Przed jazdą po łuku??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przed jazdą po łuku??

Postprzez szymon94domowa » niedziela 13 maja 2012, 10:16

Witam.
Niedługo mam egzamin na B. Mam pytanie przed jazdą po łuku gdy trzeba przygotować się do jazdy zapiąć pasy ustawić fotel itd też włączamy silnik, czy silnik włączamy na komendę egzaminatora???
szymon94domowa

Re: Przed jazdą po łuku??

Postprzez alice_b » niedziela 13 maja 2012, 11:19

Przygotowanie do jazdy

1.Ustawiamy fotel kierowcy:
zajmujemy miejsce za kierownicą
przesuwamy fotel do przodu lub do tyłu, tak, aby lewa noga po wciśnięciu pedału sprzęgła do podłogi była lekko zgięta w kolanie
regulujemy nachylenie oparcia pleców, tak, aby nadgarstek prawej ręki wyprostowanej w łokciu położony w najwyższym punkcie kierownicy, mógł zginać się na kole kierownicy, a plecy przylegały do oparcia fotela
regulujemy wysokość zagłówka, tak, aby górna krawędź zagłówka była na wysokości czubka głowy

2. Zapinamy pasy bezpieczeństwa (pas nie może być poskręcany, powinien być napięty, przebiegać blisko szyi, ale jej nie dotykać).

3. Ustawiamy lusterka:
prawą ręką ustawiamy lusterko wewnętrzne umieszczone u góry, na środku przedniej szyby, tak, aby widzieć w nim całą tylną szybę
DOPIERO TERAZ włączamy zapłon (samochód powinien być na „luzie”, czyli dźwignia zmiany biegów w pozycji neutralnej - nie jest włączony żaden bieg) za pomocą przycisków na drzwiach kierowcy ustawiamy lusterka zewnętrzne:
prawe lusterko – tak żeby w lewym dolnym rogu lusterka widzieć maksymalnie przód klamki drzwi przednich.
lewe lusterko - tak żeby w prawym dolnym rogu lusterka widzieć maksymalnie przód klamki drzwi przednich.
4. Włączamy silnik.
5. Upewniamy się o możliwości jazdy:
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez tomekgil1 » niedziela 13 maja 2012, 11:38

Tam gdzie ja zdawałem egzaminator sam zapala silnik przed rozpoczęciem egzaminu ze względu na kamery rejestrujące przebieg egzaminu. Dopiero gdy wszystko zacznie działać przedstawia się i rozpoczyna egzamin. Dodatkowo zapytał się czy sam sobie wjadę w pole na początku łuku, czy on ma to zrobić.
Szczęśliwy posiadać kat. A i B ;)
tomekgil1

Postprzez szymon94domowa » niedziela 13 maja 2012, 12:19

Dziękuje bardzo za informacje. Jak się uda to do zobaczenia na drodze :-D
szymon94domowa

Powrót do Egzamin na prawo jazdy