Egzamin kat. A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin kat. A

Postprzez Maro917 » środa 20 stycznia 2010, 21:28

Witam
Egzamin teoretyczny na kat A zdałem we wrześniu. Ze względów zdrowotnych nie zapisałem się na egz praktyczny. Teraz juz jest wszystko ok i moge sie zapisac. Ale jak wiadomo przy takiej pogodzie egzaminy kat a nie są przeprowadzane. A termin ważności testów to pół roku. A jak wynika z moich obliczeń w marcu minie 6 miesięcy ( a zapewne wtedy dopiero zaczna sie egzaminy )
Tak więc moje pytanie brzmi: Czy okreś w którym nie przeprowadzane są egzaminy jest odliczany od tego pół roku, a może mogę zapisać się teraz (jeśli wogóle jest taka możliwość) i czekać ocieplenie ?
Maro917

Postprzez Olin » środa 20 stycznia 2010, 21:50

W par. 29 ust. 2 pkt. 1 Rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu jest mowa o okresie 6-cio mięsięcznym ważności egzaminu teoretycznego z zastrzeżeniem, że do okresu tego nie wlicza się okresu, kiedy egzaminy praktyczne są wstrzymane przez dyrektora ośrodka ze względu na panujące warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiające przeprowadznie egzaminów praktycznych.
Pytanie brzmi: czy w okresie zimowym egzaminy praktyczne na kat. A i A1 są wstrzymywane automatycznie przez dyrektora i okres ten nie jest wliczany do wspomnianego okresu 6-ciu miesięcy, czy też w zapisie o panującyh warunkach chodzi o jakieś nagłe, niespodziewane kataklizmy np. oberwanie chmury, burza sniezna itp. Proponuję sie upewnic telefonując do WORD.
Olin

Postprzez ella » środa 20 stycznia 2010, 21:51

Czy okreś w którym nie przeprowadzane są egzaminy jest odliczany od tego pół roku,

Nie jest odliczany. Znajomy miał taką sytuację.

a może mogę zapisać się teraz (jeśli wogóle jest taka możliwość) i czekać ocieplenie ?

Nie mogą założyć kiedy będą odpowiednie warunki. Przeważnie w WORD jest informacja Jeżeli tylko warunki na to pozwolą realizacja egzaminów zostanie wznowiona. I co wtedy, zapiszesz się na marzec a zaczną w lutym. Lepiej się dowiadywać.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy