na placu - kilka pytań

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

na placu - kilka pytań

Postprzez br » poniedziałek 26 września 2005, 00:32

Witam

Mam kilka pytań na które moja instruktorka raczej nie umie mi konkretnie odpowiedzieć.

1. Czy podczas wykonywania manewrów tylko koła nie mogą najechać na linie, czy też cały samochód musi ciągle być pomiędzy liniami?

2. Już po zaparkowaniu, trzeba być całym samochodzem w środku? Domyślam się, że tak.

3. Co wtedy z lusterkami? Czy muszą też być w środku? Czy mogą być nad linią? Czy mogą wystatawać?

4. Co z lusterkami na kopercie? Czy lewe może być nad linią? Czy lewe może zupełnie wystawać? Czy prawe może wystawać (być nad linią)?

5, Czy muszę być na środku stanowiska?

6. Czy muszę być równolegle ustawiony w stanowisku?

7. Czy muszę mieć odkręcone koła?

Z góry dzięki za pomoc.
br

Re: na placu - kilka pytań

Postprzez cappricio » poniedziałek 26 września 2005, 06:19

1. Czy podczas wykonywania manewrów tylko koła nie mogą najechać na linie, czy też cały samochód musi ciągle być pomiędzy liniami?

koła nie mogą najechac na linie (z wyjątkiem przerywanych, przez ktore wjezdzasz do stanowisk)

2. Już po zaparkowaniu, trzeba być całym samochodzem w środku? Domyślam się, że tak.

w srodku stanowiska? tak, trzeba

3. Co wtedy z lusterkami? Czy muszą też być w środku? Czy mogą być nad linią? Czy mogą wystatawać?

tego nie wiem.
na pewno nie mogą wystawac ZA linie, ale czy byc nad to nie wiem... niech odpowie ktos kto wie na pewno :)

4. Co z lusterkami na kopercie? Czy lewe może być nad linią? Czy lewe może zupełnie wystawać? Czy prawe może wystawać (być nad linią)?

jw

5, Czy muszę być na środku stanowiska?

no nie :) musisz byc W stanowisku i nie wystawac za linie żadne :)

6. Czy muszę być równolegle ustawiony w stanowisku?

inaczej trudno jest chyba wjechac i wyjechac. ale nikt Ci nie bedzie mierzył z centymetrem czy stoisz rownolegle. beda mierzyc czy nie wyjechales 10mm, ale nie rownoleglosc :)

7. Czy muszę mieć odkręcone koła?

nie wiem czy taki jest przepis, ale na pewno latwiej sie potem wyjezdza, np z rownoleglego niewarto jest prostowac kół, bo i tak w lewo jedziesz :) a prostopadle przodem - musisz wyprostowac i dopiero po jakims czasie zaczac skrecac, bo najedziesz na pachołek, tak samo na łuku, prostop. tylem, skosne... :)

generalnie to chodzi chyba o wykonanie manewru, jak to zrobisz - Twoja sprawa, nie ma konkretnych przepisow, gdzie patrzec itd, ale chodzi tez o estetyke? tego juz chyba sie nie punktuje na papierku, ale egzaminator tez patrzy i opinie o Tobie sobie wyrabia :) no rozumiesz ;)
cappricio

Postprzez JarQ » poniedziałek 26 września 2005, 08:03

Wyobraź sobie, że te linie to są ściany garażu.
Wtedy odpowiedzi nasuwają się same ;)

Pozdrawiam,

Jarek
JarQ

Postprzez br » poniedziałek 26 września 2005, 11:08

Hmm, szerokość Corsy z lusterkami 1955mm, stanowisko do koperty 2m, zostaje po 2,25cm z każdej strony... coś ciasno.

Moja instruktorka mówi, że w kopercie może wystawać prawe lusterko (bo tam niby jest chodnik), a lewe już nie (bo samochody od ulicy zasuwają). Mój kolega mówi dokładnie na odwrót...

Są gdzieś oficjalne przepisy na temat tego egzaminu?
br

Re: na placu - kilka pytań

Postprzez jimorrison » poniedziałek 26 września 2005, 15:59

br napisał(a):1. Czy podczas wykonywania manewrów tylko koła nie mogą najechać na linie, czy też cały samochód musi ciągle być pomiędzy liniami?

nie mozesz najechac na linie, ale zwykle jest tak ze jak juz caly samochod jest "nad" linia to zaraz ktores z kol najedzie ;)

br napisał(a):2. Już po zaparkowaniu, trzeba być całym samochodzem w środku? Domyślam się, że tak.

tak

br napisał(a):3. Co wtedy z lusterkami? Czy muszą też być w środku? Czy mogą być nad linią? Czy mogą wystatawać?

to de facto zalezy od egzaminatora, ogolnie bezpieczniej jest gdy nie sa nad linia. na pewno nie moga wystawac (choc i tu sa ustepstwa)

br napisał(a):4. Co z lusterkami na kopercie? Czy lewe może być nad linią? Czy lewe może zupełnie wystawać? Czy prawe może wystawać (być nad linią)?

tutaj dopuszczalne jest wystawanie lusteka prawego, dlatego ze kola maja prawie ze dotykac belki/kraweznika/pr. linii wiec lusterko moze w tym manewrze wystawac, wazne jest aby cale lewe sie schowalo.

br napisał(a):5, Czy muszę być na środku stanowiska?

jest to porzadane :), ale jesli nie bedziesz dokladnie na srodku to tez nic zlego

br napisał(a):6. Czy muszę być równolegle ustawiony w stanowisku?

mnie uczono, ze tak.

br napisał(a):]7. Czy muszę mieć odkręcone koła?

tu sprawa wyglada tak ze tylko przy kopercie, po wjezdzie nie musialem odkrecac kol (chyba ze byla by potrzebna korekta). reszty manwerow i tak nie robisz od razu na pelnym skrecie wiec kola prostujesz w trakcie.

br napisał(a):Z góry dzięki za pomoc.

:)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Egzamin na prawo jazdy