYBKA POMOC

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

TERMINY PROBLEM PROSZE O SZYBKA POMOC

Postprzez zimny18stok » wtorek 24 listopada 2009, 22:52

Dzisaj 24 listopada zdałem egzamin teoretyczny w zakresie kategori A i B. Miałem także egzamin praktyczny w zakresie kategori A jednak oblałem go. Moje pytanie wieze sie z tym że terminy zdawania prawa jazdy na kategorie A w Wordzie w Pile są do 15 grudnia( poźniej jest zimowa przerwa która trwa do końca lutego). W związku z wchodzącą nową ustawa która zostanie wprowadzona w życie 1 stycznia 2010 roku prawo jazdy kategori A ma być od 24 lat. A w prawku na kategorie B maja być wprowadzone zmiany dotyczące nowych kierowców którzy maja mieć zielone listki na szybach, 3 wykroczenia strata prawka itp itd.

Teraz moje pytanie...

Jeżeli nie uda mi sie zdać prawa jazdy na kategorie A i B przed 1 stycznia 2010 roku to strace pieniadze i mozliwosć zrobienia prawa jazdy na A (poniewaz mam 20 lat a po 1 stycznia bedzie od 24 lat) i czy bede zdawał B po nowych zasadach czy jeszcze po starych ???

W skrócie czy jezeli zaczełem prawo jazdy przed 2010 a egzamin będe miał po 2010 czy będą mnie obejmoway stare zasady czy już nowe.

Prosze tylko o konkretne odpowiedzi a nie chyba, prawdopodobnie... itp

Z góry dziękuje... Piotr
zimny18stok

Re: TERMINY PROBLEM PROSZE O SZYBKA POMOC

Postprzez mk61 » wtorek 24 listopada 2009, 22:56

A teraz ja zapytam...
zimny18stok napisał(a):W związku z wchodzącą nową ustawa która zostanie wprowadzona w życie 1 stycznia 2010 roku prawo jazdy kategori A ma być od 24 lat. A w prawku na kategorie B maja być wprowadzone zmiany dotyczące nowych kierowców którzy maja mieć zielone listki na szybach, 3 wykroczenia strata prawka itp itd.

A skąd masz taką pewność?

W skrócie czy jezeli zaczełem prawo jazdy przed 2010 a egzamin będe miał po 2010 czy będą mnie obejmoway stare zasady czy już nowe.

Nowe. Choć te zmiany, o których piszesz nie wejdą teraz w życie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez zimny18stok » wtorek 24 listopada 2009, 23:07

Z tąd mam tą pewność

http://www.motofakty.pl/artykul/nowe_pr ... d015daab5f

Więc jak to będzię. Jak nie zdam do 2010 to nie bedę miał ani prawa jazdy ani kasy?

I jak będzię np: z tym ze juz zdałem A i B w teorii a z tego co wiem teoria tez sie ma zmienic (wiecej pytan i nie bedą ogólnie dostępne)

Na nowo będe opłacał tesst i je zdawał:?
zimny18stok

Postprzez ella » wtorek 24 listopada 2009, 23:25

Przeczytaj dokładnie to co "pismaki" napisali w tym starym (bo od tamtej pory juz były i inne artykuły) linku co podałeś. Tam nie ma żadnej daty a ty piszesz WEJDĄ 1 stycznia. Takie coś piszą już od kilku lat i ciągle nic.
Nic nie wiadomo a Ty chcesz 100% odpowiedzi.

Chcesz troche świeższych wieści. To proszę
http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... _news=1735
ella
Moderator

Postprzez zimny18stok » środa 25 listopada 2009, 00:11

To z tej strony. I tym sie sugeruje...

Właśnie między innymi w związku z tragicznymi statystykami, w nowym roku szkolnym, rząd ma się zająć nowelizacją ustawy – Prawo o ruchu drogowym, zmieniając zasady przyznawania praw jazdy. Na dzień dzisiejszy Ministerstwo Infrastruktury opracowało szereg zmian dotyczących przyszłych kierowców, które mają wejść od 2010 r.

Projekt zmian zakłada, że kierowcy, którzy w tzw. dwuletnim okresie próbnym dopuszczą się dwóch wykroczeń czeka kurs reedukacyjny, a w przypadku popełnienia kolejnego trzeciego groziłoby odebraniem prawka. Utrata uprawnień ma także nastąpić po popełnieniu przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu ruchu
drogowego.

No dobra to zapytam inaczej.
Jeżeli by ta ustawa weszłą w życie to co w tedy by było z moja sytuacją?? Strata kasy i nie zrobił bym prawka czy robił bym po starych zasadach.?
zimny18stok

Postprzez mk61 » środa 25 listopada 2009, 00:42

Przeczytaj mój poprzedni post.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ella » środa 25 listopada 2009, 00:51

mk61, nie tak szybko. Nie wszystko będzie od razu nowe jak wejdą zmiany.
Owszem listek i inne tego typu zmiany tak....ale dla tych co zaczeli kurs na kategorię A musi byc jakiś okres przejsciowy. Nie wyobrażam sobie, że ktos nie zdążył z egzaminem i czeka teraz na niego załóżmy trzy lata. Albo robi te dodatkowe kategorie na motor. Pewnie kursy będą miały jakiś termin ważności.
Jakby sie dobrze wczytać w projekt rozporządzenia to tam na pewno są podane terminy wejścia poszczególnych zmian jak juz wejdzie to w życie.
ella
Moderator

Postprzez mk61 » środa 25 listopada 2009, 02:07

W sumie, to masz rację. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez zimny18stok » środa 25 listopada 2009, 11:30

Ella na taką właśnie odpowiedż czekałem :) dziękuje podniosłeś mnie na duchu :*
zimny18stok

Postprzez ella » środa 25 listopada 2009, 19:22

podniosł

czy zmieniłam płeć :D
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy