gaz, benzyna, diesel ? jak na egzaminie ? Clio

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

gaz, benzyna, diesel ? jak na egzaminie ? Clio

Postprzez asiulinek1989 » środa 05 września 2012, 11:12

Hej !
Mam pytanie odnośnie aut na egzaminach (interesuje mnie w szczególności WORD Poznań Renault Clio).
Czy samochody egzaminacyjne są na benzyne, gaz czy diesel?
Przed pierwszą jazdą (dodam że nigdy wcześniej nie jeździłam autem) próbowałam ruszania i zatrzymywania się na placyku koło domu na aucie taty (diesel). Jazdy mam na Clio na gaz. Nie powiem - na taty dieslu lepiej mi się ruszało :) ale nie o to chodzi. Chodzi głównie o łuk i jazdę na "sprzęgle". Nie chcę żeby auto mi zgasło na egzaminie i stąd moje pytanie czy jak jeżdżę na gaz a egzamin będzie na diesel albo benzyne to będzie jakaś różnica w obsłudze tych aut (jazda na sprzęgle na łuku i ruszanie). Na co zwrócić uwagę w każdym z typów paliwa?

Może ktoś wie jakie auta są na egzaminach w Word Poznań? i jak one się mają do "mojego" kursowego Clio na gaz?
asiulinek1989

Re: gaz, benzyna, diesel ? jak na egzaminie ? Clio

Postprzez garrik » środa 05 września 2012, 12:56

Będąc świeżym kierowcą raczej nie odczujesz zasadniczych różnic miedzy benzyną a dobrą instalacją gazową. Zresztą poproś instruktora na jazdach, żeby przełączył ci dopływa paliwa z gazu na benzynę to sama się przekonasz czy poczujesz różnicę.
garrik

Postprzez Kylo » czwartek 06 września 2012, 20:33

Auta egzaminacyjne jeśli to benzyniaki nie mogą mieć instalacji LPG.
Kat. A,B,C,CE - jest.
Kat. D - będzie :D
Kylo

Postprzez asiulinek1989 » piątek 07 września 2012, 15:29

Nie chodzi mi o wyprzedzanie czy jazdę, tylko o sam moment ruszania i jazdy na półsprzegle (np. na łuku czy przy parkowaniu). Czy dla kursanta, który ma jazdy na gazie a egzamin na benzynie lub dieslu to czy na tym egzaminie odczuje się jakąś znaczną różnicę podczas tych manewrów. Chodzi o to głównie żeby mi nie zgasł albo przy takim samym naciśnięciu gazu nagle nie przyspieszył szybciej niż na kursie :) (przyjmijmy że pedały, skrzynia biegów itp są ne egzaminie i na kursie w podobnym stopniu zużycia) chodzi o samo paliwo :) Np. czy jak jeżdżę na gazie, a na egzaminie będzie benzyna (lub diesel) to czy np w takich autach przy ruszaniu itp trzeba dodać więcej/mniej gazu itp. O takie drobne szczegóły mi chodzi, które mogą zaważyć na zdaniu (bądź niezdaniu) egzaminu (bo np. na jazdach mi nigdy nie gaśnie a na egz nagle zgaśnie i dupa).

Wiadomo, że na egzaminie trudność jest też taka że pierwszy raz wsiadamy do tego auta i nie wiemy jak jest zużyte itp, no ale przyjmijmy że jest zużyte w takim samym stopniu jak auto na jazdach :)
asiulinek1989

Postprzez lith » piątek 07 września 2012, 17:08

Diesel będzie 'mocniej ciągnął' na mniejszych obrotach niż benzyna, czy gaz. Zazwyczaj trudniej go zadusić i łatwiej się nim rusza.

Można się przejechać mając kurs na dieslu i zdając na czymś innym, odwrotnie raczej mały problem.
Na poziomie kursu na prawko nie ma różnicy pomiędzy przyzwoitym gazem, a benzyną.
lith

Postprzez mk61 » piątek 07 września 2012, 22:00

Kylo napisał(a):Auta egzaminacyjne jeśli to benzyniaki nie mogą mieć instalacji LPG.

A to dlaczego?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez oskbelfer » sobota 08 września 2012, 20:27

asiulinek1989 napisał(a):Hej !
Nie chcę żeby auto mi zgasło na egzaminie i stąd moje pytanie czy jak jeżdżę na gaz a egzamin będzie na diesel albo benzyne to będzie jakaś różnica w obsłudze tych aut (jazda na sprzęgle na łuku i ruszanie).

To czy auto gaśnie przy ruszaniu nie jest kwestia paliwa jakim jest zasilane, lecz właściwym operowaniem pedałem sprzęgła :)

Utarło się stwierdzenie że diesla cięzko "udusić" :0 Miałem kiedyś mondeo w dieslu i kazdy kto siadłą pierewszy raz conajmniej 3 próby ruszenia "gasił auto" ponieważ sprżegło brało od samej podłogi :)

Generalnie jaśli masz pojęcie - to ruszanie na egzaminie nie powinno dla Ciebie stanowić żadnego problemu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Egzamin na prawo jazdy