Prawo jazdy na starych (obecnych) zasadach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy na starych (obecnych) zasadach

Postprzez vito94 » wtorek 30 sierpnia 2011, 19:53

Witam.
Czy jeżeli urodziłem się w kwietniu '94, kurs na prawo jazdy zacząłbym w styczniu na starych zasadach, to czy jest szansa że egzamin w kwietniu będę miał również na tych obecnych zasadach, czy będę musiał już męczyć się z nowymi? Jest to dla mnie ważne nie tylko ze względu na poziom trudności egzaminu teoretycznego, ale także na to, że maja wejść większe restrykcje co do stanu zdrowia, a mój wzrok ledwie łapie się na te obecne :). Z góry dzięki za odpowiedź.
vito94

Re: Prawo jazdy na starych (obecnych) zasadach

Postprzez ella » wtorek 30 sierpnia 2011, 20:06

Na nowych
ella
Moderator

Postprzez vito94 » wtorek 30 sierpnia 2011, 20:21

A jak jest z zaświadczeniem lekarskim? Z tego co się orientuję, należy je nabyć przed rozpoczęciem kursu, czyli np. ja musiałbym w styczniu. Czy jest taka szansa że nie każą mi wypełniać tej całej "ankiety zdrowotnej pod rygorem prawa"?
vito94

Postprzez Aiden » wtorek 30 sierpnia 2011, 20:23

Badania lekarskie miałem bodajże na 2, lub 3 spotkaniu. Jakoś na początku.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Postprzez vito94 » wtorek 30 sierpnia 2011, 20:33

Ustawa ma ponadto zapobiec wydawaniu praw jazdy osobom, które nie powinny prowadzić pojazdów ze względu na stan zdrowia. Sposobem na to ma być wprowadzenie ankiety zdrowotnej, wypełnianej pod rygorem odpowiedzialności karnej.

(Źródło: interia.pl)

Dokładnie chodzi mi o to. Mój stan zdrowia obecnie stawia mnie na granicy możliwości posiadania prawa jazdy na obecnych zasadach (jedni lekarze mówią, że mogę je posiadać, inii, że raczej nie). Obawiam się tej ankiety, nie wiem o co w niej chodzi, i zastanawiam się czy gdybym zaczął prawko w styczniu, to czy jest szansa na ominięcie tego, za przeproszeniem, g**na.
vito94

Postprzez adalberthus » środa 31 sierpnia 2011, 13:25

Orzeczenie lekarskie wystawione musi być przed rozpoczęciem kursu, najpóźniej w dniu jego rozpoczęcia. Ważne jest na czas określony przez lekarza przeprowadzającego badanie. I to on orzeka, kiedy należy przeprowadzić następne.
I jeżeli ważność jego będzie w dniu egzaminu, to nikt nie będzie Cię wysyłał na kolejne badanie.
Ale musisz wziąć pod uwagę, że przy wadzie wzroku, jak piszesz poważnej, dostaniesz badanie co najwyżej na rok i po tym terminie Twoje prawko nie będzie ważne, aż do przeprowadzenia następnego badania. I ono wtedy będzie już na pewno na nowych zasadach.
Dalej, przy wadzie wzroku, jak sam piszesz, na granicy ( którą sobie sam określiłeś) dopuszczenia, zastanów się, czy nie będziesz zagrożeniem w ruchu drogowym.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Powrót do Egzamin na prawo jazdy