Zgoda rodziców na egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zgoda rodziców na egzamin

Postprzez scorpio44 » sobota 31 grudnia 2011, 20:26

Powiedzcie mi, na jakiej podstawie WORD w mojej mieścinie przy zapisywaniu się nawet na egzamin kategorii B wymaga zgody rodziców, jeżeli w momencie zapisywania się osoba nie ma ukończonych 18 lat? Dla mnie to jest jakaś komedia, aczkolwiek nie wiem nawet za dobrze, jak to jest w innych miastach.

O ile udało mi się ustalić, to przepisy rozporządzenia (chyba że są jeszcze jakieś inne, których nie znam) nie wymagają zgody rodziców na egzaminy żadnych kategorii (nawet tych, które można zdawać w wieku 16 lat), zgoda jest potrzebna tylko na rozpoczęcie szkolenia. Aczkolwiek wymóg taki w wypadku tych "małoletnich" kategorii nie byłby dla mnie niczym zaskakującym. Ale jak można wymagać zgody rodziców na egzamin, który delikwent będzie zdawał będąc już pełnoletnim?! Tego już nie ogarniam.
scorpio44

Re: Zgoda rodziców na egzamin

Postprzez Fistaszek » sobota 31 grudnia 2011, 22:44

Z tego co wiem na egzamin mozesz sie zapisac najwcześniej w dniu urodzin :wink:
A co do wcześniej zapisu to nie wiem...
Fistaszek

Postprzez Paula1992 » niedziela 01 stycznia 2012, 19:10

word Konin też wymaga zgody rodziców, nawet jeżeli zdający ma ukończone 18 lat w momencie zapisywania się na egzamin
Paula1992

Postprzez dylek » niedziela 01 stycznia 2012, 19:47

scorpio44 napisał(a):Powiedzcie mi, na jakiej podstawie WORD w mojej mieścinie przy zapisywaniu się nawet na egzamin kategorii B wymaga zgody rodziców, jeżeli w momencie zapisywania się osoba nie ma ukończonych 18 lat?

scorpio44- nie zastanawiałem się niby nad tym wnikliwie, ale z tego co kojarzę to WORD ma obowiązek weryfikowania składanych dokumentów..
Skoro szkolenie odbyło się przed skoczeniem 18 lat, to powinno miec zgodę rodziców..
Może po to im to potrzebne, by sprawdzic, czy szkolono zgodnie z prawem :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » niedziela 01 stycznia 2012, 20:19

Ale z tego co zrozumiałem to Word wymaga pozwolenia na przystąpienie do egzaminu, a nie tego pozwolenia na szkolenie.

@Paula1992 pozwolenie od rodziców dla kogoś, kto ma 18... sorry, ale w to nie uwierzę. jakby mnie poprosili o coś takiego w wordzie to bym na miejscu wyśmiał.
lith

Postprzez ella » niedziela 01 stycznia 2012, 21:05

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami

Dokumenty wymagane przy zapisie na egzamin
(...)
Pisemną zgodę rodziców lub opiekuna, jeżeli nie ukończyła 18 lat,

nawet jeżeli zdający ma ukończone 18 lat w momencie zapisywania się na egzamin
:D A jak ktoś ma 60 lat i nie ma już rodziców to co?

Fistaszek napisał(a):Z tego co wiem na egzamin mozesz sie zapisac najwcześniej w dniu urodzin

Od razu widać, że nie zaglądałeś do FAQ bo byś się dowiedział, że nie masz racji.
ella
Moderator

Postprzez cman » niedziela 01 stycznia 2012, 21:18

ella napisał(a):
Dokumenty wymagane przy zapisie na egzamin

Z którego konkretnie paragrafu to jest, bo ja tego nie widzę.
cman

Postprzez ella » niedziela 01 stycznia 2012, 21:27

Takie info o dokumentach potrzebnych do zapisu na egzamin można wyczytać na stronach WORD z podaniem tego właśnie rozporządzenia. ( czy tam jest taki zapis to nie wnikałam )
ella
Moderator

Postprzez cman » niedziela 01 stycznia 2012, 21:41

Czyli wygląda na powszechnie przyjętą nadinterpretację, bo w rzeczywistości rozporządzenie mówi:

Rozporządzenie napisał(a):§ 5. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w następujących przypadkach, po otrzymaniu:
1) od osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia – za pośrednictwem ośrodka:
(...)
d) pisemnej zgody rodziców lub opiekunów, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,

Mowa jest o wydaniu prawa jazdy, a nie o ośrodku egzaminowania, przystępowaniu do egzaminu czy czegoś w tym stylu.
cman

Postprzez lukalg » poniedziałek 02 stycznia 2012, 21:55

Nie chce zakładać nowego tematu bo to pytanie tu pasuje. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Czy na egzamin można zapisać się przed ukończeniem wymaganego wieku na daną kategorie ,chodzi mi oczywiście o egzamin po urodzinach bo to oczywiste ?
lukalg

Postprzez M.S. » poniedziałek 02 stycznia 2012, 22:09

Na kurs kat B zapisujesz się nie wcześniej jak mając 17 lat i 9 miesięcy. Jak zrobisz kurs, dostajesz zaświadczenie i jedziesz do WORDu. Możesz zapisać się zanim ukończysz 18 lat, ale egzamin nie będzie wcześniej jak w dniu twoich 18 urodzin.
M.S.

Postprzez lukalg » poniedziałek 02 stycznia 2012, 22:15

M.S. napisał(a):Na kurs kat B zapisujesz się nie wcześniej jak mając 17 lat i 9 miesięcy. Jak zrobisz kurs, dostajesz zaświadczenie i jedziesz do WORDu. Możesz zapisać się zanim ukończysz 18 lat, ale egzamin nie będzie wcześniej jak w dniu twoich 18 urodzin.

Chodzi mi o kat. A1 ,ale rozumiem że tutaj tak samo tylko 16 lat zamiast 18 :D

Dokładnie o potwierdzenie tego zdania mi chodziło.
Dziekuje.
lukalg

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 stycznia 2012, 13:18

ella napisał(a):ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami

Trochę mi umknęło, że jeszcze to rozporządzenie może w tej kwestii coś regulować (chociaż cman chyba już udowodnił, że jednak nie).
Gorzej, że elbląski WORD na oficjalne zapytanie o podstawę prawną powołuje się na rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania, w którym słowa na ten temat nie ma.

cman napisał(a):
Rozporządzenie napisał(a):§ 5. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w następujących przypadkach, po otrzymaniu:
1) od osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia – za pośrednictwem ośrodka:
(...)
d) pisemnej zgody rodziców lub opiekunów, jeżeli osoba nie ukończyła 18 lat,

Mowa jest o wydaniu prawa jazdy, a nie o ośrodku egzaminowania, przystępowaniu do egzaminu czy czegoś w tym stylu.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem, będzie miało to zastosowanie w wypadku kategorii A1, B1 i T (kiedy to prawo jazdy jest wydawane w wieku niepełnoletnim). Natomiast w żadnym razie nie może to dotyczyć kategorii B, kiedy osoba zdaje egzamin, a tym bardziej odbiera potem uprawnienia, jako pełnoletnia.

Ogólnie sprawa dotyczy mojego kolegi, a jest to wszystko dla niego o tyle bardziej kłopotliwe, że wychowuje go tylko ojciec, więc potrzebne są jakieś tam dodatkowe papiery poświadczające to (bo potrzebna jest zgoda obojga rodziców). Więc nie dość, że wcześniej przy zapisywaniu się na kurs jego ojciec musiał tracić czas na załatwianie tych wszystkich formalności, to okazało się, że przy zapisie na egzamin WORD wymaga powtórki z tej wątpliwej rozrywki. :/ Ja ogólnie go namawiam, żeby się nie dał i powalczył z nimi, ale co zrobi, to już jego sprawa. :)

Pozostaje np. jeszcze inne pytanie - czy konkretny WORD ma prawo wprowadzić swoje wewnętrzne widzimisię i powiedzieć np. oficjalnie, że wprawdzie przepisy do tego nie obligują, ale takie są ich wewnętrzne zasady i już, i trzeba się do tego dostosować.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 stycznia 2012, 20:43 przez scorpio44, łącznie zmieniany 1 raz
scorpio44

Postprzez cman » wtorek 03 stycznia 2012, 13:31

scorpio44 napisał(a):Czyli jeżeli dobrze rozumiem, będzie miało to zastosowanie w wypadku kategorii A1, B1 i T (kiedy to prawo jazdy jest wydawane w wieku niepełnoletnim). Natomiast w żadnym razie nie może to dotyczyć kategorii B, kiedy osoba zdaje egzamin, a tym bardziej odbiera potem uprawnienia, jako pełnoletnia.

Tak.

scorpio44 napisał(a):Pozostaje np. jeszcze inne pytanie - czy konkretny WORD ma prawo wprowadzić swoje wewnętrzne widzimisię i powiedzieć np. oficjalnie, że wprawdzie przepisy do tego nie obligują, ale takie są ich wewnętrzne zasady i już, i trzeba się do tego dostosować.

Nie sądzę.
cman

Postprzez ella » wtorek 03 stycznia 2012, 20:55

Pozostaje np. jeszcze inne pytanie - czy konkretny WORD ma prawo wprowadzić swoje wewnętrzne widzimisię i powiedzieć np. oficjalnie, że wprawdzie przepisy do tego nie obligują, ale takie są ich wewnętrzne zasady i już, i trzeba się do tego dostosować.

A kto ich tam wie :shock:
Tak samo jak WORDY wprowadzają swoje przepisy odnośnie terminu odwołania egzaminu. W jedych jeden dzień w drugim tydzień a w trzecim wcale nie można.

W jednym WORD mozna wyczytać, że do zapisu na egzamin potrzebna jest pisemna zgoda rodziców lub opiekunów ( dla kategorii A1, B1, T ) a w drugim nie ma tego co napisałam w nawiasie, czyli potrzebują i ci co zapisują się na B przed ukończeniem 18 lat.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy