nowe zasady, kurs odbyty po staremu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

nowe zasady, kurs odbyty po staremu

Postprzez czarnaowca777 » środa 27 czerwca 2012, 15:08

Witam
Zapisałam się na kurs na prawo jazdy, w związku z długim czasem oczekiwania na egzamin, kursem który się wydłuża obawiam się że mogę nie zdążyć w tym roku zdać xD
Kurs odbywam na zasadach takich jak dotychczas, przygotowując się do tej formy egzaminu która ma być zmieniona od roku 2013
Czy jeżeli skończę kurs w 2012 roku, a egzamin będę mieć w 2013 (bo pewnie nie zdam parę razy...)
To będę też zdawać na nowych zasadach ten egzamin?

Coś słyszałam, że nowe zasady mają też działać tak, że prawko będzie wydawane na 15 lat. Czy to prawda? To znaczy że po 15 latach znów trzeba odbyć kurs?
czarnaowca777

Re: nowe zasady, kurs odbyty po staremu

Postprzez ella » środa 27 czerwca 2012, 23:52

bo pewnie nie zdam parę razy...)
To sie przygotuj tak, żeby zdać
To będę też zdawać na nowych zasadach ten egzamin?
TAK

Coś słyszałam, że nowe zasady mają też działać tak, że prawko będzie wydawane na 15 lat. Czy to prawda?

Prawda

To znaczy że po 15 latach znów trzeba odbyć kurs?

Zawsze ludzie na forum pytają przy wymianie, czy trzeba jeszcze raz zdawać egzamin :D
Po 15 latach trzeba wymienić prawko w WK a nie robić od nowa kurs albo zdawać ponownie egzamin.
ella
Moderator

Postprzez Kamasek » wtorek 03 lipca 2012, 10:31

ella napisał(a):Po 15 latach trzeba wymienić prawko w WK a nie robić od nowa kurs albo zdawać ponownie egzamin.

Zapomniałaś o badaniach lekarskich u lekarza medycyny pracy przed wymianą prawka.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez projec » wtorek 03 lipca 2012, 13:56

bo pewnie nie zdam parę razy...
haha dobre :P choć nie słyszę tego po raz piewszy. Jeżeli zdasz za 5,6, 10, 15 razem tak samo chyba jesteś w stanie zdać za pierwszym... A jak od razu nie czujesz się na siłach to wykup 10 godzin od razu i wydasz mniej kasy... Z takim podejściem to nie zdasz naprawdę za pierwszym razem, nie z tego względu nawet, że nie będziesz umieć jeździć samochodem, ale z tego powodu, że masz właśnie takie a nie inne podejście do sprawy. A jak nie to może w ogóle najlepiej spytaj się czy można w pakiecie zapłacić za kilka egzaminów z góry :D i może szybsze termin będziesz miał. Na resztę pytań dostałeś już odpowiedź :P
projec

Postprzez reassor » wtorek 03 lipca 2012, 16:01

już chodzą plotki, że nowe zasady nie wejdą w 2013 - nie pamiętam gdzie to czytałem ale było to powiązane z konsekwencjami finansowymi dla Polski (upływa termin dany przez UE).

Jak znajdę ten artykuł to podlinkuję.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez granademis » wtorek 03 lipca 2012, 16:46

A czy nie jest tak że prawo nie działa wstecz?, ja mam zamiar rozpocząć kurs na kat A w sierpniu, zapewne nie zdążę zdać egzaminu ze względu na ich wstrzymanie na zimę. I teraz mając odbyty kurs na kat A nie będę mógł zdać egzaminu wiosną 2013?( mam 20 lat, a zmnienia się minimalny wiek na kat A)
granademis

Postprzez adalberthus » środa 04 lipca 2012, 12:56

A w ogóle to jest mistrzostwo świata i rekord guinessa, żeby przez pół roku nie zakończyć kursu z egzaminem.
Wykłady powinny zająć góra miesiąc, a jazdy powinny się odbywać w ten sposób, żeby w tygodniu ich było co najmniej 6-8 godzin. To jest 4-5 tygodni.Raptem 2,5 miesiąca. Jeżeli jazdy odbywają się rzadziej, to jest to ze szkodą dla szkolonego. Więc we wrześniu powinno być zapisanie na egzamin. Przy motocyklu jeszcze prędzej.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Powrót do Egzamin na prawo jazdy