odwołać się????????????

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

odwołać się????????????

Postprzez dorocia19894 » poniedziałek 10 października 2011, 20:32

pomocy, ja miałam dzisiaj egzamin, został przerwany, bo jak to stwierdził egzaminator "nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdza pojazd". jednak pieszy nie przechodził przez jezdnie, był minimum metr od niej i zatrzymał się dodam,że migało mu już zielone światło. Egzaminator stwierdził, że był już nogą na jezdni a to nie prawda, był po mojej prawej stronie, więc zauważyłabym to, a on ewidentnie stał metr od jezdni. czy myślicie że powinnam spróbować się odwołać?
dorocia19894

Re: odwołać się????????????

Postprzez ks-rider » poniedziałek 10 października 2011, 20:47

Zadam Ci pytanie, czy Ty weszla bys na przejscie dla pieszych gdy widzisz, ze jadace auto nie zatrzymuje sie aby umozliwic Ci przejscie ?

Decyzja byla jak najbardziej sluszna.

:wink:
ks-rider

Postprzez dorocia19894 » poniedziałek 10 października 2011, 20:49

tylko że ten pieszy dopiero dochodził do przejscia, jak stanął przed przejściem to dlatego że ja już przez nie przejeżdżałam
dorocia19894

Postprzez rusel » poniedziałek 10 października 2011, 20:55

jezeli egzaminator twierdzi ze postawil stope na jezdni a ty nie, to tylko nagranie to rozstrzygnie
rusel

Postprzez dorocia19894 » poniedziałek 10 października 2011, 20:58

pisałam wniosek o udostępnienie nagrania, ale co jeżeli miałam rację?
dorocia19894

Postprzez cman » poniedziałek 10 października 2011, 20:58

dorocia19894 napisał(a):tylko że ten pieszy dopiero dochodził do przejscia, jak stanął przed przejściem to dlatego że ja już przez nie przejeżdżałam

Ale on miał zielone światło, które uprawnia go do wejścia na przejście, bezwarunkowo. Więc Ty masz jechać tak, żeby on w każdym momencie mógł na to przejście wejść - jeżeli w pobliżu jest pieszy, nie jedziesz. To nie jest zwykłe przejście, bez sygnalizacji, gdzie pieszy nie może wchodzić bezpośrednio przed jadący pojazd.
cman

Postprzez dorocia19894 » poniedziałek 10 października 2011, 21:04

tylko chodzi o to że ten pieszy szedł chodnikiem więc czy za każdym razem mam stanąć przed przejściem(nawet jak nikt nie będzie szedł) i czekać aż zapali się czerwone,żeby mi nie powiedziano że nie ustąpiłam komuś pierwszeństwa? przecież jak on dochodził do przejscia(był metr od niego) to ja byłam już na przejściu.
dorocia19894

Postprzez cman » poniedziałek 10 października 2011, 21:06

Nie za każdym razem stać i czekać, tylko zbliżając się do przejścia obserwować sytuację wokół niego i jeżeli istnieje szansa, że ktoś znajdujący się w bezpośredniej bliskości może chcieć z niego skorzystać, to należy zwolnić, a w razie potrzeby zatrzymać się.
cman

Postprzez dorocia19894 » poniedziałek 10 października 2011, 21:09

wygląda na to że najlepszym rozwiązaniem będzie jak pojade z osobą znającą się na tym zobaczyć nagranie bo inaczej zawsze będzie niepewność, ale spróbować mogę
dorocia19894

Postprzez rusel » poniedziałek 10 października 2011, 21:53

byc moze ten pieszy wchodzil na przejscie skoro widzial sygnalizator i musial sie wycofac, trzeba uwaznie obserwowac sygnalizatory kiedy wjezdzamy na droge poprzeczna
rusel

Postprzez dorocia19894 » wtorek 11 października 2011, 07:36

wiem,że trzeba ale jak dojeżdżałam już migało zielone światło a w samym momencie kiedy egzaminator zatrzymał auto nie zwróciłam dobrze uwagi ale wydaje mi się że było już czerwone bo auta ruszyły a pieszy nie szedł
dorocia19894

Postprzez ks-rider » wtorek 11 października 2011, 13:03

dorocia19894 napisał(a):tylko że ten pieszy dopiero dochodził do przejscia, jak stanął przed przejściem to dlatego że ja już przez nie przejeżdżałam

Czyli mial wejsc prosto pod prowadzone przez Ciebie auto ?

dorocia19894 napisał(a):tylko chodzi o to że ten pieszy szedł chodnikiem

No a niby czym mial isc ? Lesna drozka ? W miescie do chodzena sa chodniki a przejscia dla pieszych z nimi granicza.

dorocia19894 napisał(a):więc czy za każdym razem mam stanąć przed przejściem(nawet jak nikt nie będzie szedł) i czekać aż zapali się czerwone,żeby mi nie powiedziano że nie ustąpiłam komuś pierwszeństwa? przecież jak on dochodził do przejscia(był metr od niego) to ja byłam już na przejściu.

Ty no nie przesadzaj, abstrachujac od tego, ze podpisujac wniosek o wydanie PJ nie otrzymalas prawa do jazdy bez zatrzymywania sie ani licencji " 00 ", oraz, dwa, to jezeli tak sie zlozy to moze sie zdarzyc, ze na 10 czy wiecej przejsc moze dojsc do sytuacji, gdzie bedziesz musiala sie zatrzymac aby przepuscic pieszego. Co wtedy ? na trzecim czy czwartym dasz w rure bo juz pare razy sie zatrzymalas ? Troche smieszne myslenie - nie uwazasz ?

Dla mnie wynika jasno, ze nie obserwowalas przejscia i nie umozliwilas pieszemu przejscia

P.S. Jak Ci kiedys dzieci rowerkami przez przejscie na czerwonym beda przejezdzac to rozjedziesz je tylko dlatego, ze sama masz " Zielone " ? ? ? Jezeli tak, to nie nadajesz sie do publicznego ruchu !

:wink:
ks-rider

Postprzez dorocia19894 » wtorek 11 października 2011, 13:35

jak widze te komentarze to szkoda że nie widzę jak wy jeździcie, bo kogoś pouczać umiecie przemądrzalce takie z Was a sami pewnie nie raz taką sytuacje mieliście!!! idealiści... tylko że nie ma ludzi idealnych i życze wielu pieszysz na przejściach !!!!!!!!!!
dorocia19894

Postprzez daghda » wtorek 11 października 2011, 14:09

dorocia19894 napisał(a):jak widze te komentarze to szkoda że nie widzę jak wy jeździcie, bo kogoś pouczać umiecie przemądrzalce takie z Was a sami pewnie nie raz taką sytuacje mieliście!!! idealiści... tylko że nie ma ludzi idealnych i życze wielu pieszysz na przejściach !!!!!!!!!!

Mnie instruktor heeen dawno temu na kat A i o dziwo potem inny już, ale na B mówili, że kierowca ma mieć oczy dookoła głowy, powinien potrafić przewidzieć wiele rzeczy (analiza przyczyna/skutek). Widać egzaminator uznał, że byłaś zbyt beztroska w okolicy przejścia dla pieszych.

Chcesz to się odwołuj, hodně štěstí...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez cman » wtorek 11 października 2011, 14:16

dorocia19894 napisał(a):jak widze te komentarze to szkoda że nie widzę jak wy jeździcie (...)

Zapraszam, najczęściej Kraków i okolice, jeśli masz blisko to daj znać przez PW i będziesz mogła zobaczyć.

A tak generalnie radziłbym trochę mniej doszukiwać się u innych, a trochę więcej u siebie.
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy