Kiedy zapis na egzamin?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kiedy zapis na egzamin?

Postprzez Kamcik » środa 11 lipca 2012, 23:04

Witam wszystkich.
Robię właśnie kurs na C finansowany przez Unię, urząd płaci za kurs i pierwszy egzamin i mam pytanie, chciałem zostawić sobie parę godzin jazdy tuż przed samym egzaminem ale sekretarka w ośrodku który wygrał przetarg mówi mi że to niemożliwe że muszę wyjeździć wszystkie godziny i dopiero zapisze mnie na kurs na który musiałbym czekać kolejny miesiąc. Więc mam pytanie jak to jest mogą mnie wcześniej zapisać czy nie? Czy może ta sekretarka jest taka nieżyciowa i lubi życie utrudniać? Jak robiłem na B to mnie zapisali w trakcie jazd ale wtedy płaciłem ze swoich pieniędzy. Są do tego jakieś przepisy prawa kiedy zapisuje się na egzamin?
Kamcik

Re: Kiedy zapis na egzamin?

Postprzez Mas74 » środa 11 lipca 2012, 23:30

Projekty unijne są obwarowane dość rygorystycznymi przepisami.
Podejrzewam że OSK chce wszystko przeprowadzić zgodnie z procedurą by nie narazić się na jakiekolwiek nawet wątpliwości o nieprawidłowości w wydawaniu środków z UE.
Uczestniczyłem w szkoleniach z UE i ściśle tam przestrzegano procedur, biurokracja była naprawdę ostra.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Kamcik » czwartek 12 lipca 2012, 03:27

Wiem że przestrzegają biurokracji itp. to normalne ale urząd nie wymaga od OSK ani sam nam nie narzuca w jakim mieście mamy zdawać egzamin (do wyboru 2 miasta w moim nie ma WORDU) ani też nie narzuca nam gdzie mamy jeździć. Np. zapytałem właściciela czy jest możliwość żebym dojechał na swój koszt do miasta w którym zdaje egzamin i tam wyjeździł godziny i mówi że nie ma problemu ale na to żeby zapisać mnie na egzamin przed wyjeżdżeniem wszystkich godzin nie chce się zgodzić sekretarka. Nic z tego nie rozumiem co im szkodzi a rozumiesz że czekając 1 miesiąc na egzamin bez jazd to łatwo popełnić błąd i oblać.
Kamcik

Postprzez mk61 » czwartek 12 lipca 2012, 03:31

No nie mogą i już. Chcesz więcej, to sobie dokup. Można wiedzieć, po co Ci te Prawo Jazdy?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ella » czwartek 12 lipca 2012, 20:42

Więc mam pytanie jak to jest mogą mnie wcześniej zapisać czy nie?

Zgodnie z rozporządzeniem na egzamin możesz zapisac się dopiero po skończonym kursie. Według rozporzadzenia OSK powinien wydać ci zaświadczenie o ukończeniu kursu dopiero jak go ukończysz.
Nic z tego nie rozumiem co im szkodzi

Co im szkodzi? Poświadczają nieprawdę wydając ci zaświadczenie przed skończeniem kursu.
1 miesiąc na egzamin bez jazd to łatwo popełnić błąd i oblać.

Tak jak napisał mk61, dokup sobie kilka godzin przed egzaminem.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy