Kat C+E Word Wrocław PYTANIE!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat C+E Word Wrocław PYTANIE!!

Postprzez CzarOdziej » wtorek 14 czerwca 2011, 18:02

Witam miałem dziś swój egzamin na kat. C+E we Wrocławiu. (Wynik: Negatywny) Mam pytanie od ludzi którzy nie dawno zdawali czy to normalne żeby zaczep w ciężarówce nie chciał złapać bolca z przyczepy?! 7 razy próbowałem go sprzęgnąć ( zaczep od przyczepy za każdym razem był w gnieździe solówki) ale bezpiecznik nie chciał zaskoczyć i się schować. Nic nie dawało szarpanie przód, tył. Wskoczył dopiero za 8 razem i do teraz nie wiem jak to się stało.Na kursie zaczep wskakiwał aż miło za 1 razem tu takie przygody ;/ Ma ktoś jakieś doświadczenia/bądź porady? Był to mój 1 egzamin. Czy można złożyć zażalenie na zły stan techniczny samochodu? P.s. oblałem na mieście.
CzarOdziej

Re: Kat C+E Word Wrocław PYTANIE!!

Postprzez szkoda » wtorek 14 czerwca 2011, 20:28

Witam kolege!
Prrzerabialem temat zaczepu we wroclawskim MANie niecaly rok temu, kiedy to ja zdawalem egzamin E/C ... Jego stan wowczas byl oplakany, domyslam sie ze teraz moze byc tylko gorzej.
Od razu ustalmy, ze w tym samochodzie NIE SA normalne dwie rzeczy:
- caly zaczep wygina sie na lewo i prawo, zamiast naprowadzac dyszel przyczepy aby ten wpadl do srodka
- bolec nawet przy bardzo mocnym szarpaniu nie chce wskoczyc do srodka

Nie ma nic w tym dziwnego biorac pod uwage fakt, ze ten mechanizm jest maltretowany codziennie kilkadziesiat razy przez osoby ktore maja o laczeniu przyczep jeszcze male pojecie ... Zaczep ten przyjal zapewne w swojej karierze setki 'strzalow' ktore usprawiedliwiaja jego aktualne dzialanie. Nic nie usprawiedliwia natomiast wroclawskiego WORDU, ktory po prostu nie dba o stan techniczny tego pojazdu. Wszak kazdy nie zdany egzamin to dla nich pieniadze (w przypadku kat. E/C calkiem nie male). Jezeli masz sile i ochote, pisz odwolanie. Mi sie nie chcialo.

Moja rada, to ustawienie dyszla przyczepy znacznie wyzej niz wydaje Ci sie, ze jest dobrze. Po pierwsze, gdy wsiadasz do samochodu on sie poziomuje i tyl podnosi sie troche do gory. Po drugie, dyszel wchodzacy do zaczepu wyzej, powinien zahaczyc o bolec ktory znajduje sie na gorze i spowodowac jego zamkniecie. Ja po dwoch nie zdanych na laczeniu egzaminach, wymyslilem takie rozwiazanie, zastosowalem no i udalo sie :) Jest to oczywiscie kwestia szczescia, ale jezeli bolec nie chce spasc podczas szarpania, a o wbiciu go reka nie ma mowy to taki sposob jest calkiem sensowny.

Ja zdalem za trzecim razem, czyli za pierwszym kiedy udalo mi sie zapiac przyczepe i zostalem dopuszczony do placu i miasta. Trzymam za Ciebie kciuki! Koniecznie daj znac, czy sie udalo :)
szkoda

Postprzez CzarOdziej » środa 15 czerwca 2011, 20:40

No powiem Ci że jak gadałem ze swoim instruktorem to też mówił że 80% nie zdaje właśnie z powodu tego zaczepu. Nie chce się odwoływać bo w WORDzie pewnie każdy każdego zna i jak moje nazwisko pójdzie w obieg to po zawodach. W piątek zapisuje się na kolejny egzamin i zrobię tak jak mówisz czyli wysoko ustawie zaczep od przyczepy :) Dzięki za poradę <piwo>
CzarOdziej

Postprzez szkoda » czwartek 16 czerwca 2011, 15:13

Sprzeganie przyczepy, luk do tylu no i garaz tylem sa to newralgiczne punkty egzaminu E/C. Ostrzegam Cie przed garazem tylem (mogles go teraz nie robic, jezeli wylosowales inny zestaw), ale na placu wordowskim miejsce do jego wykonania jest usytowane tak, ze ustawiajac sie zestawem i patrzac w prawe lusterko nagle widzisz kilka roznych pacholkow i glupiejesz - nie wiesz pod ktory cofac.
Z ciekawosci - co zrobiles na miescie, ze nie zdales ?
szkoda

Postprzez CzarOdziej » czwartek 16 czerwca 2011, 18:25

Dałem się zrobić w karola jak świeżak. Chciałem zawrócić w miejscu nie dozwolonym, Egzaminator mnie podpuścił a ja się dałem złapać :( Nie wiem dokładnie jaka to ulica, wiem że po skręceniu w lewo z Armii Krajowej za jakiś km był szpital a za szpitalem rondo i tam mogłem jedynie zawrócić. A ja chciałem na 1 albo 2 skrzyżowaniu gdzie znaki wskazują że auta mogą zawracać ale tylko osobowe bo po skręcie w lewo jest zakaz dla ciężarówek w określonych godzinach.
CzarOdziej

Postprzez szkoda » piątek 17 czerwca 2011, 11:58

Borowska, tez tam zawracalem na egzaminie, zarowno na C jak i na E/C.
Nie wiem gdzie chciales tam zawrocic wczesniej niz przed rondem, szesnastometrowym zestawem, przeciez tam jest tak wasko, ze osobowka trzebaby bylo robic to "na trzy" :)
Pzdr!
szkoda

Postprzez CzarOdziej » piątek 17 czerwca 2011, 22:49

Wiesz problem był w tym że za wszelką cenę chciałem zdać za 1 razem i przyznam się bez bicia - zjadł mnie stres :(
CzarOdziej

Powrót do Egzamin na prawo jazdy