oblany egzamin - czy słusznie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

oblany egzamin - czy słusznie?

Postprzez Emilka020C » środa 14 marca 2012, 20:00

Witam, dzisiaj w Łodzi miałam egzamin praktyczny (kat.B). Egzaminator wyjaśnił mi na czym polegał mój błąd jednak mam wątpliwości czy jest on tak poważny, że musiał zaskutkować przerwaniem egzaminu. Z ulicy maratońskiej jechałam kolarską, cały czas drogą z pierwszeństwem, egz. poprosił mnie o skręcenie w prawo, po skręceniu dojeżdżałam do znaku STOP - i tutaj ma miejsce ta sytuacja:
Przed pasami nacisnęłam lekko hamulec aby zwolnić, po czym zatrzymałam się przed linią bezwarunkowego zatrzymania. Ulica była totalnie pusta więc ruszyłam i wykonałam manewr. Egzaminator kazał mi skręcić w następną ulicę w prawo i powiedział że ma złe wieści - gdy zapytałam dlaczego - stwierdził że zatrzymałam się ciut za dużo przed linią. Moi rodzice rozmawiali w pracy z chłopakiem , który miał taką samą sytuację - zdał, ponieważ powiedział egzaminatorowi że po zatrzymaniu miał dobrą widoczność i i te kilka cm należy już do kierowcy, jeśli wszystko widzi jest ok - przecież nikt się nie zatrzymuje na linii co do mm;)
Umówiłam się już na następny egzamin, nie chcę się odwoływać nic z tych rzeczy, jedynie poznać opinię osób bardziej doświadczonych ode mnie ;) czy faktycznie egzaminator przesadził, wiedząc że to mój 1szy egzamin i nie będę wiedziała jak się bronić. Wśród moich znajomych sporo teraz zdaje prawo jazdy i często słyszę o takich dyskusyjnych decyzjach.
Emilka020C

Re: oblany egzamin - czy słusznie?

Postprzez ks-rider » środa 14 marca 2012, 20:33

Pytanie tylko ile faktycznei tych centymetrow bylo.

MAsz watpliwosci, wez rodzicow i obejrzyjcie nagranie

:wink:
ks-rider

Postprzez tomcioel1 » czwartek 15 marca 2012, 00:03

Ja bym tego tak nie zostawił - jeżeli zatrzymalas sie przed linią i było to pełne zatrzymanie a nie tylko zwolnienie to powinnas zlożyc skargę . Kodeks nie definiuje odleglości zatrzymania w takim przypadku , instrukcja egzaminowania również. A to że zapisalas sie już na nowy egzamin nie ma znaczenia - skarge możesz zlożyć , jeżeli zostanie rozpatrzona na twoja korzyść oddadza ci kasę . Mało tego - ponieważ pierwsze oglądanie nagrania bedzie z egzaminatorem nadzorujacym to bardzoo prawdopodobne jest że jeżeli jest twoja racja zwróca ci kasę i jeszcze zaproponują dogodny termin tj bez czekania ponad miesiąc jak to czesto bywa.
Nie odpuszczaj , bo większość odpuszcza - a tylko dzięki skargom możemy wpłynąć na prawidłowe traktowanie zdających osób
tomcioel1

Postprzez kopan » czwartek 15 marca 2012, 00:39

Ano co do milimetra przed linią nikt sie nie zatrzymuje , nawet są sytuacje że po zatrzymaniu przed linią muszę ją przejechać bo nic nie widać i to jest prawidłowe zachowanie.
Tu nie rozstrzygają centymetry przed linią a odległość widoczności.
Jak po upewnieniu się z miejsca gdzie za mało było widać wyprułaś to kicha i do kasy.
Są takie miejsca że decyduje 20 cm.
kopan

Postprzez lith » czwartek 15 marca 2012, 01:50

Dokładnie decyduje to czy było już w typ miejscu widać co trzeba, a nie jak daleko linii to było.
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 15 marca 2012, 18:02

Jeśli miałaś dobry podgląd na drogę z pierwszeństwem to wal odwołanie, bo pretekst brzmi na dosć głupi. Masz się zatrzymać i masz mieć dobrą widocznosć, mówienie, ze zatrzymał się kierowca o 2-3 cm za wcześnie to paranoja egzaminatora.
piotrekbdg

Powrót do Egzamin na prawo jazdy