pytania odnośnie kat T

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

pytania odnośnie kat T

Postprzez mati12904 » czwartek 23 sierpnia 2012, 22:46

witam. w przyszłym roku chciałbym iść na kat T bd miał wtedy 16 lat i chciałbym zadac wam kilka pytań odnośnie tej kat.
1. czy jak zdam na kat T z iloma przyczepami bd mógł jeździc?
2. czy na przykład ruszajac z ronda czy z pod świateł moge ruszac z np 3 biegu i potem odrazu 5 czy musze pokolei tak jak w samochodzie? jak mi sie cos przypomni to dodam z góry dzieki za odp.
mati12904

Re: pytania odnośnie kat T

Postprzez tomekgil1 » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 11:29

O ile się nie mylę, to można jeździć zestawem ciągnik + dwie przyczepy.
Co do biegów to możesz zmieniać, jak chcesz. Ja nigdy w ciągniku nie zmieniałem po kolei od 1 zaczynając.
Szczęśliwy posiadać kat. A i B ;)
tomekgil1

Re: pytania odnośnie kat T

Postprzez Borys_q » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 16:19

2 przyczepy max możesz ciągnąć, egzamin z jedna zdajesz. Co do ruszania z pod świateł to nie wiem jaka jest technika w twoim wordzie zalecana i jakim jeździsz traktorem. Ja np 60 konnym zetorem z na pusto to zawsze 3 a potem 5 chyba, że było pod górkę. Teoretycznie na egzaminie powinieneś mieć przyczepę załadowaną do 50% ładowności więc chyba 3,4,5 było by lepszym wyjściem, a pod górkę 2,4,5
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy