Sytuacja na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sytuacja na egzaminie

Postprzez mariobase » niedziela 11 sierpnia 2013, 15:14

Witam, mam pytanie dotyczące egzaminu na Kat. C. Otóż sytuacja wygląda następująco jadąc ciężarówka po mojej prawej stronie widzę, że z wlotu jedzie autobus. Wjechał na mój pas, wykorzystując swój cały pas i jakby to powiedzieć wepchnął mi się przed ciężarówkę więc musiałem mocno hamować. Egzaminator pytał mi się czemu nie dałem wjechać autobusowi i trochę mi przygadał. Ale moje pytanie brzmi czy autobus mimo wykorzystania swojego całego pasa i widząc, że nie może wjechać na mój pas po którym jechałem powinien się zatrzymać i mnie przepuścić.
Załączniki
obrazek.jpg
obrazek.jpg (27 KiB) Przeglądane 1789 razy
mariobase

Re: Sytuacja na egzaminie

Postprzez AdamKesy » niedziela 11 sierpnia 2013, 19:18

Cześć

Z mojego punktu widzenia autobus powinien sie upewnic że nie utrudni ruchu innym pojazdom znajdującym sie na pasie na który zamierza wjechac a co za tym idzie nie stworzy zagrożenia. Wpuszczenie autobusu lub innego pojazdu zalezy tez w dużej mierze od grzeczności Kierowców , ale mimo wszystko autobus powinien czekac az przejedziesz takie jest moje zdanie.
(2013-02-13) Egzamin Kat.B (Zdany za 1 razem)
(2013-02-28 14:42:38) Odebranie Prawa Jazdy

16/03/2013 Pierwsza rutynowa kontrola drogowa :)
AdamKesy

Re: Sytuacja na egzaminie

Postprzez oskinstruktor » niedziela 11 sierpnia 2013, 21:06

No bo niektórym kierowcom autobusów w łepetynach się poprzewracało. Jeżeli jeszcze faktycznie po Twojej lewej jest tak jak pokazałeś pojedyncza ciągła to nawet grzeczność z Twojej strony nie wchodzi w rachubę.
oskinstruktor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy