Oblany egzamin kat A. kilka pytań!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin kat A. kilka pytań!

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 13:58

Witam.
Jestem nowy na tym forum, więc jakby coś było nie tak to proszę o wyrozumialosc.

Miałem dzisiaj egzamin i oblałem. Egzaminator od samego był bardzo chamski i wulgarny w stosunku do mnie. Stanąlem przy motocyklu i pyta mnie czy jestem przygotowany, odpowiedzialem ze tak.. Prezentacje zrobilem, przygotowanie tez.. tylko ze nie mowil mi co mam robic. Wydziarał sie tylko i wyklinał zebym robił wszysttko 'szybciej'. Nastepnie uslyszalem polecenie 'prosze wykonac slalom po 8'. i do tego mam pytanie. Mój instruktor uczył mnie tak ze zatrzymuje sie przed pierwszym slupkiem, jade slalomem między piecioma pachołkami a nastepnie 5x po ósemce (+głowa) i powrot miedzy 5 pachołkami na koniec slalomu. i tak tez zrobilem a Egz powiedział ze miala byc osemka a nie slalom i osemka. powiedzcie mi prosze czy to sie robi oddzielnie? najpierw osemka a pozniej slalom (oddzielnie)? pierwszy raz takie cos widzialem. wytłumaczcie mi dokladnie jak to ma wygladac:
1. 5x po osemce. Z ktorego miejsca dokladnie mam zacząć wykonywanie tego zadania??? i gdzie zakonczyc?
2. Dwukrotny slalom miedzy pachołkami bez zatrzymania. czy slalom robie od razu bez zatrzymania po wykonaniu osemki? ii dwukrotny czyli jade i wracam do miejsca w ktorym zacząłem, tak?
ii jeszcze jedno pytanie. czy na poczatku egzaminu mogę poprosic egzaminatora o wytlumaczenie jak mam wykonac poszczegolne zadania? czy uslysze chamskie 'jak pan nie wie co ma robic to dlaczego przychodzi na egzamin?'

mam nadzieje ze jasno opisalem o co mi chodzi.
Bardzo proszę o odpowiedz.
Z gory wielkie dzieki!
Lukasz982

Postprzez Bareq » wtorek 11 maja 2010, 14:45

Co do ostatniego, to egzaminator nie będzie ci tłumaczył na czym polega egzamin, bo od tego jest instruktor. Przepis mówi, że nieznajomość zasad przebiegu egzaminu skutkuje wynikiem negatywnym. Lepiej więc egzaminatora o to nie pytać
Bareq

Postprzez Cyberix » wtorek 11 maja 2010, 15:52

Cyberix

Postprzez Cult » wtorek 11 maja 2010, 16:34

To może ja pomogę. Także dzisiaj miałem egzam na kat. A (zdany 8) )
Mnie na kursie uczyli tak (a potem wytłumaczył to jeszcze raz dokładnie egzaminator):
-podchodzisz do motocykla, pokazujesz 2 wylosowane rzeczy oraz koniecznie naciag lańcucha
- przepychac motor 5m ( koniecznie na złozonej stopce)
- przygotowanie sie do jazdy - lusterka ( zanim wsiądziesz na motor zdejmij stopke)
I co do tej ósemki to najpierw jest 8-semka, a dopiero potem slalom, czyli po przygotowaniu się do jazdy, orientujesz się o możliwości ruszenia i odrazu jedziesz na ósemka, robisz 5 kółek, wyjezdzasz, jedziesz na poczatek slalomu i ją zaczynasz :> (ogarniaj tam ogladanie się glową przy zmianie kierunkow)
A dalej goreczka, hamowanie do miejsca i awaryjne.
Pozdrawiam i powo
Cult

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 16:56

a jak po upewnieniu sie i ruszeniu dojade do tej osemki to mam sie zatrzymac przed wjazdem na nia i ruszyc? czy wjezdzam bez zatrzymania? ii po przejechaniu 5x8 to wyjezdzam z niej i jade na poczatek slalomu od razu,tak? (prosto, a nie pomiedzy pacholkami). dobrze mowie?
Lukasz982

Postprzez Cult » wtorek 11 maja 2010, 16:59

Przed ósemka się nie trzeba zatrzymywać, a po niej odrazu na slalom i nie pomiędzy pachołkami. Reasumując zaczynasz slalom w miejscu przeciwnym do ósemki.
Cult

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 17:06

aa do tej osemki to obojetnie ktoredy dojade? ruszam, zawracam sie i jade prosto do niej? bo motocykl mam ustawiony w przeciwnym kierunku.
Lukasz982

Postprzez Cult » wtorek 11 maja 2010, 17:11

Już trochę kolego nie ogarniam :roll:
No wjezdzasz na osemke z obojętnie której strony ( naczy w miejscu gdzie linia jest przerwana). Skoro maasz moto przeciwnie do niej to logiczne, że w takim przypadku trzeba zawrócić.
Cult

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 17:14

dobra dobra, spoko;D Sorry za tyle pytan ale jestem cholernie zdenerwowany. egzaminator <&%#$@> mi namieszal i byl chamski i wulgarny. Masakra. Egzamin na B zdalem za 1 razem, zadnego bledu nie mialem a tuu taka komedia...

Dzięki za pomoc!
Pozdro
Lukasz982

Postprzez dylek » wtorek 11 maja 2010, 19:15

swoją drogą to kogoś pogięło...
co za różnica, czy dojedziesz do 8 prosto czy utrudniając sobie (slalomem)
Zrobiłeś 5x8 ?? No to o co mu biega ??
Chce potem jeszcze slalom to robisz slalom i gra gitara...
Ja tam nie widzę błędu w tym, że dojechałeś/wyjechałeś tą ósemkę z ozdobnikiem jakim był dodatkowy slalomik :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 19:51

No zrobilem 5x8.. no ale widocznie nie spodobało mu sie moje utrudnienie ;D nic nie zrobie. a jeśli na kolejnym egzaminie znowu trafi mi sie ten sam egzaminator no moge go zmienic? do kogo mam sie zgłosic w tej sprawie? i jak to zrobic? wychodzi kolo z pokoju, patrze ze to ten sam i mowie 'Panie, nie chce Pana, dajcie mi innego!'? :lol: :lol: :lol: mam sie zglosic do jakiegos kierownika czy dyrektora?
Lukasz982

Postprzez Lukasz982 » wtorek 11 maja 2010, 20:36

Czyli zaczynając od początku:
1. prezentacja
2.zestawienie motocykla ze stopek, przepchniecie motocykla 5m i ponowne ustawienie na stopkach
3. Przygotowanie się do jazdy
4.upewnienie sie o mozliwosci jazdy i płynne ruszenie z miejsca
5.Bezpośredni przejazd pod osemke, wjazd na nią bez zatrzymania i 5x przejechanie po niej (+głowa), nastepnie wyjazd z niej jadąc wzdłuz pachołków, przy ostatnim zawracam i zatrzymuje sie
6.ruszenie i jazda slalomem miedzy 5 pacholkami, zawrocenie przy ostatnim i powrot do pierwszego i zatrzymanie.
7. podjazd na wzniesienie, zatrzymanie i płynne ruszenie z miejsca
8. wyjazd na miasto

tak ma wygladac? czy jeszcze cos pominalem?

Ale was męczę, nie? ale chce wiedziec wszystko na 100% zeby drugi raz nie dać dupy. :D :lol:
Lukasz982

Powrót do Egzamin na prawo jazdy