Odebrane prawko

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odebrane prawko

Postprzez Hanca » sobota 13 listopada 2004, 19:49

Hej!! Znajmy prosił mnie, abym się dowiedziała na forum cos na taki temat. Prawo jazdy odebrane miał ok. 6 lat temu, za punkty karne. Wtedy nie podchodził do egzaminu ani nic, jeżdził bez prawka. Teraz chciałby zrobić. Czy wystarczy sam egzamin?? (teoria plus praktyka??) Czy musi powtarzać kurs?? Jezeli sam egzamin to jakie dokument musi złożyc?? Poproszę o fachowe odpowiedzi, to ważne. Z góry dziękuje
Hanca

Postprzez ella » sobota 13 listopada 2004, 21:39

Teraz chciałby zrobić. Czy wystarczy sam egzamin?? (teoria plus praktyka??) Czy musi powtarzać kurs?? Jezeli sam egzamin to jakie dokument musi złożyc??

Nie robi kursu, zdaje tylko sam egzamin. Dukumenty- taki sam wniosek jaki wypełnia się przy pierwszym egzaminie tylko w jakimś miejscu zaznacza się, że to zwrot zatrzymanego prawa jazdy, albo cofnięcie zabranych uprawnień. Jakaś taka rubryka tam jest.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... rawa+jazdy
ella
Moderator

Postprzez Hanca » niedziela 14 listopada 2004, 00:34

Dzieki ella. A jesteś pewna że jeżeli minęło 6 lat sytuacja sie nie zmienia??

Aha i jeszcze jedno twierdzi że ma przez policję przyznany kod 4. Co to oznacza??
Ostatnio zmieniony niedziela 14 listopada 2004, 00:57 przez Hanca, łącznie zmieniany 1 raz
Hanca

Postprzez ella » niedziela 14 listopada 2004, 01:38

A jesteś pewna że jeżeli minęło 6 lat sytuacja sie nie zmienia??

To nic nie zmienia.
Prawo jazdy odebrane miał ok. 6 lat temu, za punkty karne.
twierdzi że ma przez policję przyznany kod 4. Co to oznacza??

W Centralnej ewidencji kierowców gromadzi się dane o osobach posiadających lub którym cofnięto uprawnienia do kierowania pojazdami i pewnie jest to
zastosowanie środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 13:50

ella napisał(a):pewnie jest to zastosowanie środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów.

To w takim razie póki ma ten zakaz, to na ten egzamin nie ma się co wybierać. :D
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 14 listopada 2004, 21:33

To w takim razie póki ma ten zakaz, to na ten egzamin nie ma się co wybierać

Zakaz obowiązuje do czasu powtórnie zdanego egzaminu. Przecież dostał ten zakaz za przekroczenie limitu punktów karnych.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 23:04

Ja myślałem, że zabranie prawka za punkty a zakaz prowadzenia samochodu to dwie zupełnie różne sprawy. W pierwszym wypadku trzeba po prostu zdać na nowo egzamin (tak jak piszesz), a w drugim wypadku jest to zakaz prowadzenia przez konkretny okres. Dlatego wydaje mi się, że ten kod 4 to musi oznaczać coś innego.
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 14 listopada 2004, 23:21

myślałem, że zabranie prawka za punkty a zakaz prowadzenia samochodu to dwie zupełnie różne sprawy.

Ja myślę, ze jak zabiorą ci prawko z punkty to automatycznie masz zakaz prowadzenia samochodu, no bo jak go będziesz prowadził bez prawka :wink:
Ale mogę się mylić :D
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 23:28

No to chyba że w tym sensie mówiłaś. No to jasne. :D Ale prawnie zakaz prowadzenia pojazdu jest ustalony na konkretny okres.
scorpio44

Postprzez marcines » poniedziałek 15 listopada 2004, 00:29

witam,
stad wlasnie mam pytanie - siedzi obok mnie kolega , ktory ma prawny zakaz prowadzenia pojazdow (zatrzymano mu prawo jazdy) obowiazujacy do 30 kwietnia ( w sumie to byly 2 lata) - i pytanie brzmi - czy moze przed tym 30 kwietnia zdawac egzamin i po 30.04 tylko pojsc i odebrac kwity czy tez musi z kursem i egzaminem czekac do 30 kwietnia ??
rgds
Marcines
marcines

Postprzez ella » poniedziałek 15 listopada 2004, 16:01

marcines napisał(a):witam,
stad wlasnie mam pytanie - siedzi obok mnie kolega , ktory ma prawny zakaz prowadzenia pojazdow (zatrzymano mu prawo jazdy) obowiazujacy do 30 kwietnia ( w sumie to byly 2 lata) - i pytanie brzmi - czy moze przed tym 30 kwietnia zdawac egzamin i po 30.04 tylko pojsc i odebrac kwity czy tez musi z kursem i egzaminem czekac do 30 kwietnia ??
rgds
Marcines

Sprawy odzyskania uprawnien do kierowania pojazdami po zatrzymaniu leżą w kompetencjach Urzędu, który wydał te uprawnienia. Tam musisz zwracać się z pytaniami, gdyz bez dokumentów kierowcy trudno udzielić jednoznacznej i poprawnej odpowiedzi. Mogę tylko odpowiedzieć, że po zakazie kierowania na 2 lata musi być egzamin i nie może odbyć się przed upływem terminu na jaki wydany był zakaz prowadzenia pojazdów. W zależności od tego jaki staż posiadania prawa jazdy miał znajomy może to być tylko egzamin na podstawie skierowania wydanego przez Wydział Komunikacji lub też od początku szkolenie na kursie i egzamin.

Jest to informacja uzyskana z WORD w Warszawie od kierownika RiNEP
ella
Moderator

Prawo jazdy

Postprzez sonix » wtorek 16 listopada 2004, 13:10

Musisz poprostu zdać egzamin teoretyczny. nie trzeba uczęszczać na kurs. jeżeli nie zabrali za spowodowanie wypadku lub za alkohol. W tym przypadku należy uzyskać saświadczenie poradni psychologicznej i oczywiście zdać egzamin w WORD-tam sie wszystkiego dowiesz. Jeden telefon wystarczy.

A co się tyczy młodych kierowców to 20 punktów - odebranie prawa jazdy na zawsze i jeszcze raz kurs i egzamin.
sonix

Postprzez Aguirre » sobota 05 lutego 2005, 21:29

Ten Twoj kolega chyba mial zabrane parwko za jazde po pijaku bo 6 lat temy to nie było punktow karnych
Aguirre

Postprzez Hanca » niedziela 06 lutego 2005, 00:34

Owszem były. Jakby miał zabrane za alkohol, nie mógłby tak poprostu zdać egzaminu, bez niczego. A w tej sytuacji może.
28.09.2004 - oblane miasto:(
14.10.2004 - oblane miasto:(
28.10.2004 - zaliczone:)
Hanca

Postprzez Aguirre » niedziela 06 lutego 2005, 00:46

W 1998 czy 1999 roku nie bylo punktow karnych o ile pamietam :)
wprawdzie nie znamy calej sprawy albo kolezanka nie pisze wszsytkiego
Aguirre

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy