utrata prawa jazdy, prawo jazdy kat.A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

utrata prawa jazdy, prawo jazdy kat.A

Postprzez luqkash » czwartek 12 kwietnia 2012, 23:53

1. jeśli komuś zabiorą prawo jazdy bo np. był pod wpływem alkoholu to po odbyciu zakazu na prawo jazdy musi je robić od nowa czy odbiera sobie w urzędzie te co mu zabrali?

2. mam 19lat. to mogę jeszcze teraz robić kategorię A - kiedy wprowadzają te nowe przepisy?
luqkash

Re: utrata prawa jazdy, prawo jazdy kat.A

Postprzez jpl » piątek 13 kwietnia 2012, 02:14

Jeśli zakaz był na 1 rok lub mniej, to odbiera w urzędzie. Jeśli na więcej, to trzeba zdać egzamin, do tego dochodzą jeszcze badania psychologiczne, nie wiem, czy nie może się zdarzyć sytuacja, że dostanie się nakaz ich zrobienia przy zakazie na 1 rok lub mniej.

Co do drugiego pytania, chyba możesz, ale możesz nie zdążyć zdać przed terminem. Ale może niech się wypowiedzą osoby lepiej znające się na rzeczy niż ja. :wink:

Tak czy owak, powodzenia :!: :D
jpl

Re: utrata prawa jazdy, prawo jazdy kat.A

Postprzez kuba.roz@vp.pl » sobota 14 kwietnia 2012, 20:04

Co do pierwszego pytania nie wiem, nie wypowiadam się. Natomiast co do drugiego to niby od przyszłego roku mają wejśc, nie wspomnę, że od poprzedniegio mialo wejść, i kilka lat wcześniej też miało byc coś takiego. Ja się zapisałem na kurs już i już jeżdzę jednośladem, więc mam nadzieję że zdąrzę bez problemów, w zeszłym roku egzaminy na prawko kat. A były prowadzone jeszcze w grudniu :D
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Powrót do Egzamin na prawo jazdy