Którędy jechać na egzaminie (bez polecenia)?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Którędy jechać na egzaminie (bez polecenia)?

Postprzez Rafiquo » niedziela 26 maja 2013, 17:36

Krótkie pytanko. Jeśli egzaminator nie będzie nic mówił, to zawsze mam jechać prosto czy drogą z pierwszeństwem (w przypadku pierwszeństwa łamanego)?
Rafiquo

Re: Którędy jechać na egzaminie (bez polecenia)?

Postprzez szerszon » niedziela 26 maja 2013, 17:50

Prosto
szerszon

Postprzez driver0070 » niedziela 26 maja 2013, 18:51

Jak najbardziej prosto, bądź tak jak będą prowadziły Cię znaki drogowe. Nakazy, zakazy itp.
driver0070

Postprzez marekqqq » piątek 31 maja 2013, 18:43

Drogą z pierwszeństwem. Tak przynajmniej w Krośnie traktują egzaminatorzy.
marekqqq

Postprzez jasper1 » piątek 31 maja 2013, 19:18

marekqqq napisał(a):Drogą z pierwszeństwem. Tak przynajmniej w Krośnie traktują egzaminatorzy.

Widać co word, to obyczaj. Nic nie stoi na przeszkodzie by spytać o to egzaminatora przed wyjazdem na miasto, jak też o to, jak się zachowywać, gdy ktoś wpuszcza (tu różni egzaminatorzy maja różne upodobania).
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez oskbelfer » piątek 31 maja 2013, 19:40

prosto...... lamana organizacja to nie jest nakaz jazdy.....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Grzego90 » piątek 31 maja 2013, 19:46

Na kursie uczyli, że prosto, ale.. Mnie przed wyjazdem w miasto poinstruował egzaminator co i jak. M.in. mówił, że jak nie wyda komendy to prosto jedziemy. Pytałem go właśnie o to przepuszczanie przez innych to powiedział, że on jak to zobaczy to sam powie żeby jechać. Lepiej zapytać przed niż by potem miały być niedomówienia, żale i płacze. Na prawde nie bójcie sie pytać, przecież was nie zje.
Grzego90

Postprzez szerszon » piątek 31 maja 2013, 21:17

Ależ przed wyruszeniem w ruch drogowy egzaminator mówi drukowanymi-jeśli nie podaje kierunku jazdy to jedziemy prosto lub według znaków nakazu.
Formułka jak amen w pacierzu
szerszon

Postprzez jestemkoksiarzem » piątek 31 maja 2013, 22:08

Zawsze też można zapytać, nikt głowy za to nie urwie, ja na swoim egzaminie zapytałem bo egzaminator nic nie mówił i powiedział, że prosto.
jestemkoksiarzem

Postprzez jasper1 » piątek 31 maja 2013, 22:10

szerszon napisał(a):Ależ przed wyruszeniem w ruch drogowy egzaminator mówi drukowanymi-jeśli nie podaje kierunku jazdy to jedziemy prosto lub według znaków nakazu.
Formułka jak amen w pacierzu

Może powinien, ale mnie sam z siebie powiedział to jeden egzaminator (gdzie już miałam u niego wynik negatywny z placu), u dwóch było coś w rodzaju: za chwile będziemy kontynuować egzamin w ruchu drogowym i czy mam w związku z tym jakieś pytania. Spytałam i uzyskałam informację, że prosto lub tak jak nakazuja znaki.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LexiconAvenue » piątek 31 maja 2013, 22:17

szerszon napisał(a):Ależ przed wyruszeniem w ruch drogowy egzaminator mówi drukowanymi-jeśli nie podaje kierunku jazdy to jedziemy prosto lub według znaków nakazu.

A tak czysto hipotetycznie - jeśli w takiej sytuacji dojedziemy do C-8 "nakaz jazdy w prawo lub lewo":
a. nie zapominamy języka w gębie i pytamy, co dalej
b. uznajemy, że skoro obowiązuje w Polsce ruch prawostronny, to należy skręcić w prawo
c. wybieramy sami, sygnalizujemy, skręcamy
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez szerszon » piątek 31 maja 2013, 22:24

d. egzaminator powinien być łaskaw w takiej sytuacji określić się bez pytania kandydata.
szerszon

Postprzez tomcioel1 » piątek 31 maja 2013, 23:02

szerszon napisał(a):d. egzaminator powinien być łaskaw w takiej sytuacji określić się bez pytania kandydata.

powinien , masz rację ...
ale ja juz taką sytuacje przerabialem że do jeżdżając do znaku Nakaz w prawo i lewo taki jeden egzaminator nagle bardzo zainteresował sie tym co sie dzieje po prawej stronie - dziewczyna dojechala i zatrzymała sie przed zakazem wjazdu , bo nie usłyszała żadnego polecenia ....
w między czasie cos dojechalo z prawej i... DO KASY !!!!
tomcioel1

Postprzez jasper1 » piątek 31 maja 2013, 23:16

tomcioel1 napisał(a):
szerszon napisał(a):d. egzaminator powinien być łaskaw w takiej sytuacji określić się bez pytania kandydata.

powinien , masz rację ...
ale ja juz taką sytuacje przerabialem że do jeżdżając do znaku Nakaz w prawo i lewo taki jeden egzaminator nagle bardzo zainteresował sie tym co sie dzieje po prawej stronie - dziewczyna dojechala i zatrzymała sie przed zakazem wjazdu , bo nie usłyszała żadnego polecenia ....
w między czasie cos dojechalo z prawej i... DO KASY !!!!

Bo pewnie była z tych co miała wdrukowane, że ma sie bać egzaminatora (bo to kanalia) zamiast udowadniać, że widzi wszystko i kontroluje sytuację. W rezultacie udowodniła, że widziała znak zakazu, ale nie nakazu.
Sama to zrobiłam na jednej z pierwszych godzin (prawdopodobnie w tym samym miejscu co Twoja kursantka) podpuszczona przez instruktora, który zwykle pomocny nagle zamilkł, po czym uzyskałam stosowna lekcję, że widząc znak nakazu mam pytać, a przy braku odpowiedzi w prawo.
jasper1

Postprzez tomcioel1 » piątek 31 maja 2013, 23:41

a właśnie że ta dziewczyna nie bała się egzaminatorów w ogóle...
nigdy nie zapomnę jak raz na egzaminie wjeżdżając na skrzyżowanie zmieniły jej się światła na pomarańczowe , ta jedzie a tu zaraz za przejściem egzaminator jej po hamulach(Przerywam egzamin) - ta do niego: "No i co pan zrobił ????" , "A widziała pani te światła ?" - "Widziałam !!!! Przeciez mam prawo wjechac na skrzyżowanie jeżeli nie uda mi się zatrzymac bez gwałtownego hamowania tak jak pan to zrobił ze mało sobie głowy nie rozbiłam !!!!!" .... i zmiękł gościu ... chwile pomyślał i mówi "Dobrze , traktujmy to jako mój błąd... - i pojechala dalej ...

a wracając do tej sytuacji to obowiązkiem egzaminatora jest w takiej sytuacji wskazanie kierunku jazdy a nie udawanie greka ...
ale juz zrobiliśmy porządek z tym panem ...
tomcioel1

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy