Możliwość kontynuowania egzaminu.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Możliwość kontynuowania egzaminu.

Postprzez jeszczeniekierowca » środa 21 listopada 2012, 14:12

Witam,
To mój pierwszy post na forum, zatem witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Tak się składa, że w dniu dzisiejszym niestety ale ,,oblałem" egzamin na prawo jazdy kat.B po raz drugi.
A mianowicie nie wykonałem zadania nr. 2 czyli jazdy po łuku. Egzamin został przerwany ponieważ za 1 podejściem zatrzymałem się za wcześnie a za 2 podejściem najechałem na linie (nie przekraczając jej).
Po moim ,,pokazie" umiejętności na łuku egzaminator kazał mi przesiąść się i zaczął uzupełniać tabelkę przebiegu egzaminu. Po wypełnieniu wytłumaczył dlaczego wynik negatywny po czym przekazał mi karteczkę z tabelą i po prostu podziękował. I tutaj ,,rodzi się" moje pytanie. Dlaczego egzaminator nie poinformował mnie o możliwości kontynuowania egzaminu (jazda po mieście)?
Z tego co wiem to błąd, który popełniłem nie wyklucza możliwości dalszej jazdy (mimo wyniku negatywnego). Zastanawia mnie to tym bardziej, że podczas pierwszego egzaminu (który oblałem na wzniesieniu) egzaminator zadał mi jasno pytanie, czy chcę kontynuować egzamin. Spytał o to nawet dwukrotnie, po czym w tabeli przebiegu egzaminu wpisał ,,egzamin przerwany na wniosek osoby egzaminowanej". Tym razem tego wpisu nie ma.
Zatem w woli podsumowania (bo się troszke rozpisałem ):
Czy egzaminator ma obowiązek poinformować osobę egzaminowaną o możliwości kontynuowania egzaminu z wynikiem negatywnym?
Czy w moim przypadku takie prawo na pewno mi przysługiwało?
Jeśli odpowiedź na powyższe pytania jest twierdząca, to czy mogę starać się o zwrot pieniędzy za ten egzamin lub o opłatę następnego na koszt WORD?
Prosiłbym o szybką odpowiedź jako, że nagrania kamer z egzaminu przechowywane są tylko 2 tygodnie ;P .
Pozdrawiam.
jeszczeniekierowca

Re: Możliwość kontynuowania egzaminu.

Postprzez Anett » środa 21 listopada 2012, 15:03

Oblewając na łuku nie masz możliwości kontynuowania egzaminu. Egzaminator uznaje że nie potrafisz poruszać się pasem ruchu i na mieście możesz stworzyc zagrożenie dlatego nie kontynuujesz.
Na górce to co innego. Różnie bywa, i nie zawsze się pytają. Zależy od tego co pójdzie nie tak.
Nie zawsze na mieście może poinformować. Gdy wymusisz pierwszeństwo lub w jakiś inny sposób spowodujesz zagrożenie w ruchu drogowym- przesiadka.
Gdy to jakiś mały bląd 2 krotnie powtórzony typu nie włączenie kierunku przy parkowaniu (tak jak w moim przypadku) możesz kontynuować z wynikiem negatywnym.

Dlaczego wtedy nie kontynuowałeś mimo negatywnego?
Czasem warto się przejechać i się sprawdzić.
Anett

Postprzez mesta » środa 21 listopada 2012, 16:08

Heh nawet nie wiedzialam ze mozna jechac dalej jak 2 razy popelnilo sie ten sam blad i ma sie wynik negatywny bo co to ma na celu? no chyba, ze w ramach dalszych cwiczen albo sprawdzenia jak to jest- tylko az dziwi mnie, ze czasami to na sile sie o cos przyczepia zeby tylko oblac, i ze niby nie szkoda im czasu i paliwa zeby jezdzic z taka osoba, ktorej wynik egzaminu i tak juz jest znany? Zastanawia mnie tylko kwestia tej linii bo skoro sie na nia najedzie a nie przejedzie to jeszcze nie jest po egzaminie, chociaz z drugiej strony to zostala najechana w 2 probie wiec 2 blad i dlatego egzamin zostal przerwany?:) heh zglupialam :P Dziwi mnie, ze po stoczeniu sie auta z gorki mozna jechac dalej, w normalnych warunkach stojac w korku pod gorke, jakby sie auto stoczylo to przeciez masakra, jak dla mnie to powazny blad i dziwia mnie te zasady :eek2:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez rusel » środa 21 listopada 2012, 19:17

od stycznia dwukrotne niewykonanie ruszania na wzniesieniu zakonczy egzamin.

Egzamin moze zostac przerwany tylko kiedy zachowanie swiadczy o mozliwosci stworzenia zagrozenia lub stwarza zagrozenie dlatego dwukrotny blad w zadaniach w ktorych z takiego zachowania zagrozenie nie powstaje nie odbiera uprawnien kandydata do uczestniczenia w ruchu drogowym dlatego wtedy jest to kwestia jego decyzji o kontynuacji lub przerwaniu egzaminu na jego wniosek
rusel

Postprzez Anett » środa 21 listopada 2012, 19:58

Warto skorzystać z opcji kontynuowania egzaminu, bo mimo negatywnego ma się dalej wypełnianą kartę i można zobaczyć co jeszcze doszkolić ewentualnie.
Anett

Powrót do Egzamin na prawo jazdy