Co się stało?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Co się stało?

Postprzez mpaszko » środa 09 marca 2005, 21:29

Nareszcie 50 dyrektorów WORD może spać spokojnie.
Ministerstwo Ifrastruktury pod ich naciskiem wycofało się z "rewolucji w szkoleniu i egzaminowaniu".
Wniosek wynika z tego prosty dalej będziemy się "taplać" w starym bagnie.
A może tak każdy z forumowiczów napisałby do Ministerstwa Infrastruktury /krzysztof.opawski@mi.gov.pl/co o tym myśli ?
Bowiem na skandal zakrawa ,aby 50/dyrektorzy WORD/ życzliwych decydowało o dalszej bezsilności i zgrzytaniu zębami tysięcy ludzi..
mpaszko

Postprzez Sławek_18 » środa 09 marca 2005, 22:18

polska polska i jeszcze raz polska...
My szaraczki nic nie zrobimy, no moze poza mozliwoscia wygrania w totka na egzaminy na prawo jazdy. I czy myslisz, ze wogole pofatyguje sie odpisac na taki meil?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez wiruswww » środa 09 marca 2005, 22:25

Już napewno się tacy znaleźli co napisali do ministerstwa, ja nie zamierzam bo nie wierze że jeden meil coś zmieni, zignorują nas. Co my możemy zrobić?? NIC!!
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Harry » środa 09 marca 2005, 23:23

Błąd!!!! Jeśli każdy mysli, że jego głos się nie liczy, to dalej będzie jak jest. Najlepiej poddać się i narzekac....Jest demokracja czy nie??
Einmal ist keinmal :)

Prawo jazdy kat. B:-)
Harry

Postprzez wiruswww » środa 09 marca 2005, 23:28

Fakt, trochę źle to napisałem, nie do końca o to mi chodziło.

Wcale nie uwarzam że jden głoś się nie liczy, wszyscy którzy mnie znają wiedzą że zawsze walczę o swoje, ale jeśli chodzi o ten specyficzny przypadek to nie sądze abyśmy coś zdziałali. poprostu dyrektorzy WORD mają większe przebicie niż my, w tej sprawie nasze meile nic nie pomogą. Wysyłaliśmy maile w sprawie podatku vat za internet, i co pomogło? Naprawde nic nie możemy zrobić w tej sprawie.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » środa 09 marca 2005, 23:44

Rewolucja "zdechła" bo panowie z WORDów doszli do wniosku, że rezygnacja z placu zwiększy zyżycie paliwa bo więcej będzie się jeździło po mieście, wydłuży się ponadto czas pracy egzaminatorów :wink: a instalacja kamer też kosztuje.
Czyli podali przyczyny czysto ekonomiczne :wink: .
Na szczęście to chyba tylko chwilowa cisza bo już instruktorzy organizują protesty.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2739

Natomiast w środowisku instruktorów OSK i WORDów krąży projekt, którego intencją jest zawarcie kompromisu między tymi dwoma grupami branżowców.

Skoro więc istotną barierą w uchwaleniu oczekiwanych zmian w przepisach szkoleniowych i egzaminacyjnych są koszty jakie ponoszą WORDY- należy je uwolnić od tych kosztów.
Dlaczego nie zwolnić Wordów z obowiązku utrzymania taboru samochodowego?
Co stoi na przeszkodzie aby kandydaci na kierowców zdawali egzamin na samochodzie OSK w którym pobierają nauki?
A właściciele OSK wreszcie mieliby wolną rekę w wyborze marki pojazdów, wykorzystywanych do szkolenia.
Dziś wybór jest uzależniony od tego jaki samochód posiada WORD.

Całość można przeczytać w specjalnym numerze "Drogowskazu"
ella
Moderator

Re: Co się stało?

Postprzez młody » czwartek 10 marca 2005, 10:26

mpaszko napisał(a):Bowiem na skandal zakrawa ,aby 50/dyrektorzy WORD/ życzliwych decydowało o dalszej bezsilności i zgrzytaniu zębami tysięcy ludzi..

Nawet nie 50.Nie wszyscy są przeciw
14.12.2004-pierwszy egzamin-spaprałem miasto
14.01.2005-zdane
młody

Re: Co się stało?

Postprzez ella » czwartek 10 marca 2005, 11:15

młody napisał(a):
mpaszko napisał(a):Bowiem na skandal zakrawa ,aby 50/dyrektorzy WORD/ życzliwych decydowało o dalszej bezsilności i zgrzytaniu zębami tysięcy ludzi..

Nawet nie 50.Nie wszyscy są przeciw

Nieoficjalnie wiadomo, że propozycje zablokowało kilku niechętnych zmianom dyrektorów wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego.
Kilku, ale chyba bardzo wpływowych :wink:
ella
Moderator

Postprzez Kasia » czwartek 10 marca 2005, 21:04

Proponuję przeczytać artykuł w Motorze (nr 9)....
Nie 50 dyrektorów, tylko CZTERECH.....
A koszty....WORD za rok 2003 zarobił na czysto od około 250 tysięcy złotych....zależnie od miasta....
A reszta niech będzie milczeniem....
Kasia

Postprzez martinez » sobota 12 marca 2005, 16:45

ella napisał(a):Rewolucja "zdechła" bo panowie z WORDów doszli do wniosku, że rezygnacja z placu zwiększy zyżycie paliwa bo więcej będzie się jeździło po mieście, wydłuży się ponadto czas pracy egzaminatorów

I myślę, że dobrze się stało. Na placu dość łatwo możesz się wybronić z poprawności wykonania manewru. Wyobrażasz sobie sytuację, gdy na parkingu marketu zaczynasz wjeżdzać między dwa lexusy, a pan egzekutor wciska hamulce i mówi, że wjeżdzasz zbyt ryzykownie? To dopiero stałoby się zmorą...

Pozdro,
M
martinez

Postprzez młody » sobota 12 marca 2005, 21:29

martinez napisał(a):
ella napisał(a):Rewolucja "zdechła" bo panowie z WORDów doszli do wniosku, że rezygnacja z placu zwiększy zyżycie paliwa bo więcej będzie się jeździło po mieście, wydłuży się ponadto czas pracy egzaminatorów

I myślę, że dobrze się stało. Na placu dość łatwo możesz się wybronić z poprawności wykonania manewru. Wyobrażasz sobie sytuację, gdy na parkingu marketu zaczynasz wjeżdzać między dwa lexusy, a pan egzekutor wciska hamulce i mówi, że wjeżdzasz zbyt ryzykownie? To dopiero stałoby się zmorą...

Pozdro,
M

Jasne-to może lepiej pomiędzy dwoma Maybachami :twisted: :twisted: ?
(Sytuacja którą przedstawiłeś jest dość skrajna)
To była szansa na zlikwidowanie bezsensownej(moim zdaniem!!) nauki jazdy po placu która zwykle zabierała połowe czasu.Można by go przeznaczyć np na jazde za miasto.Na parkingu nie musisz przejmować się dupnymi liniami,najczęściej jest dużo więcej miejsca,a co ważne można parkować w dowolny sposób.A nawet jeśli byłoby to taką zmorą to dlaczego tych czterech wszechmocnych tak protestuje???-toż to idealna sytuacja na ulewanie i kasa dalej leci.Bo zwiększy się zużycie paliwa?-wystarczyło by parkowanie na samym początku egzaminu.Czy w jakimś innym kraju jest coś takiego jak u nas?-chyba nie i jakoś sobie radzą.
14.12.2004-pierwszy egzamin-spaprałem miasto
14.01.2005-zdane
młody

Postprzez wiruswww » sobota 12 marca 2005, 23:43

Nic dodać nic ując, doskonale skomentowana sprawa. Po co komu ten plac, tam się tylko uczy jazdy na pamięć, a nie faktycznie umiejętności parkowania, tę umiejętnośc zdobywa się jak już się jeździ swoim autkiem.
wiruswww

nic się nie stało

Postprzez mirinda » niedziela 13 marca 2005, 00:11

Młody nie masz racji, jezeli Ty bedziesz miał furę porządną a taka nauka jazdy na parkingu ci ją porysuje to będziesz z tego zadowolony?Plac moze być, inne kraje nam go zazdroszczą np. Niemcy, ale trzeba go uprościć.Mozna bramki wykonywać np na czas 5 minut na rękaw , lub kopertę lub powiększyć stanowiska.Kursant będzie miał mniej stresu, a egzaminator mniej nerwów.Manewry na mieście nie bo egzaminator jednemu zdającemu wybierze miejsce do parkowania szerokie a drugiemu wąskie i znowu będą problemy , nie pomoze nawet kamera,Zresztą jak bedzie ktoś zle kręcił kierownicą (w odczuciu egzaminatora) to moze on przerwać egzamin a na placu jak nie wiedzie w słupek lub linię to jeszcze można się uratować.Wracając do nauki jazdy na placu jak ktos nie radzi sobie z parkowaniem zawsze moze trenować więcej niż godziny kursowe, to samo dotyczy jazdy miejskiej. Prawo jazdy zdobywa się raz w życiu podobnie jak matura dlatego trzeba się uczyć dotąd jak zdobędzie się wszystkie umiejętności.Są auto szkoły takie które czekają na to by zlikwidować plac( mniej kosztów) ale kto nauczy wtedy parkowania i innych związanych z tym manewrem umiejętności np jazda na półsprzęgle, regulacja lusterek do parkowania i inne,pojezdzą trochę na mieście ze dwa razy zaparkują na pustym parkingu a egzaminator na pewno pustego parkingu nie wybierze i co wtedy???
mirinda

Postprzez jkz » niedziela 13 marca 2005, 08:48

Nie sadze żeby inne kraje zazdrościły nam placu... a szczególnie te bogate, jak np. Niemcy. Gdyby niemcy zazdrościli nam placu, zbudowali by napewno swoje bo ich na to stać.
jkz

Postprzez wiruswww » niedziela 13 marca 2005, 10:34

Pamietajcie ze egzaminator odpowiada za egzamin, tzn jak osoba egzaminowana porysuje komus samochod to wlasnie egzaminator za to odpowie tak więc nie sądze aby celowo wybierali przepełnione parkingi. Kamera nie pomorze, przecież rozmiast stanowiska bedzie widoczny na zarejestrowanej taśmie. Co do szkolenia to chciałbym zauważyć że w czasie kursu parkowania nie uczyłem się tylko na placu ale także na normalnych miejskich parkingach. Kto wybierze OSK w którym nie uczy się parkowania na mieście, jazdy na półsprzęgle. Uważam że należy jak najszybciej skończyć z jazdą na centymetry na rzecz faktycznego sprawdzenia umiejętności potencjalnego kierowcy, przecież zupełnie inaczej pakuje się między słupkami, a inaczej miedzy samochodami.
wiruswww

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy