egzamin praktyczny - wątpliwości

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin praktyczny - wątpliwości

Postprzez desh » czwartek 25 lutego 2010, 09:35

witam,

wczoraj zdawalem egzamin praktyczny na kat. B, oblałem niby z powodu zbyt bliskiego podjechania pod zaparkowany samochod.
droga była wąska samochody były zaparkowane rownolegle do krawężnika. Byla to droga dwukierunkowa więc nie było zbyt dużej możliwości zjechania bardziej w bok tym bardziej widząc nadjeżdzające samochody z przeciwka... ponadto snieg ograniczał szerokość użytkowanej drogi... pan egzaminator po przejechaniu uznał że zbyt blisko podjechałem do parkowanego samochodu i nacisnał na hamulec po ominięciu już tego auta... dodam że wiedziałem jak jadę i wcale nie uszkodziłem tego samochodu, wręcz przeciwnie, wiem jak tam się zachowują inni uczestnicy i innej mozliwości przejechania tam nie ma... co o tym sądzicie ?

a tak ogólnie ile powinien maksymalnie trwac egzamin na kat. B ? łącznie z placem miałem 50 minut..??
desh

Postprzez Nadzienie » czwartek 25 lutego 2010, 09:47

A co wpisał Ci na karcie przebiegu jako błędy? Nie ma określonej maksymalnej długości czasowej egzaminu. Mój trwał prawie godzinę...
Nadzienie

Postprzez desh » czwartek 25 lutego 2010, 09:54

brak zachowania bezpiecznej odległości podczas omijania pojazdu
desh

Postprzez skov » czwartek 25 lutego 2010, 11:07

jeżeli odległość nie była bezpieczna mógł egzamin przerwać. Jaka to ta bezpieczna odległość nikt nie wie i raczej nikt nie chce się dowiedzieć bo wróciłyby czasy legendarnych linijek stosowanych przez egzaminatorów.
skov

Postprzez BlueDevil » czwartek 25 lutego 2010, 16:48

nie ma okreslonej odleglosci przy omijaniu pojazdu zaparkowanego, ja bym sie odwolal, a jazda po miescie ma trwac minimum 40 minut, jesli wszytskie zadania sa zrealizowane i wynik jest P to mozna zakonczyc jazde po miescie po 25 minutach
BlueDevil

Postprzez ks-rider » czwartek 25 lutego 2010, 17:01

Bezpieczna odleglosc to taka, ze gdy w pojezdzie zaparkowanym otworza sie drzwi .... z regoly 1 m, przynajmniej tak szkole.

Dziwi mnie tylko fakt, ze egzaminator nie nacisnal hamulca wczesniej a dopiero po ominieciu, To, ze dla CIEBIE nylo bezpiecznie nie znaczy, ze bylo bezpiecznie.

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » czwartek 25 lutego 2010, 17:36

ks-rider napisał(a):Bezpieczna odleglosc to taka, ze gdy w pojezdzie zaparkowanym otworza sie drzwi .... z regoly 1 m, przynajmniej tak szkole.

Czyli jadąc zasnieżoną i niemiłosiernie obstawioną przez parkujace byle jak samochody jaką starasz się zachować odległość ?Ja stosuję zasadę-im ciasniej tym wolniej.Jak z jednej i drugiej strony jedzie się na ,,żyletkę,, to nawet 3km/h.
szerszon

Postprzez desh » czwartek 25 lutego 2010, 20:13

tylko ludzie uwierzcie... cala ta sytuacja jest chora, było naprawdę wąsko, poza tym widać było po reakcjach egzaminatora ze zależało mu na oblaniu mnie, nie znalazł powodu to czepił się czegoś co nie tylko ja uważam za absurdalne na tej drodze...

a najlepszy była jazda powrotna egzaminatora, piękny przykład jazdy dał :D przerywanie podwójnej ciągłej, jeszcze na tej samej drodze zgasł mu samochód, a na przejściu stanął sobie zadowolony (przed skrzyżowaniem)
mam nadzieję ze to wszystko będzie na filmie, który mam nadzieję jutro obejrzę :twisted:
desh

Postprzez skov » czwartek 25 lutego 2010, 20:17

szerszon napisał(a):
ks-rider napisał(a):Bezpieczna odleglosc to taka, ze gdy w pojezdzie zaparkowanym otworza sie drzwi .... z regoly 1 m, przynajmniej tak szkole.

Czyli jadąc zasnieżoną i niemiłosiernie obstawioną przez parkujace byle jak samochody jaką starasz się zachować odległość ?Ja stosuję zasadę-im ciasniej tym wolniej.Jak z jednej i drugiej strony jedzie się na ,,żyletkę,, to nawet 3km/h.

dokładnie tak jest. Jak jest ciasno to prędkość minimalna i ostrożność maksymalna i żaden egzamin nie będzie za to przerywany.
Zazwyczaj w takich przypadkach jest jazda "light" na "grubość lakieru"
i zazwyczaj jest to koniec egzaminu.
skov

Postprzez ks-rider » czwartek 25 lutego 2010, 21:33

szerszon napisał(a):
Czyli jadąc zasnieżoną i niemiłosiernie obstawioną przez parkujace byle jak samochody jaką starasz się zachować odległość ?Ja stosuję zasadę-im ciasniej tym wolniej.Jak z jednej i drugiej strony jedzie się na ,,żyletkę,, to nawet 3km/h.[/quote]

Dokladnie jak napisalem, metr od nich. Wiadomo chyba, ze jezeli jedzie w podanej sytuacji przez Ciebie cos z przeciwka to nalezy dopasowac predkosc do sytuacji. Raz moze byc 50 km/h w innym przypadku zatrzymuje sie i przepuszczam.

P.S. zasada jest prosta wole aby mi oberwano lusterko niz zebym ja komus oberwal lusterko.

ks-rider

Postprzez lith » czwartek 25 lutego 2010, 21:47

ks-rider napisał(a):Dokladnie jak napisalem, metr od nich. Wiadomo chyba, ze jezeli jedzie w podanej sytuacji przez Ciebie cos z przeciwka to nalezy dopasowac predkosc do sytuacji. Raz moze byc 50 km/h w innym przypadku zatrzymuje sie i przepuszczam.

P.S. zasada jest prosta wole aby mi oberwano lusterko niz zebym ja komus oberwal lusterko.

A zatrzymujesz się też zostawiając ten 1m przerwy? W takim razie to 'przepuszczam' jest bardzo dyskusyjne :P

To znaczy jakby sie spotkały 2 ks-ridery to by stali i się patrzyli po sobie, bo nikt nie chciałby być tym obrywającym lusterko? :P
lith

Postprzez ks-rider » czwartek 25 lutego 2010, 23:56

Czasami zastanawiam sie czy mam doczynienia z kursantami czy ze szkolacymi ? Zastosuj napomniana przezemnie zasede nie obrywania sobie lusterka i bedzie wszystko jasne.

ks-rider

Postprzez lith » piątek 26 lutego 2010, 10:11

Jakbym stosował metrowe przerwy to bym z domu nie wyjechał. Kilkadziesiąt cm to często max na ile mogę sobie pozwolić, a wolę się podsunąć do samochodu, który stoi w miejscu i mogę precyzyjnie się zbliżyć i zostawić więcej miejsca na bezstresowe minięcie się.

Niedawno w którymś temacie pisałem o właśnie IMO bezsensownym zachowaniu niektórych kierowców, którzy sobie zostawiają metr miejsca, a ja muszę się ładować w zaspy i kosić chodniki, żeby się z nimi minąć.
lith

Postprzez saker2 » poniedziałek 17 maja 2010, 12:14

szkoda, że kolega zaczął temat a nie skończył, bo byśmy się dowiedzieli, jak jest z ta odległością i omijaniem;)
Widok z boku samochodu jest nie widzialny w kamerach, więc ta odległość to jest ocena egzaminatora, a każdy inaczej może to mierzyć.
saker2

Postprzez witekka » poniedziałek 17 maja 2010, 13:33

Witam
Chciałbym odświeżyć wątek.
Co prawda temat ciut inny ale też mam wątpliwości co do wyniku egzaminu.

Co w sytuacji gdy jadąc drogą jednokierunkową egzaminator zażąda skrętu w lewo a lewy pas jest zajęty i nie ze względu na brak możliwości zamiany pasa pojechałem prosto? Przepisu żadnego nie złamałem jednak nie posłuchałem egzaminatora. Dojechałem JAKO KIEROWCA do WORDa i niespodzianka wynik neg. - nie zaliczony skręt w lewo.

Co wy o tym myślicie?
Pozdrawiam
Witek
witekka

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy