Prawo Jazdy kat. C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy kat. C

Postprzez stodi12345 » czwartek 07 stycznia 2010, 14:32

Witam!!!
Mam mały problem. Mój tato posiada prawo jazdy od 36 lat tylko że za jego czasów mozna było zdawać prawo jazdy bez kat. B od razu na kat. C (posiada również kat. A,C+E i T) i to był egzamin państwowy. Doczekał się już emerytury i nie raz miał kontrole drogową a tu pewnego dnia okazało się że nie ma uprawnień do jazdy samochodem poniżej 3,5 tony i musi zdawać egzamin (o 300zł mandatu nie wspomne) do tego miał wymieniane prawo jazdy nie raz i nikt mu nie zwrócił uwagi jak to możliwe że ma kat. C nie mając kat. B. Podobno jest to taki pierwszy przypadek u mnie w województwie. Ciekaw jestem czy ktoś kiedyś spotkał się z taka sytuacją i czy konieczne jest zdawanie egzaminu i czy musi zaliczyć testy bo on już ma swoje lata i o komputerze nie wie nic. Prosze o pomoc.
stodi12345

Postprzez mk61 » czwartek 07 stycznia 2010, 18:26

Kiedyś nie trzeba było kategorii B do D, czy C.
Czy musi? Nie wiem, poszukaj na forum, bo wydaje mi się, że podobny temat już był.
A obsługa tego komputera egzaminacyjnego jest banalna. Jest tak chyba około 10 przycisków i na kursie instruktor powinien wytłumaczyć, co do czego, a i na samym egzaminie teoretycznym egzaminator dokładnie omawia, co należy nacisnąć w danej sytuacji.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rocko19 » czwartek 07 stycznia 2010, 19:06

No więc tata twój ma obowiązek pójść na egzamin na kat B no i zaliczyć kurs na kat B. Bez wbitej kategori B niemoże jeździć samochodem osobowym. Podobna sytuacja jest w mojej rodzinie, ojciec ma kat D ale niema kateogri B. Miał raz kontrole ITD no i mu orzekli że niemoże jeździć osobówką. Ale sprawa jest raczej jasna, twój ojciec jadąc osobówka popełnia wykroczenie.
rocko19

Powrót do Egzamin na prawo jazdy