Gwałtowne hamowanie na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Gwałtowne hamowanie na egzaminie

Postprzez janson123 » poniedziałek 12 marca 2012, 22:34

Witam
Niedługo czeka mnie egzamin wewnętrzny praktyczny i mam jedną wątpliwość dotyczącą gwałtownego hamowania od prędkości co najmniej 50km/h.
Dzisiaj przerabiałem ten element na jazdach i instruktor powiedział mi,że przed gwałtownym hamowaniem powinienem dać prawy kierunek a potem lewy,tak jakbym włączał się do ruchu.Czy to prawda??
Jak wygląda ten element na egzaminie??
janson123

Re: Gwałtowne hamowanie na egzaminie

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 12 marca 2012, 22:54

nie gwałtownego, a awaryjnego.
Maniek5k

Postprzez alice_b » poniedziałek 12 marca 2012, 23:11

wygląda tak samo jak to robisz na kursie
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez janson123 » poniedziałek 12 marca 2012, 23:20

Maniek5k napisał(a):nie gwałtownego, a awaryjnego.

aha..dlatego mi nic w wyszukiwarce nie znalazło..
alice_b napisał(a):wygląda tak samo jak to robisz na kursie

No ale jak mam dać natychmiast na hamulec to raczej nie będę miał czasu na kierunek?
janson123

Postprzez dylek » poniedziałek 12 marca 2012, 23:29

Nie powinniscie być dopuszczeni do egzaminu skoro nie znacie zadań ..
Hamowanie awaryjne i zatrzymanie z prędkości min 50km/h w wyznaczonym miejscu to 2 różne zadania...
Za ich pomieszanie i stworzenie przez to zagrożenia BRD przesiadka od razu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szofer80 » poniedziałek 12 marca 2012, 23:37

Jak można stworzyć zagrożenie myląc te dwa manewry? Ten co jedzie z tyłu ma obowiązek zachować bezpieczny odstęp od poprzedzającego pojazdu, jeśli wjedzie w tyłek to jest jego wina bo nie zachował odstępu. Niemniej jeśli ktoś pomyli te dwa manewry jest to zadanie wykonane nieprawidłowo ale zagrożenia BRD raczej nie ma.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 00:02

hamowaniem awaryjnym bez powodu nie można stworzyć zagrożenia?
lith

Postprzez dylek » wtorek 13 marca 2012, 07:32

szofer80 napisał(a):Jak można stworzyć zagrożenie myląc te dwa manewry? Ten co jedzie z tyłu ma obowiązek zachować bezpieczny odstęp od poprzedzającego pojazdu, jeśli wjedzie w tyłek to jest jego wina bo nie zachował odstępu. Niemniej jeśli ktoś pomyli te dwa manewry jest to zadanie wykonane nieprawidłowo ale zagrożenia BRD raczej nie ma.

szofer80- za odpowiedź na pytanie niech posłuży ten link....
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090520/REGION/72598447
dylek
Moderator

Postprzez Maniek5k » wtorek 13 marca 2012, 13:55

bezsensowny artykuł. Jakby akurat kamery nie było w aucie, to ja na miejscu hamujacego awaryjnie leciałbym w zaparte ze widziałem psa/kota/chomika/wiewiórkę czy innego jeżozwierza na srodku jezdni albo wskakujacego na droge. Wina jest tego z tyłu, bo nie zachował odstępu i wjechał mi w dupsko w sytuacji, która ode mnie wymagała hamowania awaryjnego.
Maniek5k

Postprzez rusel » wtorek 13 marca 2012, 19:47

Hamowanie awaryjne wykonujemy na egzaminie tylko w przypadkach kiedy kursanta zmusza do tego sytuacja, nie jest to zadanie egzaminacyjne, hamowanie do miejsca w wyznaczonym miejscu od predkosci conajmniej 50km/h powinno odbyc sie w sposob bezpieczny, plynny bez gwaltownej reakcji bo chyba wszyscy wiemy po co jest takie zadanie....? co do przerwania egzaminu nie zawsze ten kto najezdza na tyl jest jedyna winna osoba, owszem mandat otrzyma ale jezeli gwaltowne hamowanie bylo nie do konca zasadne to egzamin moze zostac przerwany mimo prawnych konsekwencji dla kierujacego ktory najechal na tyl.
rusel

Postprzez skov » wtorek 13 marca 2012, 20:03

rusel napisał(a):Hamowanie awaryjne wykonujemy na egzaminie tylko w przypadkach kiedy kursanta zmusza do tego sytuacja, nie jest to zadanie egzaminacyjne...

a poz.10 tabeli zadań egzaminacyjnych o czym mówi?
skov

Postprzez lith » wtorek 13 marca 2012, 20:39

Ja tam miałem oba hamowania. I awaryjne, i w wyznaczonym miejscu.
lith

Postprzez rusel » wtorek 13 marca 2012, 21:07

poz.10 tabeli zadań egzaminacyjnych o czym mówi?

mowie o kat b

co wiecej, wiele osob na egzaminie jest przekonanych ze takie zatrzymanie ma byc awaryjne

a szczytem ingoracji bylo zachowanie kursanta ktory na egzaminie zatrzymal sie z 50km/h z mysla ze manewr ma zakonczyc poza jezdnia na chodniku a w moim przypadku na nieubitym poboczu oddzielonym 30cm kraweznikiem....
rusel

Postprzez dylek » wtorek 13 marca 2012, 22:09

rusel napisał(a):Hamowanie awaryjne (..) nie jest to zadanie egzaminacyjne(...)

rusel napisał(a):mowie o kat b

Tabela 7
Poz.
Zadania egzaminacyjne
(...)
9
Hamowanie od prędkości co najmniej 50 km/h do zatrzymania w wyznaczonym miejscu (manewr może być wykonany na placu manewrowym ośrodka egzaminowania) - manewr nie dotyczy kategorii T prawa jazdy
10
Hamowanie wykonywane w sytuacjach awaryjnych - obowiązkowo w zakresie kategorii A1 i A prawa jazdy, w przypadku pozostałych kategorii nieobowiązkowe:
- w przypadku kategorii A i A1 prawa jazdy hamowanie awaryjne
musi być wykonane przy prędkości minimum 50 km/h przy użyciu
przedniego i tylnego hamulca motocykla,
- manewr może być wykonany na placu manewrowym ośrodka
egzaminowania.
(...)

Ja tam jednak sądzę, że jest to zadanie egzaminacyjne dla B kategorii... z tym, że nie ma obligatoryjnego obowiązku jego wykonania na egzaminie...
dylek
Moderator

Postprzez szofer80 » wtorek 13 marca 2012, 23:31

po to jest obowiązek zachowania bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu żeby do takich sytuacji nie dochodziło, kierowca pojazdu jadacy z tyłu nie jest od tego żeby się zastanawiac czy w danym momencie hamowanie było zasadne czy tez nie tylko ma zachować bezpieczny odstęp, w kolizji winy kursantki nie było żadnej, po prostu wykonała nie ten manewr co potrzeba i tylko tego powinna ponieść konsekwencje a nie byc współwinna kolizji.

Kierowcy nagminnie nie przestrzegają tej zasady, czasami nie trzeba wykonywac manewru gwałtownego hamowania żeby kierowca z tyłu nie zatrzymał się w porę, ja miałem taką sytuację że po prostu chciałem się zatrzymać w polu i najpierw musiałem lekko kilka razy nacisnąć na hamulec żeby kierowca z tyłu łaskawie zauważył że chcę wykonać ten manewr ,oczywiście nie dość że nie zachowywał bezpiecznej odległości to wręcz wisiał mi na ogonie i oczywiście mój manewr mu się nie spodobał więc mnie strukał klaksonem jak ja śmiem zatrzymywac się w szczerym polu i stwarzać zagrożenie dla niego no bo przecież tu się nie ma po co zatrzymać, wiec mój manewr jest bezzasadny i byłbym współwinny ewentualnej kolizji ????????????????
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy