Doświadczenia z egzaminem kat. A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Doświadczenia z egzaminem kat. A

Postprzez kuba.roz@vp.pl » wtorek 15 maja 2012, 21:48

Widzę, że forum poświęcone jest w większej części tylko i wyłącznie prawu jazdy kategorii B, więc postanowiłem, aby założyć nowy wątek, w którym będziemy mogli się dzielić informacjami, wskazówkami i poradami odnośnie prawa jazdy kategorii A i A1. A więc do dzieła :D

Zacznę może ja pierwszy :D

Kategorię B zdałem 31 sierpnia 2011, czyli jakiś czas temu. Zamiar rozpoczęcia kursu na kat. A miałem równolegle z kat. B ale te chęci mnie opuściły :D Na wieść o tym, że zmiany w przepisach oddalają się niby na przyszły rok, zapisałem się na kursik. Szybko wyjeździłem swoje 20 godz. oczywiście z teorii zrezygnowałem :D Egzamin miałem 15.05.2012, pogoda niedopisała wogóle ;D wstałem o 5 rano po po 6 miałem 2 jazdy w tym pierwszą moją jazde po mieście przed egzaminem ;D O 9:30 miałem teorię, oczywiks, 0 błędów :D i czekamy na praktykę :D najpierw wszyscy placyk mieliśmy, na tym etapie odpadła jedna osoba, po swoim głupim błędzie. Niestety opady deszczu nasilały się, i mieliśmy mała przerwę techniczną, wkońcu jeździliśmy i tak w deszcz. Ja byłem 3 w kolejce, zrobiłem co do mnie należało, i od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy kat. A
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Re: Doświadczenia z egzaminem kat. A

Postprzez stefi18 » środa 16 maja 2012, 17:07

A ja mam takie pytanko. Wczoraj byłam zdać egzamin z teorii wewnętrzny i teraz czekam na tel od instruktora. Ale nie o tym, zauważyłam, że jest mały błąd w pytaniach od WINFOR. A więc w książce pytanie nr 458 ma odpowiedź "B", na płycie to samo pytani można znaleźć w dziale "Używanie pojazdu" i ma tam numer 25, a odpowiedzi do niego to "B" i "C". Te same pytanie, a dwie różne możliwości odpowiedzi. Zastanawia mnie jak w WORDzie odpowiadać na to pytanie. Treść pytania: Długość zespołu pojazdów złożonego z motocykla i przyczepy nie może przekroczyć:
A. 3m,
B. 4m,
C. 5m.

Dla mnie analogiczne jest, że powinna być poprawna tutaj tylko jedna odp. W książce w tematach jest na rysunku pokazane, że maks 4m. Więc się pytam czy WORDzie wystarczy zaznaczyć odp "B", czy może trzeba jak w pytaniach na płycie B i C?? :help:
stefi18

Postprzez tomekgil1 » środa 16 maja 2012, 18:00

Jeśli długość zespołu pojazdów nie może przekroczyć 4m, to tym bardziej nie może przekroczyć 5m. Ot, cała trudność tego pytania. Odpowiedzi B i C jak najbardziej prawidłowe.
Szczęśliwy posiadać kat. A i B ;)
tomekgil1

Postprzez mdk4 » czwartek 14 czerwca 2012, 16:18

Jedyną poprawną odpowiedzią jest B.

Baza pytań ze strony Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179 ... 11luty.pdf
Stronia 167, pytanie nr A080 (1272).
mdk4

Postprzez oskar777 » sobota 23 czerwca 2012, 10:20

Jest to jedno z kilku nielogicznych pytań w tych testach. Skoro długość zespołu nie może przekroczyć 4 m to 5 już w ogóle, także logiczne były by 2 odpowiedzi. I też mi się wydaje, że w testach Winfor jest w tej sytuacji "błąd". Niestety trzeba się tego po prostu nauczyć na pamięć. Podobnie ma się sytuacja z pytaniem o obustronne zwężenie jezdni:
Znak ten informuje o:
A. zamknięciu drogi dla ruchu
B. zwężeniu jezdni po prawej stronie
C. zwężeniu jezdni po obu stronach

Skoro jest zwężenie po obu stronach to znaczy, że po prawej też ale jedyna poprawna odpowiedź to C.
oskar777

Postprzez Kamasek » sobota 23 czerwca 2012, 17:52

Od zwężenia jezdni po prawej stronie masz osobny znak. Logiczne.

edit: Tak jest i tyle. Nic z tym nie zrobisz. Jeśli moje wyjaśnienie Ci nie odpowiada to wymyśl swoje lub sądź się z układającymi pytania egzaminacyjne.PZDR
Ostatnio zmieniony czwartek 28 czerwca 2012, 11:14 przez Kamasek, łącznie zmieniany 1 raz
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez oskar777 » poniedziałek 25 czerwca 2012, 09:04

Oczywiście, że logiczne dlatego powinno być B i C. Skoro coś jest po obu stronach to znaczy, że po prawej też. Jak np trzymasz kubek w obu dłoniach to jak się zapytam co masz w prawej dłoni to powiesz, że nic? Zwężenie jezdni jest po obu stronach czyli prawej i lewej i odpowiadając na to pytanie na logikę zrobi się błąd. Jeżeli odpowiedź zwężeniu jezdni po prawej stronie ma być błędna to powinna brzmieć "zwężeniu jezdni wyłącznie po prawej stronie" i wtedy było by OK. Tak samo w przypadku pytania o długość zespołu pojazdów. Jak nie może przekroczyć 4m to 5 też chyba co nie. Są to źle skonstruowane pytania a w zasadzie ich odpowiedzi. Odpowiedź 4m była by logicznie jedyną jeżeli pozostałe były by mniejsze.
oskar777

Powrót do Egzamin na prawo jazdy